rss      tw      fb
Keres

Die Welt – Daniel Cohn-Bendit: „Mindenki idióta – ez Orbán attitűdje”Stefanie Bolzen Daniel Cohn-Bendittel, az Európai Parlament zöld frakciójának vezetőjével készített rövid interjújának alcíme, amely a Welt am Sonntagban jelent meg: Daniel Cohn-Bendit óv Budapest nacionalista arroganciájától


Welt am Sonntag: Cohn-Bendit úr, ön a magyar soros uniós elnökség kezdetén Orbán kormányfő arcába mondta, hogy nem érti a demokrácia lényegét, és korán bírálta a készülő médiatörvényt. Milyen visszhangot kapott Magyarországról?

Cohn-Bendit: Bayer Zsolt, az egyik legelső fideszes engem és más, zsidó neveket viselő bírálókat „bűzös végtermékként” írt le. És Orbán ezt hagyja, mindent bevet, ami a keresztény Magyarországon működik, az antiszemitizmust is.

– Ön követelt Orbántól bocsánatkérést?

– Ugyan már, oda sem hallgat. Úgy áll ott, mint egy törpe-Napóleon, a keze a szívén, átnéz az emberen, és mögötte a végtelen sztyeppét látja. Ez az én országom, és Ti idióták vagytok – ez az attitűdje.

– Meglepték Önt az állami médiánál zajló tömeges elbocsátások?

– Nem leptek meg, ezt magyar értelmiségiek és újságírók előre megmondták. Engem csak Orbán pimaszsága lep meg, hogy ezt képest volt mindjárt a soros elnökség vége utáni héten végrehajtani.

– Biztonságban érezheti magát a kétharmados parlamenti többségével és a pártkongresszuson az újraválasztásához kapott 99,7 százalékkal?

– Orbán szánalmas alak, még száz százalékot sem tud hozni. Komolyan: engem ijesztene, ha a zöldek kétharmados többséggel rendelkeznének, azonnal kivándorolnék. Ez káros a demokráciának!

– A jelek szerint azonban egyre több európai akar erős vezetést.

– Igen, a polgárok még rosszabbat is akarhatnak. Nagy a tekintélyelvűség iránti vágy, ezt láthatjuk Franciaországban Le Pen és Hollandiában Wilders példáján. Ez az érzés különösen erős Kelet-Európában. Láttuk ezt Lengyelországban is, de szerencsére ott felébredtek, és elküldték a Kaczynski-testvéreket. Magyarország azonban tekintélyelvű állammá válik, amely sérti Európa szellemét és szerződéseit. Ezt nagyon pontosan nyomon kell követnünk.

– És nyomon követik?

– Nem, egyáltalán nem. Ezért felszólítom az EU Bizottságát, hogy hívjon össze egy nagy meghallgatást az európai média- és a sajtószabadság fejlődéséről. És hogy ennek alapján tegye közzé tudósok független jelentéseit. Brüsszel eddig csak gyáván elfordult, attól félve, hogy ezt a kérdés másutt is meg kell vizsgálnia, például Olaszországban.

– Mi a helyzet az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal?

– Orbán Európai Néppártja és képviselői az Európai Parlamentben hamar összezárták a soraikat. És sem Angela Merkel német szövetségi kancellár, sem Nicolas Sarkozy francia elnök nem rendelkezik igazi európai vízióval. Csak nemzeti szinten gondolkodnak, mert félnek. Tojáson táncolnak, ahelyett, hogy megmondanák az embereknek, hogy ez az Európa marad, és hogy hány munkahely vész el, ha az euró összeomlik.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!