rss      tw      fb
Keres

Die Presse: Harc az eltussolás ellen – WikiLeaks magyarulBudapesti újságírók leleplező platformmal lépnek ki a világhálóra, hogy a közéletben nagyobb átláthatóságot kényszerítsenek ki. A honlap nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy a „magyar WikiLeaks” legyen, kezdi július 9-ei beszámolóját az osztrák konzervatív lapban Peter Bognar.


A WikiLeaks nagy feltűnést keltő leleplezései a jelek szerint mély benyomást gyakoroltak Magyarországon is. Ennek az lehet az oka, hogy a feltáró-oknyomozó újságírás néhány ritka kivételtől eltekintve rosszul áll a magyar sajtóban.

Bodoky Tamás [a cikkben végig Bodoki-ként – a szerk.] újságíró és egyetemi tanár [sic!] kollégáival most ezt a hiányt akarja felszámolni. Bodoky és a vele azonosan gondolkodók néhány napja léptek ki a világhálóra honlapjukkal, amelynek a célja nem kevesebb, mint hogy a „magyar WikiLeaks” legyen. Címe: www.atlatszo.hu.

Bodoky, a honlap főszerkesztője a Die Pressének elmondta, hogy kollégáival az „őr szerepében” látják magukat. Céljuk, hogy „fellépjenek egyfelől a közélet tisztaságáért, másrészt az adópénzek felhasználásának átláthatóságáért”.

Az elitek zárt falanxa

Hogy mi indította arra őt és harcostársait, hogy színre lépjenek? „Egyszerűen elegünk volt abból, hogy Magyarországon a közélet számos képtelenségére nem világítanak rá, vagy a hatalmasok eltussolják ezeket” – mondja Bodoky. Hozzáteszi: Magyarországon a politikai és a gazdasági elit szorosan összefonódott.

Ha például egy újságíró tudomást szerez valamiféle kétes folyamatokról „ott fenn”, a hatalmasok azonnal falanxot alkotnak, amelyről a leleplező végül lepattan – mondja. Ez az oka annak, hogy a nagyon nagy korrupciós botrányokat mindeddig nem leplezték le. Bodoky azt mondja, a saját kutatásokon nyugvó, leleplező írások mellett éppen ezért közérdeklődésre számot tartó információkat és dokumentumokat is közzétesznek, amelyeket teljesen névtelenül lehet eljuttatni a szerkesztőséghez.

Ő és kollégái ezzel el akarnak menni a magyar törvények adta lehetőségek végső határáig, hogy a hatóságoknál a társadalom szempontjából jelentős információhoz jussanak. „Ha kell, bíróság elé megyünk, hogy hozzájussunk a dokumentumokhoz, amelyeket jogunk van követelni” – mondja harciasan.

Független szponzorokat keresve

A www.atlatszo.hu finanszírozása még nem biztosított. „Jelenleg kollégáimmal együtt társadalmi munkában dolgozunk” – mondja az oknyomozó újságíró. Ám a cél az, hogy szponzorokat találjanak, és „igazi szerkesztőségként” működhessenek. De munkatársaival együtt különös súlyt helyez a függetlenségre. „Vagyis kizárólag olyan finanszírozók jönnek számításba, amelyeknek semmi köze az állami intézményekhez. „Elsősorban magánemberek adományaira, uniós pénzekre és olyan független intézményekre számítunk, mint az Open Society Institute”. Az utóbbit Soros György magyar származású milliárdos befektető finanszírozza.

Sajtójogászok a háttérben

A magyar WikiLeaks munkatársainak összetételére vonatkozó kérdésre Bodoky azt válaszolta, hogy mindannyian „szabad újságírók”. Emellett a www.atlatszo.hu mögött szakértői csapat áll a jogászoktól a közgazdászokon és informatikusokon át a sajtójogászokig. Ez feltétel azonban mindannyiukra érvényes: politikailag függetlennek kell lenniük.

____________

Lásd erről a Népszabadság írását: A Brokernet-ügy lesz a sajtószabadság próbaköve?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!