rss      tw      fb
Keres

Felhasználták-e az Amerikai Helsinki Bizottság társelnökét?A Galamusban július 8-án közöltük Ben Cardin demokrata párti szenátor – az Amerikai Helsinki Bizottság társelnöke – Magyarország ügyében elhangzott nyilatkozatát, amelyet július 12-én a Népszabadság is lehozott.

***

Július 20-án Magyarics Tamás, a Külügyi Intézet igazgatója a Népszabadságnak írt cikkében – címe: Az igazi veszély – sorra cáfolja a szenátor Magyarország-kritikájának elemeit. Például:

– A Budapestre látogató Hillary Clinton külügyminiszter „egyes politikai tényezők legnagyobb igyekezete ellenére sem volt hajlandó nyilvánosan temetni a magyar demokráciát”.

– A médiatörvényről: „Semmi jele sincs annak, hogy bárkit vagy bármit is elhallgattatott volna a kormány vagy a médiahatóság.” „A magyar identitással elsősorban az a ’baj’, hogy az amerikaiak tartanak attól: a valós problémák megvitatása negatív hatással bírna a térség stabilitására.”

– Vagy: „Az újabb ’kártya’ a magyarországi kisebbségek elleni állítólagos intolerancia – újabb vaskos csúsztatással. ’Kormánytisztviselők részéről is mind hangosabban hallható az érvelés, hogy amíg a zsidók számára a XX. század tragédiája a holokauszt volt, Magyarország számára az 1920-as trianoni békeszerződés …’. Ez a homályos utalás nem méltó éppen egy olyan kormánnyal szemben, amelynek vezetője az első kormányzása idején kezdeményezte a Holokauszt-emléknap bevezetését és az emlékmúzeum létrehozását Magyarországon.”

– Vagy: „A nyilatkozat az Alkotmánybíróságra vonatkozó ’bírósági csomagtervet’ is kritizálja. Az AB bővítését elsősorban a kibővített hatáskörök miatt várható nagyszámú ügy indokolta; s ahogy Paczolay Péter kijelentette: tévedés lenne ’kormánypárti’ döntéseket várni a kinevezett bíráktól. A bírók, a hatalmi ágak szétválasztásának az elvéből fakadóan, szuverén módon döntenek.”

Magyarics Tamás szerint „az amerikai–magyar kapcsolatokat és a magyar politikai fejleményeket egy bizonyos, sajátos szemszögből nézők rávették a demokrata szenátort, hogy nyilvánosan visszhangozzon olyan érveket, amelyekben valós, valótlan és tudatosan eltúlzott elemek egyaránt jelen vannak. Sajnálatos, hogy a Helsinki Bizottság társelnökét ilyen célokra használják fel.”

***

Magyarics Tamás írására Horváth Gábor, a Népszabadság volt washingtoni tudósítója, ma főszerkesztőhelyettese válaszolt július 21-én (lásd: Nem tűrik a bírálatot).

Egyebek mellett azt írja: „A legnagyobb baklövés azonban az, hogy Magyarics ’homályos utalásnak’ minősíti Cardin azon állítását, hogy ’kormánytisztviselők részéről is mind hangosabban hallható az érvelés, hogy amíg a zsidók számára a XX. század tragédiája a holokauszt volt, Magyarország számára az 1920-as trianoni békeszerződés’. Ha vette volna a fáradságot, kideríthette volna, kitől származik a mondat: Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkártól. A fizetését a magyar kormányimázs alakításáért felvevő Kovács a washingtoni Kossuth Házban lepte meg vele hallgatóságát, de hogy nem rögtönzött, az onnan tudható, hogy ugyanezt a Cardin által vezetett, röviden csak helsinki bizottságnak hívott testület munkatársainak is elmondta. Ha a magyar kormánynak ilyen emberek dolgoznak, semmi szükség ellenségekre. Kovács államtitkárnak ezen kijelentése után távoznia kellene a közéletből, a magyar kormánynak pedig hivatalosan bocsánatot kérnie. Ez persze, nem vagyunk naivak, nem fog megtörténni.”

Horváth Gábor szerint: „Ha a hatalmon lévők oldaláról valaki, úgy Magyarics professzor tudja, hogy Amerikában ezt a ’homályos’ mondatot pontosan értik és annak könyvelik el, ami. Ha ez a stílus uralkodik Budapesten, akkor Ben Cardinnak, Hillary Clintonnak vagy George Patakinak sem fogja tudni senki elmagyarázni, hogy minden rendben, a kormány, bár nem ortodox módszereket alkalmaz, voltaképpen ragaszkodik a demokrácia alapvető értékeihez. Mint ahogyan nem is ragaszkodik.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!