rss      tw      fb
Keres

A védett kor – ahogy Szijjártó és ahogy az MSZP látja


Szijjártó: garantált a védett kor intézménye

Garantálja a kormány a védett kor intézményét, vagyis azt, hogy 55 éves kor felett csak különösen indokolt esetben – például fegyelmi vétség esetén – lehet elbocsátani a munkavállalót, jelentette ki a miniszterelnök szóvivője hétfőn újságírók előtt. Szijjártó Péter a munka törvénykönyvének a kormany.hu oldalon olvasható tervezetével kapcsolatban beszélt a kabinet ülése után.

A védett kor intézményének biztosítása azonban már a szociális konzultációval eldőlt, ahogyan az is, hogy a munka törvénykönyvébe be kell épülnie annak, hogy a „segély helyett a munkalehetőség biztosítása a kívánatos út”, mondta a szóvivő, emlékeztetve, hogy a szociális konzultáció során a válaszadók 91,2 százaléka úgy foglalt állást, hogy legyen védett kor intézménye, 96,9 százalékuk pedig „a segély helyett a munkalehetőség biztosítását” tartotta a járandó útnak. „Akármi is van leírva egy bárhonnan származó konzultációs munkaanyagban, az emberek döntése az irányadó, tehát védett kor intézménye lesz.”

A kormany.hu honlapon olvasható tervezetben ugyanis nem szerepel az a jelenlegi rendelkezés, hogy a munkavállaló munkaviszonya rendes felmondással a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a nyugdíjba vonulásig csak különösen indokolt esetben szüntethető meg.

***

MSZP-közlemény: akkor vegyék vissza a védett korú munkavállalókat

A Magyar Szocialista Párt a Szijjártó-féle deklaráció után várja a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közleményét, melyből kiderül, hogy mégsem rúgják ki azokat az ötven feletti médiamunkásokat, akiket néhány hete tömegével tettek utcára. Emlékeztetőül: az összes elbocsátott MTVA-munkatárs 40 százaléka (!) volt 50 év felett, a Duna TV-nél gyakorlatilag minden 50 fölötti női gyártásvezetőnek felmondtak.

Itt az idő, visszahívni azokat a gyakran Nívó-díjas, Pulitzer-emlékdíjas munkatársakat, akiket alig néhány hete tettek leállósávra. Csakúgy, mint a bezárt iskolák miatt elküldött pedagógusokat, az állami háttérintézményekből kirúgott közalkalmazottakat, akik között szintén feltűnően sok védett korú munkavállalót találunk.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!