rss      tw      fb
Keres

Német üzleti lapok a magyarországi választásokról

MTI 2010. április 27., kedd 11:11

Részletes tudósításban foglalkoztak a német üzleti lapok kedden a magyarországi választásokkal, illetve az új kormány várható gazdaságpolitikájával.

A Financial Times Deutschland nemzetközi rovatának vezető anyagaként - négyhasábos képpel illusztrálva - "Magyarország feladja a takarékossági politikát" címmel jelentette meg Nils Kreimeier írását. Kreimeier kiemelte, hogy Magyarország jövendő kormánya növelni akarja a költségvetési hiányt, és erről tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val. "Sem az IMF, sem az EU nem a főnökünk. Tárgyalni fogunk, de tárgyalásnak nem az a célja, hogy diktátumok előtt hajoljunk meg" – idézte a tudósító a leendő miniszterelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Kreimeier szerint a Fidesz diadalmas választási szereplését követően dilemma előtt áll. Az új kormány is rá lesz utalva az IMF segítségére, másrészt viszont élesen bírálta az előző kormánynak az IMF által előírt takarékossági politikáját, és a növekedés ösztönzését ígérte. Megfigyelők szerint még a sikeres IMF-tárgyalások sem növelhetik meg különösebben a pénzügyi mozgásteret.

A lapnak nyilatkozva a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Kutatások Intézetének (WIIW) szakértője, Richter Sándor lehetségesnek tartotta, hogy a tárgyalásokon nagyobb költségvetési hiányban - például 5–5,5 százalékban - állapodjanak meg. Ez azonban értékelése szerint nem ad elegendő mozgásteret egy nagy ívű gazdaságélénkítő programhoz. A Fidesz "saját retorikájának túszává vált" - fogalmazott a szakértő.

A lakosságnak a szocialista kormány gazdaságpolitikája miatt érzett dühe csapatostul terelte a választókat a Fideszhez - írta a tudósító, aki szerint a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező új kormányt a pártpaletta jobb széléről a Jobbik helyezheti nyomás alá. A kampányban a Fidesz alig közölt konkrétumokat gazdaságpolitikai terveiről, viszont jelentős adócsökkentést és a bürokrácia karcsúsítását ígérte. Külföldi vállalatok mindazonáltal nem számolnak túl nagy adómérsékléssel, üdvözlik viszont a bürokrácia csökkentését – nyilatkozta a lapnak Dirk Wölfer, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs vezetője.

A Handelsblattban Stefan Menzel arról írt, hogy Magyarország új miniszterelnöke a Magyar Nemzeti Bankot szemelte ki ellenségnek. Az országgal rendszeresen foglalkozó tudósító szerint súlyos konfliktus fenyeget a jövőbeni kormány és a jegybank között. Utalt arra, hogy Orbán Viktor hétfői sajtóértekezletén az MNB eljárási módját "kérdésesnek" nevezte, és úgy vélte, hogy szervezeti változtatásokra van szükség. Orbán - emlékeztetett a Handelsblatt - már a választások előtt többször támadta a nemzeti bankot, és Budapesten most azt találgatják, hogy az új miniszterelnök összevonja a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet.

A tudósító ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a Fidesz a választások eredményeként kétharmados többséghez jutott a parlamentben, és ezzel egész Európában rendkívülinek számító hatalmi jogköröket kapott. Ezáltal pedig rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy más pártok jóváhagyása nélkül módosítsa az alkotmányt. Orbán saját elképzelései szerint megváltoztathatja a nemzeti bankra vonatkozó szabályokat is - írta a lap.

http://www.ftd.de/politik/international

http://www.handelsblatt.com/