rss      tw      fb
Keres

DSK-ügy: feloldották a háziőrizetet, az ügyészség még nyomoz



Az amerikai igazságszolgáltatás pénteken feloldotta Dominique Strauss-Kahn (DSK) háziőrizetét, ám nem állítja le a szexuális bűncselekmény ügyében folytatott vizsgálatot, írja a Le Monde.


A manhattani bíróság pénteken rövid tízperces meghallgatást tartott. Ezen maga az ügyész, Cyrus Vance kérte a bírótól a háziőrizet feloldását, mert olyan tények kerültek napvilágra, amelyek hiteltelenítették DSK vádlóját, a 32 éves guineai szobalányt. A bíróság a hatmillió dolláros óvadék visszafizetéséről is döntött (egymillió készpénz és ötmilliós garancia). Az ügyész azonban közölte: nem hajlandó abbahagyni a nyomozást, minthogy az ügy még nincs lezárva.

A következő meghallgatást július 18-ára tűzték ki.

DSK egyik ügyvédje, Benjamin Brafman a meghallgatás után azt mondta, ügyfelét fel fogják menteni. „Nagy megkönnyebbülés ez, ami most történt, DSK szabadon mozoghat az Egyesült Államokban, de az országban kell maradnia az ügy lezárultáig.” (A bíró nem adta vissza DSK útlevelét.)


Az ügyész szerint a panaszos hazudott*

Cyrus Vance rövid sajtótájékoztatóján a következőket mondta: „A nyomozást az ügyben szigorúan tovább folytatjuk… Jelenleg még egyáltalán nem ejtettük a vádat, egyetlen pontban sem.” Ám elismerte, hogy „a nyomozás kérdőjeleket vetett fel Dominique Strauss-Kahn feltételezett áldozatának szavahihetőségét illetően”.

Abban a június 30-ai levélben, amely megjelent a The New York Timesban, az ügyész még sokkal pontosabbnak mutatkozott, és indulatosabbnak a szobalánnyal szemben: azt írta, hogy eskü alatt „téves beszámolót” közölt a nemi erőszakról, amelynek állítása szerint áldozata volt. „A sértett a téves beszámoló óta elismerte, hogy a 2806-os lakosztályban történt incidens után még kitakarította a szomszédos szobát, majd visszatért a lakosztályba [DSK-éba], és csak ez után jelentette a történteket a főnökének” – áll a levélben. Az esetet követő héten „több alkalommal is” azt mesélte a nyomozóknak, hogy miután megtámadták, kimenekült a szálloda 28. emeleti folyosójára, ahol DSK lakosztálya volt található. Azt mondta, ott várta ki, hogy feltételezett támadója elhagyja a szobáját, és ő jelenthesse az ügyet a főnökének, aki nem sokkal ez után ment fel az emeletre. „A sértett ugyanezt a változatot adta elő, eskü alatt, a nagyesküdtszék előtt is”, írja az ügyész irodája. A levél hangsúlyozza, hogy „a sértett végig a vizsgálat idején hazudott az ügyész munkatársainak egyéb ügyekben is, például a történetéről, a múltjáról, a jelenbeli körülményekről és személyes kapcsolatairól”.


A feltételezett áldozat ügyvédje az ügyészt vádolja

A feltételezett áldozat egyik ügyvédje, Kenneth Thompson, hosszan nyilatkozott az amerikai igazságszolgáltatás döntését követően. Azt mondta az újságíróknak, hogy ügyfele „egyetlen szót sem változtatott” a május 14-én bekövetkezett eseményekről szóló beszámolóján, és „tárgyi bizonyítékokat” ígért. Részletesen beszámolt ügyfele verziójáról. „DSK meztelenül odarohant hozzá. […] Majd erőszakosan megragadta a vagináját, és fájdalmat okozott neki. Az ápolónők találtak is véraláfutásokat a vagináján”, közölte Thompson. „DSK ledobta a földre, amitől a vállában ínszalagszakadás keletkezett: ez is orvosi tény.” Az ügyvéd megemlítette „a DNS-nyomokat is”. „Találtak spermát a falakon és a padlószőnyegen. A szálloda egész személyzete látta.”

Emellett Kenneth Thompson megvádolta az ügyészt, hogy „rosszul bánt” az ügyfelével. „Úgy gondoljuk, hogy Cyrus Vance ügyész úr túlságosan fél attól, hogy elveszti a pert”, közölte. Szerinte az ügyész túl hevesen vallatta az ügyfelét.

________________

* Lásd a The New York Times cikkéről szóló összefoglalónkat


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!