rss      tw      fb
Keres

OGY - Fideszes javaslat a bevett és elismert egyházak körének bővítésére

MTI 2011. július 7., csütörtök 13:23

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség is a bevett és elismert egyházak között jelenhet meg, ha az Országgyűlés elfogadja a fideszes Fónagy Jánosnak az egyházi törvényjavaslathoz csütörtökön benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatát.

A törvény így a bevett és elismert zsidó vallásfelekezetek között sorolná fel a fideszes képviselő által javasolt szervezetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség mellett.

A nyári szünet előtt jövő hétfőn ülésezik utoljára az Országgyűlés, amely közel húsz törvényjavaslatról, köztük az egyházakról szóló előterjesztésről zárószavaz.

A hitközség honlapja szerint a Szim Salom Magyarország első, közel húsz éve működő progresszív (reform) zsidó hitközsége. Eszerint az ortodox és a neológ hitközségekkel ellentétben a Szim Salom sem a magyar államtól, sem nemzetközi ernyőszervezetétől nem kap közvetlen anyagi támogatást, és nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal. Tevékenységének forrásait tagjai és szimpatizánsai 1 százalékos felajánlásaiból, pályázatokból, tagdíjból és adományokból szerzi. A Szim Salom a Progresszív Zsidó Világszövetség tagja (World Union for Progressive Judaism). A világszerte több, mint 1,7 millió tagot számláló WUPJ ma nemzetközi viszonylatban a zsidó vallás legnagyobb létszámú irányzata - olvasható a honlapon.