rss      tw      fb
Keres

MTVA: elodázhatatlan a magyar közmédia megújítása

MTI 2011. július 6., szerda 15:13

Elodázhatatlan a közmédiumok megújítása - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője szerdán az MTI-vel. Cserháti Ágnes tájékoztatása szerint a közmédiumok pazarlóan, átláthatatlanul gazdálkodtak, nézettségük drasztikusan alacsony volt, presztízsük visszaesett.

A változtatás magában foglalja a munkavállalói létszám csökkentését is - olvasható Cserháti Ágnes közleményében, amely szerint a csoportos létszámleépítés megszünteti a párhuzamosságokat, hatékonyabbá, ésszerűbbé teszi a működést.

Az 550 főt érintő csoportos létszámleépítés szándékáról másfél hónapja tájékoztatta az MTVA vezetése az érdekképviseleteket, arról a törvényi kötelezettséget jóval meghaladó ideig folytatott konzultációt az ideiglenes Üzemi Tanáccsal, amely konzultáció megállapodással zárult - reagált a szóvivő a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (Közszat) közleményében megfogalmazott kritikára.

A Közszat szerdai közleményében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy nem ismerik "a titokban tartott" új műsorstruktúrát, a részletes üzleti tervet, az átalakítás hatástanulmányait, az átalakítás írásos tervezetét. Mindezek hiányában - mint fogalmaztak - "felelőtlen, az egész magyar közmédia rendszer működését és az adások biztonságát súlyosan veszélyeztető, a közmédiumok törvényi kötelezettségei teljesítését akadályozó lépésnek" tekintik a leépítést.

"Az Üzemi Tanács választások csütörtöki napja nem indokolhatja a csoportos létszámleépítésben érintetteknek szóló előzetes értesítők átadásának elhalasztását" - reagált a szóvivő a Közszat közleményében kifogásolt másik kérdésre. A Közszat ugyanis azt is szóvá tette, hogy az MTVA Kunigunda úti részlegében "az üzemi tanácsi választások munkáltató általi befolyásolására tett kísérletnek" tekintik, ha a választás napján vagy közvetlenül előtte történik az értesítések átadása.

A Közszat azt is tudatta: miután a szakszervezetek ezzel összefüggésben megfogalmazott kérését a munkáltató nem vette figyelembe, ezért a hatályos jogszabályok alapján jogorvoslattal élnek az ügyben.

Erre reagálva az MTVA közleménye megjegyezte: a leépítést kedden bejelentették a munkaügyi központoknak, s ezek után az előzetes értesítők esetleges át nem adása "tisztességtelen lépés" lenne. Arról nem beszélve, hogy a munkáltatónak a munka törvénykönyvében meghatározott eljárásrendet kell követnie - tartalmazza a Cserháti Ágnes által jegyzett kommüniké.

Az MTVA szóvivője a közleményben utalt arra is, hogy az üzemi tanácsi választások megszervezéséért a törvény értelmében a munkavállalók felelősek, ahhoz az MTVA minden, a jogszabály által előírt támogatást és segítséget megadott és meg fog adni a jövőben is. Az MTVA tudomásul veszi a szakszervezetek jogorvoslati kérelemre irányuló törekvését - fogalmaztak, de ehhez azt a megjegyzést is hozzáfűzték, hogy a szakszervezetek "az elmúlt hónapokban három ügyben fordultak jogorvoslatért, és mindhárom esetben jogerősen veszítettek a bíróság előtt".

A szóvivő közleményében arra is kitért, hogy az MTVA vezetése a továbbiakban is együtt kíván működni a közmédia szakszervezeteivel.