rss      tw      fb
Keres

A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának közleménye

OS 2011. július 6., szerda 12:53

Az MTVA 550 fő elbocsátásának szándékáról döntött

Dr. Böröcz István az MTVA vezérigazgatója 2011. július 5-én 15:49 perckor tájékoztatta a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (KÖZSZAT) elnökét 550 munkavállaló csoportos létszámleépítés keretében történő elbocsátásáról , illetve arról, hogy a szakszervezetek kérése ellenére nem tudja az MTV részlegben a csütörtöki ÜT választásra tekintettel július 7-e utánra halasztani az előzetes értesítések átadását.

A KÖZSZAT június 30-án a vezérigazgatónak küldött levelében jelezte, hogy az MTVA Kunigundai részlegében az ÜT választások munkáltató általi befolyásolására tett kísérletnek tekinti, ha a választás napján, vagy közvetlenül előtte történik az értesítések átadása. Miután a szakszervezetek kérését a munkáltató nem vette figyelembe, ezért a KÖZSZAT a hatályos jogszabályok alapján jogorvoslattal, és illetékes hatóságok megkeresésével él az ügyben.

A KÖZSZAT a lehető leghatározottabban elutasítja az elfogadható szakmai érvekkel alá nem támasztott, a műsorkészítőket és az 50 év feletti korosztályt az átlagnál sokkal nagyobb arányban érintő elbocsátásokat. Hiába kérték a szakszervezetek, hogy a munkáltató adjon magyarázatot arra, hogy miért akarnak ennyi műsorkészítőt elküldeni, mi az oka a leépítetésben érintettek százalékos arányában történt nagy eltéréseknek, a munkáltatói adatok ellentmondásainak, a vezetők az átlagnál kisebb érintettségének, ez nem történt meg.

Nem ismerjük a titokban tartott új műsorstruktúrát, a részletes üzleti tervet, az átalakítás hatástanulmányait, az átalakítás írásos tervezetét. Mindezek hiányában felelőtlen, az egész magyar közmédia rendszer működését és az adások biztonságát súlyosan veszélyeztető , a közmédiumok törvényi kötelezettségei teljesítését akadályozó lépésnek tekintjük a kaotikus módon megtervezett és végrehajtani szándékozott leépítést.

Az MTVA vezetése ígérete ellenére nem törekedett az előzetes értesítések és az új javasolt munkaszerződések átadásának a lehetőségek szerint időbeli szétválasztására, így az előzetes értesítések átadása időben egybe esik a javasolt új munkaszerződések átadásával.

A humánus szempontokat, minimális empátiát is nélkülöző , a munkavállalók félelmét növelő szükségtelen intézkedés tovább növeli a feszültséget a munkavállalók között.

A KÖZSZAT jelzi, hogy az SZMSZ módosítás július 1-i hatályba lépése semmivel nem indokolja az új munkaszerződési javaslatok az előzetes értesítések idején történő átadását.

A munkáltató az SZMSZ módosítás hatálybalépése után tesz javaslatot a maradók többségének egy új munkaszerződésre, ennek az előzetes értesítések átadása után kellett volna megtörténnie, hiszen csak az után derülhet ki pontosan kiknek a munkájára tart igényt a munkáltató.

A munkaszerződések módosítása csak közös megegyezéssel történhet, jogellenes, ha a munkavállalókat fenyegetéssel arra próbálják rávenni, hogy a szerződést helyben azonnal írják alá!

Minden munkavállaló számára a KÖZSZAT felajánlja segítségét, kérjük az info@kozszat.hu email címen jelezzétek a felmerült problémákat, vagy ha bárki jogellenes munkáltatói magatartást észlel.

2011. július 5.

Nagy Navarro Balázs
elnök
KÖZSZAT


Lásd még: Az Index tudósítása percről percre: Beindult a fűnyíró a közmédiában