rss      tw      fb
Keres

Ping-pong - avagy átadás-átvétel

Navracsics Tibor őszinte nagyrabecsüléséről biztosítva Bajnai Gordon miniszterelnököt, nyílt levélben „tájékoztatta”, hogy törvényjavaslatot fog az új parlament elé terjeszteni, a kormányzás átadási-átvételi folyamatának szabályozásáról.

A törvényjavaslat rendelkezni fog arról, hogy az új kormányzati szerkezetnek megfelelően az egyes átadóknak szakterületek szerint kinek, milyen határidővel és formában kell a fentiek szerint előkészített átadás-átvételi tájékoztató dokumentációt átadniuk, valamint miképpen kell az eredményes és hatékony átvétel érdekében közreműködniük.”

Navracsics nem mulasztotta el Bajnai figyelmét felhívni arra is„…hogy az államháztartásról szóló 1992.évi XXXVIII. törvény 50/A. § (2) bekezdésben leírt tájékoztatás természetesen sem tárgykörében, sem részletezettségében, sem hatályosságában nem ad elégséges információt, azaz semmilyen formában nem váltja ki a fentiekben leírt tényfeltárást, ami a kormányzati munka felelős megkezdésének egyik legfontosabb feltétele.”

Rögzítsük, arra a törvényhelyre utalt a frakcióvezető, amelynek alapján az átadás-átvétel kormányváltáskor eddig mindig lezajlott, s ha jól értjük, a Fidesz most arról szeretne törvénykezni, határidőkkel, kötelezettségek megállapításával, ami az érvényben lévő szabályok szerint már zajlik: az erre hivatott szervek és személyek teszik a dolgukat.

A miniszterelnök kabinetfőnöke már keddre (április 27.) konzultációt kezdeményezett írásban, Szijjártó Péternek címezve a meghívást.

Szollár Domokos kormányszóvivő sajtótájékoztatóján „Navracsics Tibor Bajnai Gordonnak címzett levelére reagálva elmondta: …nyitott kaput dönget a Fidesz, amikor teljes körű átadás-átvételről beszél,… a kormány az átadás-átvételre való felkészülést már március 17-én megkezdte… ez lesz minden idők legteljesebb mértékű átadás-átvétele. A kormány teljes körű röntgenképet készít és ad át a következő kabinetnek annak érdekében, hogy a kormányváltás a legzökkenőmentesebben történjen meg.” (Hozzátette: „Az anyagban plusz információként szerepelnek majd a minisztériumok belső ellenőrzéseivel kapcsolatos aktuális feladatok, a vagyonkezelésbe tartozó intézmények, vállalkozások, közalapítványok költségvetési bevételei és kiadásai, üzleti tervei, illetve a folyamatban lévő tulajdonosi döntést igénylő ügyek listája. Kiemelte: a Bajnai-kormány átadás-átvételének egyik legfontosabb alapelve az átláthatóság.”)

Ehhez képest a Fidesz nem kíváncsi rá, miként halad az átadás-átvétel előkészülete. Közölték, hogy nem tesznek eleget a meghívásnak. Szijjártó Péter szerint: „… nem zárt ajtók mögötti ’konzultációkra’, hanem az emberek számára nyitott, egyértelmű jogi keretek között zajló, alapos eljárásra van szükség.”

Amint látjuk, a „változás” még nem kezdődött el. A laikus állampolgár nem nagyon érti, hogy egy konzultáción való részvétel miben akadályozza az átadás-átvétel egyértelmű jogi keretek közötti lebonyolítását, annál is inkább, mert már most is aszerint történik. Sőt, az Államháztartási törvény szerint az Állami Számvevőszéknek is van/lehet kontrollszerepe.

De ha újabb törvényi rendelkezéseket kívánnak is majd életbe léptetni az eddigiek mellé, egy konzultáció például rövidre zárhatná, ha bármilyen eltérések lennének az átadók eddigi szempontjai és az átvevők igényei közt. Minél előbb derülnek ki ezek, annál egyszerűbb lenne a processzus – már ha tényleg a mielőbbi átadás és átvétel lebonyolítása a cél.

Hogy mi a cél, az rejtve maradt, de hogy mi a tét, azt tudjuk: az államháztartási és költségvetési adatok átláthatóságának igazolása, hitelességének megkérdőjelezhetetlensége. Mindenesetre mai hír, hogy a Fidesz vágya törvényalkotás nélkül is teljesülni látszik, az emberek is értesülhetnek mindenről, mert a kormányszóvivő bejelentette: a Bajnai-kormány az új Országgyűlés alakuló ülésére, május 14-re elkészít és nyilvánosságra hoz minden, az átadás-átvételről szóló dokumentumot (…) azt mondta: technikai ügyekről szerettek volna egyeztetni(…) Szijjártó Péterrel,(… )ezek között arról, hogy mikori állapotot türközzenek a dokumentumok, illetve hogy milyen információkra lenne még szüksége az új kormánynak. Hozzátette: az általuk készítendő leltár teljes lesz, szinte miden olyan adatot tartalmaz majd, amelyet a Fidesz törvénybe foglalna.” „Szollár Domokos úgy vélekedett, hogy jó ötlet a Fidesz által kezdeményezett, az átadás-átvételről szóló törvényjavaslat, ezt a kérdést hosszú távon, a következő kormányváltások miatt szabályozni kell. Hozzáfűzte: lennének javaslataik is, hogy mit kellene még beépíteni egy ilyen jogszabályba.” További kérdésre adott válaszából kitűnt, hogy egy törvény parlamenti elfogadása (hatályba léptetetése) miatt előfordulhat, hogy csak júniusban kezdődhetne el az átadás-átvétel, akkor viszont hetekig, hónapokig elhúzódna, miközben az ügyek nem várhatnak.

Figyeljük a meccset! Egyelőre a „változás” van lépéshátrányban.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!