rss      tw      fb
Keres

Kunstmarkt.com: Sugár Jánost elítélték egy művészeti akcióértMagyarországon nagytakarítás folyik, írja a württembergi művészeti egyesület honlapja. A konzervatív magyar kormány Orbán Viktor miniszterelnök alatt nem csupán a közszolgálati sajtóban csinál rendet, hanem a művészetek területén is. Ez ezúttal Sugár Jánost sújtja. Áprilisban két évre felfüggesztett öt havi szabadságvesztésre és kereken 125 euró takarítási költség megfizetésére ítélték a nemzetközileg tevékeny művészt, aki részt vett egyebek mellett 1992-ben a kasseli Documenta, és 1996-ban a rotterdami Manifesta 1 kiállításokon, mivel egy budapesti ház falára graffitiként felsprayezte a „Wash Your Dirty Money With my Art” (Mosd a mocskos pénzedet a művészetemmel) mondatot.

A bíróság elzárkózott attól, hogy művészeti szakértőket hallgasson meg arról, az akciót művészetnek ismerje-e el, és az alkotást vandalizmusnak minősítette, arra pedig Magyarországon 2011. január 1. óta egy évig terjedő szabadságvesztés róható ki.

A tettnek már három éve. Sugár János 2008. június 18-án a mondatot egy sablon segítéségével felfújta a budapesti Műcsarnokban egy kiállítás falára. Ugyanakkor illegálisan tiltakozásul ugyanezt felfestette két budapesti magánművészeti intézmény falára is. A megsértett VAM Design Center ezért beperelte a művészt azzal, hogy szándékosan tett kárt az épületében. A tárgyaláson Sugár János, mint már korábban is, elismerte, hogy ő sprayezte a mondatot, de nem ismerte el magát a vandalizmusban bűnösnek. A tettet köztéri művészetnek tekinti, amelynek szociális funkciója van, vitákat vált ki, és végül véget vet a Vam Design Center vitatott művészet-menedzsmentjének.

A Württembergi Művészeti Egyesült (Württembergischer Kunstverein) Sugár Jánost, aki Stuttgartban részt vett 2009-ben a Felforgató praktikák című kiállításon, meghívta egy nyilvános akcióra, amely az ügyére vonatkozik. Az akcióra pénteken került sor az egyesület épülete előtt. Utána a művész sajtóbeszélgetést tartott az ügyről. Végül este részt vett a „Campus Város” című rendezvénysorozat keretében egy „Felforgatás és cinkosság között” címmel rendezett pódiumbeszélgetésen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!