rss      tw      fb
Keres

Eltűnt egy magyar hegymászó a Himaláján

MTI 2010. április 27., kedd 20:18

Eltűnt egy magyar hegymászó, Várkonyi László a Himaláján, miután társával együtt lavina sodorta el. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van - tájékoztatta a pekingi magyar főkonzul kedden az MTI-t. Klein Dávid az expeditions.hu honlapon közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy jégomlás történt a hegyen. Erőss Zsolt hegymászó szerint nincs sok remény arra, hogy Várkonyi László túlélje a balesetet.

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László Alfréd eltűnt - mondta Sárközy Péter, pekingi magyar főkonzul.

A Dreher 24 Everest-expedíció hegymászóit körülbelül 7.000 méteres magasságban érte a baleset.

Klein Dávid a www.expeditions.hu című honlapon kedd délután közzétett nyilatkozatában azt írta: "az Északi Nyeregből (7.000 m) tartottunk lefelé az Előretolt Alaptáborba (6.400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, ami annyit jelent, hogy a felettünk lévő jégfal leszakadt".

Mint hozzátette, őt a jég ledobta egy jégfalra, át egy peremen; a függőleges falon lógva állt meg, a rögzített kötélen. Azt nem tudta, hogy a mögötte haladó társával, Várkonyi Lászlóval mi történt.

"Engem később felülről, kötél segítségével kiemeltek, ekkor tudtam meg, hogy Konyi eltűnt. Tegnap és ma nagy erőkkel keresték, de nem került elő a teste. Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég" - idézte fel Klein Dávid.

Beszámolója szerint a jobb karján van több helyen zúzódás, sérülését már ott a hegyen egy mexikói orvos "rendbe tette". Közölte, hogy csütörtök hajnalban jön le a hegyről.

Hajnal Ágnes, az expedíció kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy műholdas telefonon beszélt Klein Dáviddal. A hegymászó, aki jelenleg a 6400 méteres alaptáborban van, a jobb karján sérült meg. Tervei szerint csütörtökön indul el lefelé - erősítette meg.

Hozzátette: Klein Dávidnak jelentenie kell majd a hatóságoknak, hogy leérkezett, egy depóban el kell helyeznie azokat a felszerelési tárgyakat, amelyeket ott akartak hagyni, és repülőjegyet kell szerezni a számára.

Erőss Zsolt - az első magyar alpinista, aki feljutott a Mount Everestre - kedden az MTI-nek azt mondta: az, hogy egy vagy akár két nap is eltelhetett a magyar hegymászók kínai balesete óta és Várkonyi Lászlót nem találják, "elég egyértelművé teszi egy hegymászó számára, hogy nincs sok remény".

Hangsúlyozta, hogy jelenleg csak kevés információt lehet tudni a magyarok balesetéről, de lavinában eltűnni a legrosszabbat jelenti. Erőss Zsolt 2002-ben mászta meg a Mount Everestet, kétszer járt azon az útvonalon is, ahol Klein Dávid és Várkonyi László próbált meg feljutni a csúcsra.

Farkas Péter, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy ilyen magasságban nincs szervezett mentés. Ugyanakkor pozitívumként említette, hogy Klein Dávid segítséget adhat abban, hol kell keresni Várkonyi Lászlót.

A Groupama Garancia Biztosító Zrt. az MTI-vel közleményében tudatta, hogy folyamatosan tájékozódik az ügyben és minden tőle telhető segítséget megad az expedíciónak.

Az expedíció 2010. március 26-án indult útnak: Klein Dávid és Várkonyi László arra vállalkoztak, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a Mount Everest csúcsára. A két hegymászó április 3-án lépett be Kínába és a tervek szerint június 8-án hagyták volna el az országot Nepál irányába.

Klein Dávid március 18-i sajtótájékoztatóján azt mondta: a céljuk az, hogy feltegyék az i-re a pontot. Mint akkor felidézte, 2007 tavaszán Várkonyi Lászlóval együtt 8.650 méterig jutottak oxigénpalack használata nélkül az északi, tibeti oldalon. Akkor biztonságtechnikai okok miatt nem másztak tovább.

A csúcsot eddig több mint négyezerszer érték el hegymászók, ebből a palack nélküli megmászások száma 150 körüli. A Mount Everest (8850 m) csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel.

Várkonyi László 1956-ban született Szolnokon, nős, két gyermek apja - olvasható a megszallottak.hu oldalon.