rss      tw      fb
Keres

Szijjártó: a magyar uniós elnökség sikert sikerre halmozott

MTI 2011. július 5., kedd 22:37

Strasbourgban mindenki tudta, hogy a magyar elnökség sikert sikerre halmozott, ebben nem is volt vita a politikai oldalak között - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden a HírTV Rájátszás című műsorában. Orbán Viktor kormányfő ugyanezen a napon az Európai Parlamentben (EP) összegezte a június 30-án zárult elnökség eredményeit.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy azért is változott az év eleje óta a hangulat az EP-ben, mert akik januárban "azt hitték, hogy büntetlenül lehet szórakozni Magyarországgal, azok most kétszer meggondolták, hogy eljöjjenek-e és még többször meggondolták, hogy felszólaljanak-e".Felhívta a figyelmet, hogy akik „akkor nagyon harcosak voltak”, azok közül csak a zöldpárti Daniel Cohn-Bendit szólalt fel, mert a többiek „megkímélték magukat attól”, hogy újra világossá tegyék a számukra „Magyarországgal szórakozni nem lehet, vagy ha Magyarországot támadják, a magyar miniszterelnök határozottan kiáll az országért és visszaveri ezeket a támadásokat”.

Komoly sikerek vannak Magyarország mögött, senki nem vitatta, hogy a gazdasági kormányzással, az európai szemeszter bevezetésével, a roma-, illetve Duna-stratégiával valamint a horvát csatlakozási tárgyalások lezárásával 95 százalékban teljesültek a vállalások - értékelte az elmúlt fél évet. Hozzátette, csak azért nem 100 százalékban, mert vannak olyan kérdések, például a gazdasági kormányzásé, amelyeket az elnökség elvitt a falig, de innen kezdve a nagy tagállamok megállapodásain múlik, hogy ezeket követi-e a döntés.

A miniszterelnöki szóvivő hajánál fogva előrángatott érvelésnek nevezte Daniel Cohn-Bendit azon kijelentését, hogy az elnökség szakmailag jól teljesített, de ez nem igaz a politikai vonalra. Mint mondta, ha a miniszterelnök nem tette volna oda magát különböző ügyek mellé, akkor azokban nem sikerült volna eredményeket elérni.

Annak kapcsán, hogy Daniel Cohn-Bendit élesen támadta a Klubrádió frekvenciájának "elvételét", Szijjártó Pétert azt mondta, innen kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar baloldal kérésére a nemzetközi baloldal indított támadást januárban Magyarország ellen.

Semmi jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament baloldali képviselői mit gondolnak a magyar alaptörvényről - reagált az EP keddi, az alaptörvényt bíráló határozatára. „Kevesek ők ahhoz, hogy megmondják azt a magyar embereknek, mi legyen benne a magyar alkotmányban” - jelentette ki Szijjártó Péter, aki hozzátette, büszkék az alaptörvényre. Azt is kevésbé fontosnak nevezte, hogy az Európai Parlament mit fog gondolni a sarkalatos törvényekről, mert azokat az alaptörvénynek és a magyar emberek akaratának megfelelően fogja meghozni a magyar parlament.

Kijelentette, hogy Európa erősebbé vált az elmúlt fél esztendőben, de továbbra is látszanak a problémák és a kihívások. Véleménye szerint ugyanis ez a fél esztendő az Európai Unió életében a legnehezebb fél év volt a kommunista diktatúrák bukása után.

Arra a témára áttérve, hogy az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdálkodását vizsgálja, azt felelte, hogy az intézmény vesztesége tavaly 41 milliárd forint volt.

A bizottság alelnöki tisztét ellátó politikus elismerte, hogy az MNB nem profitorientált szervezet, de mint mondta, akkor viszont kérdéses, hogy miért kell éves szinten több százmillió forintot költeni kommunikációra és reklámszerződésekre. Hozzátette, hogy az MNB felügyelőbizottsága által megfogalmazott gyanú szerint az egyik kommunikációs tanácsadó szerződése fiktív lehet. Megjegyezte, hogy több százmillió forintnyi tenderről pedig azt állapították meg, hogy az sérti a közbeszerzési jogszabályokat.