rss      tw      fb
Keres

BÉT - Rendkívül alacsony forgalomban csökkent az index

MTI 2011. július 28., csütörtök 17:31

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 96,21 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 21.322,50 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 7,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az MTI-nek azt mondta, hogy rossz hangulatban indult a kereskedés azt követően, hogy csökkenéssel fejezték be az amerikai részvénypiacok és Ázsia is a szerdai kereskedést.

A pesszimizmust fokozta, hogy az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben romlott júliusban az euróövezet gazdasági hangulat indexe. Az összesített gazdasági hangulat index júliusban 103,2 pontra csökkent a júniusi 105,4 pontról. A Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők 104,0 pontot jeleztek előre júliusra. A mutató 2010 augusztusa óta a legalacsonyabb értékre esett.

Kora délutánra aztán megállt az esés - tette hozzá Varjú Péter. Mint mondta, a vártnál jobb amerikai makrogazdasági adatok pedig valamennyire enyhítették a rossz hangulatot.

Az üzletkötő kiemelte a Mol-t, amely alulteljesítő volt csütörtökön. Szerinte nem segítette az olajipari részvényt, hogy ismét elhangzott, a kormány, amennyiben a jövő évet illetően mégis szükséges lenne, mérlegelni fogja a költségvetési bevételek növelése érdekében többek között a Mol részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint az amerikai adósságplafon körüli huzavona miatt igen rossz hangulatban indult a csütörtöki kereskedés a tőzsdéken, ráadásul délelőtt felröppent az olasz pénzügyminiszter lemondásának híre, amelyet később az érintettek cáfoltak.

A hazai piac is megérezte a pesszimizmust, de az OTP-t délután "visszarántották" az 5.400 forintos támasz fölé. A forint viszonylag jól tartotta magát, továbbra is a 267-271-es sávban mozog az euróval szemben - jegyezte meg Varga Zoltán.

A szakértők szerint a hét hátralévő napján a hangulatot az amerikai tárgyalások kimenetele, illetve az azzal kapcsolatos várakozások határozhatják meg.

Az amerikai kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a kiadások finanszírozásához szükséges források. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásaira. Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről - a politikai erőviszonyok miatt - csak a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

A Mol 355 forinttal, 1,77 százalékkal 19.750 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 30 forinttal, 0,55 százalékkal 5.450 forintra erősödött, forgalmuk 4,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,19 százalékkal 537 forintra nőtt, forgalma 339,1 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 100 forinttal, 0,27 százalékkal 36.300 forintra esett, a részvények forgalma 216,2 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 52,2 millió forintos forgalom mellett 195 forinttal, 1,04 százalékkal 18.500 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.744,61 ponton zárt csütörtökön, ez 14,40 pontos, 0,82 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.