rss      tw      fb
Keres

Megkezdődtek az elbocsátások a közmédiábanSzerdán reggel elkezdődött a felmondásokról szóló előzetes értesítések átadása a négy közmédiában: a Magyar Rádióban, a Magyar Televízióban, a Duna TV-ben és az MTI-ben.


Az Index, amely szerdán „Percről percre” közvetítette az elbocsátásokban érintettek listájának bővülését, a háttérről így számolt be: „Bár a szakszervezetek már tavaly tudtak róla, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Böröcz István áprilisban ismerte csak el, hogy nagymértékű elbocsátás várható a közmédiában. Az alap főszerkesztői május elején állították össze a csoportos létszámleépítésben érintettek listáját. Az alap május 24-én 600 főre jelentett be leépítést, melyet az érdekképviseletekkel folytatott tárgyalások követtek. A szakszervezeteknek és az Ideiglenes Üzemi Tanácsnak nem sikerült a létszámot lealkudnia, csak az elbocsátandóknak nyújtandó szociális juttatások kérdésében született megállapodás június végén.”

„A csoportos létszámleépítés azért nagyon kényelmes megoldás a munkaadónak, mert nem kell megindokolnia a felmondás okát”, mondta Mong Attila az Indexnek.

A felmondásokról szóló előzetes értesítések átadása kedden délután kezdődött meg.

A Népszabadság listája azokról, akiknek a leépítéséről szerda estig tudomást szereztek

Bogár Zsolt (MR1, 180 perc)
Bödő Anita (MR1, 180 perc)
Érczfalvi András (MR1, Napközben)
Gócza Anita (MR1, Gondolat-jel)
Győri László (MR3)
Hatvani Tóth Erika (MR1, Krónika)
Horváth Ida (MR1, Vendég a háznál)
Kardos Ernő (MTV)
Kovács Anna (MR1, Közelről)
Kovács Gabi (MR1)
László Pál (MR1, Közelről)
László Judit (MR1, Szombat délelőtt)
Lehoczky Orsolya (MR3)
Marton Éva (MR1, kulturális műsorok)
Nagy Emese (MR1, 180 perc)
Nánási Gabriella (MR1, Közelről)
Nej György (MR1)
Németh Árpád (Duna TV, Térkép)
Németh Erzsébet (MR1, sportműsorok)
Nyárádi Péter (MR1, Harminc perc alatt a Föld körül)
Pais Judit (MR1, Hajnal-táj)
Péter György (MR1, Napközben)
Rábai Balázs (MR1, 180 perc)
Rovó Attila (MR1, 180 perc, Közelről)
Sándor Erzsi (MR1)
Sándor Kata (MR1)
Solténszky Tibor (Rádiószínház)
Szénási Sándor (MR1, Közelről)
Szente László (MR1)
Udvarhelyi Szabolcs (MR1, Európai idő)
Urbán Szabolcs (MR2)
Varga Viktor (Rádiószínház)
Várkonyi Benedek (MR kulturális műsorok)
Zoltán Gábor (Rádiószínház)

„Ezen kollégákat az értesítés átadását követő második naptól kezdve a munkavégzés alól is felmentjük. Természetesen lehetőség nyílik rá, hogy a munkaszerződést közös megegyezéssel bontsuk fel” –  közölte korábban a közmédiumok új tulajdonosa.

A körülményekről

Szerda reggel nyolctól a Magyar Rádióban folyamatosan hívták be a dolgozókat. Ötösével. Így sokan a Rádió székházának udvarán vagy a főnökök irodája előtt vártak a sorukra. Mivel nemcsak azokat rendelték be raportra, akiket elküldenek, hanem azokat is, akiknek az SZMSZ módosítása után megváltozik a munkakörük és a munkaszerződésük, a várakozóknak fogalmuk sem volt róla, hogy mit fognak velük közölni.

Cserébe kaphatnak pszichológiai tanácsokat. Az MTVA ugyanis, írja a Népszabadság, 25 millió forintos segélyalapot hoz létre (és az elosztásába bevonja a munkavállalók képviselőit. Elvégre demokrácia van – a szerk.). A bruttó 200 000 forint alatti keresetűek számára – amennyiben közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyuk – további egyhavi átlagkereset fizetnek ki, valamint álláskeresési, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosítanak, amelynek részleteiről az előzetes értesítő átadásakor adnak tájékoztatást.

MTV–Duna Tv

A Kunigunda utcai MTV-székházban szerdára rendelték be a köztévé műszaki munkatársait: operatőröket, vágókat, gyártásvezetőket, technikusokat. A Népszabadság információi szerint csütörtökre hívták be a hír- és a szórakoztató műsorok riportereit, szerkesztőit, a Hírszerző értesülése szerint pedig a Duna Televízió műszaki stábjára is csütörtökön kerül sor. Az MTV-nél csaknem háromszáz, a Dunánál több mint száz dolgozónak mondanak fel a következő napokban.

Az elbocsátásokról szóló beszámolók a közszolgálati médiában

A Magyar Televízió Híradója és a Kossuth Rádió hírműsorai egyetlen szóval sem számoltak be a leépítésekről.

Az MTI három közlemény erejéig tartotta fontosnak megemlíteni a dolgot. Felvették a híreik közé a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának közleményét, ismertették az MTVA válaszközleményét, miszerint Elodázhatatlan a magyar közmédia megújítása, és beszámoltak az LMP közleményéről.

LMP: állítsák le a közmédiában a politikai tisztogatásokat!

MTI 2011. július 6., szerda 16:30

Az LMP felszólítja a közmédia vezetőit, hogy állítsák le a politikai tisztogatásokat, és egy világos műsorkészítési koncepció kialakítása után tegyenek javaslatot a szükséges dolgozói létszámra.

„Bekövetkezett az, amitől korábban sokan tartottak: elindult a politikai tisztogatás a közmédiában”, írta Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának LMP-s alelnöke szerint a közmédia vezetése egy sor olyan munkatárssal közölte, hogy kirúgja őket, akiket szakmai körökben egyöntetű elismerés övez. „Az egyetlen bűnük, hogy szakmai hivatástudatuk erősebb a kormánypártok iránti lojalitásnál.”

Eddig a közlemény ismertetése (a teljes szöveg itt olvasható), de az MTI ehhez is hozzáfűzte a hivatalos „értelmezést”, azaz az MTVA indoklását. Az LMP-közleményről szóló MTI-ismertetés ugyanis így folytatódik: „’A magyar közmédia megújítása elodázhatatlan, a közmédiumok pazarlóan, átláthatatlanul gazdálkodtak, nézettségük drasztikusan alacsony volt, presztízsük visszaesett’ – olvasható a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán kiadott közleményében, amelyet a közmédiában lezajló leépítéseket érintő szakszervezeti kritikákra válaszul adtak közre. Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője ebben úgy fogalmazott: ez nem maradhat így, változásra van szükség, amely magában foglalja a munkavállalók létszámának csökkentését is.”

Az MTI nem tartotta szükségesnek, hogy az elbocsátásokról, az elbocsátás körülményeiről és érintettjeiről – ismert újságírókról, dramaturgokról – saját hírt adjon ki.

Az elbocsátások egyébként az MTI-t is érintik.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!