rss      tw      fb
Keres

Thomas Melia kontra Szijjártó, Kovács, DeutschThomas Melia, amerikai külügyi helyettes államtitkár aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Beszámolója a képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó meghallgatásán. Szijjártó Péter, Kovács Zoltán és Deutsch Tamás véleménye a Melia-beszámolóról.

Az MTI híre

Aggodalmát fejezte ki kedden a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban Thomas Melia* amerikai helyettes külügyi államtitkár* a képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó meghallgatásán**.

Thomas Melia, aki az amerikai külügyi tárca demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó irodájának vezetője, hangsúlyozta, hogy Magyarország az EU és a NATO fontos tagja. Ugyanakkor a jelenlegi „egypárti” magyar kormány arra használja fel példátlan kétharmados parlamenti többségét, hogy olyan változtatásokat foglaljon bele az alkotmányba, amelyek megszilárdíthatják hatalmát, korlátozzák a fékeket és ellensúlyokat, és megbénítják a jövő demokratikus kormányait az új politikai, gazdasági és társadalmi kihívások hatékony kezelésében.

A helyettes államtitkár példaként hozta fel, hogy a kormány a kormánypárthoz igazodó tagokra cserélte le a médiafelügyeleti testület tagjait, amelyet felruházott a rendeletalkotás és a súlyos bírságok kiszabásának jogával az általa „kiegyensúlyozatlannak” és „az emberi méltóságot sértőnek” minősített híradásokkal kapcsolatban.

Idézte Hillary Clinton külügyminisztert, aki a június 30-i budapesti látogatása alkalmából kijelentette: „Magyarország barátaiként a bíróságok függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti elkötelezettségre hívunk fel”. Melia szorgalmazta, hogy a magyar kormány mérsékelje a változások ütemét, legyen befogadóbb, és korlátozza a csak kétharmados többséggel megváltoztatható sarkalatos törvények által szabályozandó kérdések körét.

A helyettes államtitkár külön kérte az egyházügyi törvény „gondos átgondolását”, amely 14 kivételével előírja a vallási csoportok újbóli bejegyeztetését. Melia hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező hónapokban folytatni fogja a széleskörű párbeszédet Magyarországgal, miközben a kormány az új alkotmány megvalósításán dolgozik.

A Népszabadság kiegészítése

Az új amerikai „csapásirány” azonban az egyházakról szóló törvény, amelynek kapcsán Melián is túltett a meghallgatáson elnöklő Dan Burton republikánus képviselő. Burton tiltakozó levelet és „elnyomótörvényt” emlegetett, és azt firtatta a kormányilletékesnél, egyáltalán szabadon gyülekezhetnek-e Magyarországon azon felekezetek tagjai, amelyek nem szerepelnek a kivételezett helyzetű tizennégy vallás között. Melia azt mondta, a jogszabály végrehajtása a jövőben derül ki, de megemlítette: a budapesti amerikai nagykövetség napirenden tartja a kérdést a magyar illetékeseknél. „Megkérjük a (magyar) kormányt, hogy odafigyeléssel vizsgálja felül az új törvényt” – áll az írásbeli hozzászólásban.

Más kérdésekről szólva elismerő szavakat is tartogatott Magyarországnak, így például arra, hogy tartani kell-e hazánkban a túlzott orosz befolyástól, azt felelte: a magyarok jók abban, hogy nemet mondjanak, ha valamit nem akarnak. Ezt tanúsítja szerinte az 1990 óta megtartott hat parlamenti választás is, amelyen ötször váltották le a hivatalban lévő kormányt.

***

Szijjártó: senkinek nincs joga megkérdőjelezni a magyar emberek akaratát

Senki nincs abban a helyzetben – sem Magyarországon, sem azon kívül –, hogy megkérdőjelezze a magyar emberek akaratát, márpedig „a magyar emberek világosan és egyértelműen kifejezték az akaratukat tavaly tavasszal, amikor az ország megújítására és átszervezésére adtak világos felhatalmazást a kormánynak”. Ezt mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán újságíróknak az amerikai helyettes külügyi államtitkár kijelentéseire. Szijjártó szerint az új alaptörvény parlamenti elfogadását „minden idők legszélesebb körű nemzeti konzultációja” előzte meg, amely minden magyar ember számára megadta a lehetőséget, hogy elmondják, mit szeretnének és mit nem szeretnének látni az új alaptörvényben. „Ennél átláthatóbb és demokratikusabb folyamat nem előzhette volna meg az alaptörvény parlamenti elfogadását.”

***

A magyar kormány közleménye Melia beszámolójáról

A Magyar Kormány csalódással értesült Thomas Melia helyettes államtitkár nyilatkozatáról az amerikai törvényhozás alsóháza Külügyi Bizottságának Európai és Ázsiai Ügyek Albizottsága előtt július 26-án. Nem értünk egyet következtetéseivel, amelyeket felületes információk és rosszindulatú torzítások eredményének tekintünk.

Melia úr Magyarország egypárti kormányának bemutatásával kezdi nyilatkozatát. Magyarország Kormányát egy két pártból álló szövetség vezeti, melynek tagjai a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, és a Kereszténydemokrata Néppárt.

Az új magyar alkotmány tökéletesen illeszkedik az európai normákhoz és standardokhoz, és egy a demokrácián, a jog uralmán, és az alapvető jogok védelmén alapuló alkotmányos rendet hoz létre az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint.

A magyar médiatörvénytt az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálta, majd néhány apró kiegészítés után megállapította, hogy az európai jog- és normarendszerrel összhangban áll.

Az új magyar egyházi törvény – a magyar alkotmánnyal párhuzamosan – elismeri az egyén teljes és elidegeníthetetlen jogát a vallása megválasztására és hite szerinti gyakorlására, mind egyénileg, mind kollektíven. Az állam ugyanakkor elismer 14 egyházat, amelyek szerteágazó és társadalmilag jelentős oktatási és humanitárius tevékenységük miatt megkülönböztetett állami támogatásban részesülhetnek. A vallásszabadság atmoszféráját a legkevésbé sem érinti az egyházi szervezetekről szóló törvény, hiszen a vallásszabadság olyan alapvető emberi jog, amelyet a legmagasabb fokon élvez védettséget: az alkotmányban.

Magyarország Kormánya ahogyan eddig, most is készen áll arra, hogy részletes információt szolgáltasson az Országgyűlés törvényalkotási tevékenységéről. Az összes mélyen tisztelt amerikai partnerünkkel együtt Melia urat is bátorítjuk, hogy forduljon bizalommal washingtoni nagykövetségünkhöz, azon belül is Szapáry György nagykövet úrhoz, aki bármilyen kérdésére kész tényszerű és részletes információval ellátni őt a tárgyi alapokat nélkülöző, téves következtetések elkerülése érdekében.

Kovács Zoltán
kormányzati kommunikációért felelős államtitkár

***

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az amerikai helyettes államtitkárról:

„Ki a fasz az a Thomas Melia? Minek kell naponta adnunk a szarnak egy pofont?”* Thomas Melia egyébként emberi jogokkal foglalkozó szakember, dolgozott többek között a Freedom House független jogvédő szervezetnek is, emellett több egyetemen oktatott, jelenleg a Johns Hopkins és a Georgetown egyetemek adjunktusa – írja az Index.

** A meghallgatásról készült videó itt látható, Thomas Melia beszámolójának összefoglalója itt olvasható.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!