rss      tw      fb
Keres

A LIGA Szakszervezetek méltányos béremelést várnak az egészségügyi vezetéstől

MTI 2011. július 28., csütörtök 17:11

Az egészségügyi dolgozók bérének méltányos emelését, továbbá egy modern, színvonalas ellátás megteremtését várják az egészségügyi kormányzattól a LIGA Szakszervezetek.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben azt írták: a méltánytalanul alacsony fizetések miatt kivándorló orvosok, rezidensek és egészségügyi szakdolgozók, valamint "az egyre több helyütt emberhez méltatlan ellátási színvonal miatt" a magyarországi egészségügy már az összeomlás szélén áll.

Mint hozzátették, "az egészségügyben dolgozók helyzete napról napra egyre rosszabb, hosszú évek óta csak ígérgetésben volt részük, miközben elfogadhatatlan helyzetüknek alig adhatnak hangot az általuk végzett nélkülözhetetlen és áldozatos munka szünetmentes volta miatt".

A LIGA szerint "az üres ígérgetések, a megélhetést nem segítő ösztöndíjprogramok és pótcselekvések, valamint a röghöz kötés és egyéb szankciók erőltetése helyett", azonnali, európai szintű béremelésre és a dolgozók munkakörülményeinek javítására lenne szükség.

Éger István, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) csütörtöki, Budapesten tartott soros ülésének levezető elnöke a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón közölte: a kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a Semmelweis Terv végrehajtásáról szóló, június végén hatályba lépett kormányhatározatot.

Emellett ismételten azt kérték, hogy legyen az egészségügyről nemzeti konzultáció, amelyet már egy éve várnak.

"Soha nem időszerűbb, mint most, amikor az orvosok tömeges felmondásra készülnek" – fogalmazott erről Éger István, aki szerint már a jövő évi költségvetés eddig megismert számai is "menekülésre" késztetik a kollégáikat.

A rezidenseknek szóló, a közelmúltban bejelentett ösztöndíjprogramról, valamint a szakorvosok és szakdolgozók által megpályázható uniós támogatásokról azt mondta: üdvözölnek minden olyan lépést, amelynek révén az egészségügyi kormányzat uniós forrásokkal igyekszik támogatni az ágazat munkavállalóit, ez azonban semmilyen módon nem tekinthető a generális munkaerő-problémát kezelő lépésnek.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva abszurdnak nevezte a NEK-nek azt a felvetését, hogy a kormány vonja vissza a Semmelweis Tervről szóló kormányhatározatot.

Arra a kérésre reagálva, hogy legyen az egészségügyről nemzeti konzultáció, az államtitkár azt mondta: kollégáinak utasítást adott, hogy szeptemberre hívják össze az egészségügyi ágazat országos érdekegyeztető tanácsát.