rss      tw      fb
Keres

Merénylet Norvégiában - Túlélők beszámolói

MTI 2011. július 23., szombat 6:06

A gyilkos rendőrruhában volt; odahívta magához a táborozókat, és ezután végzett velük - mondták el a péntek délután a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigetén elkövetett vérengzés túlélői.

Az ámokfutó összesen legalább 87 embert ölt meg a szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén és Oslóban, ahol pokolgépet robbantott a kormány székházánál.

Az egyik táborozó, Elise egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg odahívott magához. "Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat" - idézte fel.

A lány a vízparton amögött a szikla mögött kuporgott, amelyen a gyilkos állt. Pánikszerűen hívta telefonon a szüleit, és suttogva mondta el nekik, hogy mi történik. "Azt mondták, ne essek pánikba, minden rendben lesz". A szülők azt tanácsolták Elise-nek, vegye le élénk színű dzsekijét, nehogy magára vonja a figyelmet. A lány azt mondta, nem tudja megmondani, mennyi idő telt el, mire a lövöldözés abbamaradt.

Egy másik táborozó, Dana Berzingi elmondta, hogy sokan halottnak próbálták tettetni magukat, de a gyilkos, miután az egyik fegyverrel eltalált valakit, a másikkal, egy vadászpuskával még fejbe lőtte áldozatait. A 21 éves fiú, akinek vérfoltok voltak a nadrágszárán, egy halott barátjának a mobiljáról hívta a rendőrséget.

Egy másik fiatal, Emilie Bersaas azt mesélte, amikor meghallotta a lövéseket, berohant az egyik épületbe, és bebújt egy ágy alá. "Egyszercsak nagyon, nagyon közel hallatszottak a lövések, az egyik el is találhatta az épületet, és a szomszédos szobában hangosan sikoltozni kezdtek" - idézte föl a történteket. A lány két órát volt az ágy alatt, mire a rendőrök betörték az ablakot, és kihozták. "Olyan valószínűtlen, hogy ez megtörténhetett, főleg Norvégiában" - mondta.

A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, magas, szőke, kék szemű norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall. A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban.