rss      tw      fb
Keres

Der Spiegel: Magyarország – A kormányfő új offenzívát indít az újságírók ellenAlig adta le Magyarország az unió soros elnökségét, Orbán Viktor kormányfő máris kiélesíti kurzusát az újságírókkal szemben. A közszolgálati médiában nagyarányú elbocsátási hullám indul – a bírálóknak menni kell. Ők most tartós tiltakozással akarnak védekezni – írja a Der Spiegelben megjelent írásában Keno Verseck.


Európa mindig jó egy támadásra. Orbán Viktor, Magyarország nemzeti-konzervatív kormányfője ezért a megszokott modorban szidta az EU-t június végén. „Nem tűrjük, hogy mások mondják meg nekünk, kik vagyunk, és hogyan kell viselkednünk” – kiáltotta az Európai Parlament képviselőinek. A csupán néhány nappal a magyar soros elnökség vége előtt tartott beszédének ez volt az egyik kulcsmondata.

Orbán akaratának megfelelően Magyarország jelenleg egyre jobban eltávolodik az európai értékektől és normáktól. Így a magyar munkanélküliek egy törvénytervezet értelmében a jövőben kényszeríthetők lesznek közhasznú munkára. Ha túlságosan messze laknak, a törvény szerint el lehet majd őket helyezni munkatáborokban. Egy új választási törvényt Orbán és a Fidesz hatalmának megőrzésére szabtak, veszélyben van a sztrájkjog és a vallásszabadság is.

Amikor nemrég Magyarországon járt a kínai miniszterelnök, Orbán dicshimnuszt zengett a kínai modellről. A Kínát bíráló tüntetéseket a hatóságok egyszerűen betiltották.

Éppen a magyar soros uniós elnökség végére Orbán és kormánypártja folytatja azt a vitatott médiapolitikát is, amely már fél évvel korábban is éles bírálatokat váltott ki. Ezúttal elsősorban tömeges elbocsátásokról van szó a közszolgálati médiában.

A mérték példátlan: őszig a 3400 alkalmazott közel harmadának mennie kell. Ötszázötven szerkesztő, riporter és műszaki dolgozó ezekben a napokban már meg is kapta felmondását, köztük egész osztályok és szerkesztőségek, mint például az MTV, az állami tévéadó egész parlamenti stábja. Az elbocsátottak között nemcsak olyanok vannak, akik a kormány nyílt bírálóinak számítanak. Elbocsátottak sok nagynevű, díjakkal kitüntetett újságírót is, akiknek bel- és külpolitikai tudósításai a kiegyensúlyozottságot jelentették.


Éles bírálat Hillary Clintontól

Az elbocsátásokat már régebben tervezték. Hivatalos indokként a takarékossági kényszert, valamint az „elavult, pazarló és átláthatatlan médiarendszer” megreformálásának szükségességét hozták fel. Tény, hogy a közszolgálati tévé- és rádióadók milliós adóssághegyeket halmoztak fel, az átszervezések elkerülhetetlenek.

Ám az ellenzék „szisztematikus politikai tisztogatásokról” beszél a közszolgálati médiánál. „A kormány elbocsát mindenkit, aki nem a direktívái szellemében dolgozik” – mondta Attila Mesterházy, az MSZP szocialista párt vezetője.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is élesen bírálta legutóbb a magyar médiapolitikát: nem sokkal azelőtt, hogy múlt hét közepén megkezdődött az elbocsátási hullám, egy budapesti látogatás alkalmával a sajtószabadság és a demokrácia megőrzésére intette Orbánt.


„Fűnyíró a médiában”

A bírálat alighanem meghallatlan marad. Orbán közel egy éve gyúratja át a magyar médiatájat. Szerva szervát követ:

– Tavaly ősszel megalakult a nagyhatalmú, kizárólag a kormány képviselőiből álló NMHH médiahatóság, amely széles körű felhatalmazásokkal és szankcionálási lehetőségekkel avatkozhat be a közszolgálati és magánmédia munkájába

– Novemberben a közszolgálati rádió és televízió, valamint az MTI hírügynökség majd minden alkalmazottját átigazolták az MTVA elnevezésű mamutszervezetbe. Ennek célja formálisan az, hogy a közszolgálati programoknak dolgozzon, a tényleges háttér azonban a tömeges elbocsátások előkészítése volt.

– Decemberben végül a parlament új médiatörvényt fogadott el, amelynek előírásai befolyásolják a közszolgálati, de a magánkézben lévő média újságíróinak munkáját is. Az EU Bizottságának éles bírálata nyomán a törvényt februárban ugyan néhány pontban módosították, de különösen a közszolgálati média újságíróit továbbra is kantárszárra lehet fogni egy sor gumiparagrafus segítségével. Kötelesek például kiegyensúlyozottan tudósítani, és hozzájárulni „a nemzeti identitás erősítéséhez”.

– Most hétfőn a parlament pótlólagos rendelkezéseket fogadott el a médiatörvényhez, amelyek segítségével például a magánrádió- és tévéadóktól könnyebb megvonni az engedélyeket.

Az érintettek közül szinte senkit nem lep meg, hogy a nemzeti-konzervatív Orbán-kormány most „újra bekapcsolta a fűnyírót a médiában”, ahogyan az index.hu internet portál írta. „Kivárták a soros elnökség végét. Most elhelyezik a klientúrát a médiában. Aki nem tartozik bele, annak mennie kell” – mondja Bogár Zsolt, a Kossuth rádió volt hírszerkesztője.


Nagy félelem a munkahely elvesztésétől

A klientúrához tartozik például Papp Dániel rádiós újságíró. A 32 éves férfi egyebek között egy Fideszhez közelálló, ultra-jobboldali tévéadónál dolgozott. Papp áprilisban a közszolgálati televíziónak készült tudósításában pedofilnak mutatta be Daniel Cohn-Benditet, az Európai Parlament képviselőjét, és e célból meghamisította a Conh-Bendit budapesti sajtóértekezletén felvett filmanyagot. Cohn-Bendit bírálóan szólt Magyarország új alkotmányáról. Hálából Pappot időközben az MTVA Hír- és Háttérszerkesztőségének nagyhatalmú főszerkesztőjévé léptették elő.*

Bogár Zsolt nem tartozott a klientúrához – múlt hét közepén megkapta a felmondását. A 37 éves Bogár tavaly a médiatörvény elleni tiltakozó akcióval vált ismertté, amely akciót kollégájával, Mong Attillával együtt indított. A törvény elfogadását követő napon ők ketten a Kossuth rádió reggeli hírműsorában egy perc néma csendet tartottak – nyomban felfüggesztették őket munkájukból. A kettőjük ellen indított fegyelmi eljárás közel fél évig tartott, Mong azóta már egy magán internetportálnál dolgozik, Bogár elbocsátása után még állást keres.

A két újságíró tiltakozása az eddigi egyetlen említésre méltó volt a szakmában: a magyar médiapiac kicsi, ennek megfelelően nagy az újságírók félelme a munkahelyük elvesztésétől. Ez most változhat: magyar újságírók Budapesten tartós tiltakozást akarnak indítani a közszolgálati médiában zajló tömeges elbocsátások ellen, őrségeket és rendszeres nagygyűléseket terveznek.

Mindez aligha tesz különösebb benyomást a magyar kormányfőre. Orbán néhány napja a Fidesz pártkongresszusán, ahol 99,7 százalékkal újraválasztották pártelnöknek, azt ígérte, hogy „mindennel és mindenkivel szemben” megvédi a nemzeti érdekeket. Elszántnak mutatkozott: „Senkinek nem engedjük meg, hogy beleszóljon a dolgainkba és kioktasson bennünket”.

_________________

* Lásd napi aprónkat: Hírhamisítás nem akadály
és hírösszefoglalónkat: MTVA: hírhamisítás nem akadály (a Papp Dániel-eset)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!