rss      tw      fb
Keres

Képünk a világban: A magyar kormány bíróság elé akarja állítani elődeitDie Presse: Orbán bírósággal fenyegeti a szocialistákat  – Die Welt: A magyar kormány bíróság elé akarja állítani elődeit – Pester Lloyd: Hogyan akarnak az új magyar hatalmasok börtönbe juttatni három ex-miniszterelnököt

Die Presse: Orbán bírósággal fenyegeti a szocialistákat

A kormányzó magyar párt, a Fidesz büntetni akarja a baloldali miniszterelnök-elődök „politikai bűncselekményeit”. A magas magyar államadósság szerinte „politikai bűncselekmény”, írja Thomas Roser a Die Presse című osztrák lap kedden megjelent számában.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke jó egy éve ül a kormánynyeregben – és nem vesztegette az időt tervei megvalósításában. Jobboldali nemzeti pártja, a Fidesz kétharmados parlamenti többsége ezt lehetővé is teszi.

A romló felmérési értékek ellenére a magyar kormányfő most megkezdi a végső leszámolást szocialista vetélytársaival: Orbán szükség esetén új, visszamenőleges hatályú törvényekkel börtönbe akar juttatni elődei közül hármat a magas államadósság miatt.


Az alkotmányjogi bizottság vizsgálódik

Magyarország magas államadóssága „politikai bűncselekmény”, amelyet a 2002-2010 között kormányzó szocialisták terhére kell írni – mondta Szijjártó Péter, Orbán szóvivője. Az alkotmányjogi bizottságnak most meg kell vizsgálnia, felelősségre lehet-e vonni a felelősöket, s ha igen, hogyan. Amennyiben ez nem lenne lehetséges, a Fidesz „meg fogja tenni a szükséges lépéseket”  – szükség esetén törvénymódosításokkal.

A szocialista-liberális égisz alatt Magyarország államadóssága a GDP 53 százalékáról 80 százalékra emelkedett. Amennyiben Magyarországon az újabb eladósodás a Fidesz segítségével valóban visszamenőleges hatállyal bűncselekménnyé lesz, egyből három volt miniszterelnök – a szocialista Medgyessy Péter (2002–2004) és Gyurcsány Ferenc (2004–2009), valamint a páton kívüli Bajnai Gordon (2009–2010) – találhatja magát a vádlottak padján, pénzügyminisztereikkel együtt. A jelenleg a peremre szorult szocialista ellenzék gyámoltalanul azt veti a kormány szemére, hogy a visszamenőleges hatályú büntetőtörvényekkel a jogállamiság alapvető elveit akarja megsérteni.

A szélsőjobboldali Jobbik jelezte ugyan támogatását a gazdasági bűnözők elleni harchoz, egyben azonban javasolta az érintett időtartam kibővítését: szerinte az első Orbán-kormányt (1998–2002) is bíróság elé kellene állítani az általa okozott károk miatt.

***

Die Welt: A magyar kormány bíróság elé akarja állítani elődeit

A német konzervatív napilap a dpa hírügynökség jelentése alapján számolt be hétfőn arról, hogy „Orbán magyar kormányfő ’politikai bűncselekménynek’ tekinti a magas államadósságot, és most ennek alapján akarja bíróság elé állítani elődeit”.

A magyar parlament vasárnap sínre tette az előző szocialista kormányok megbüntetését a megemelkedett államadósság miatt. A levegőben vannak olyan tervek is, hogy módosítják a törvényeket, amennyiben a jelenleg érvényes jogszabályok nem elégségesek az érintett politikusok megbüntetéséhez.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter azt mondta, a 2002–2010 között Magyarországon kormányzó liberálisok és szocialisták „politikai bűntette” az államadósság.

A magyar államadósság a 2002–2010 közötti időszakban a GDP 53 százalékáról 82 százalékra emelkedett.

Vasárnap este az eladósodottság kérdéseiben illetékes parlamenti bizottság egyhangúlag határozatot szavazott meg, amelynek értelmében felkérik az alkotmányjogi bizottságot: keresse meg a jogi lehetőségeket az előző kormányok bíróság elé állításához. Mindez Medgyessy (2002–2004), Gyurcsány Ferenc (2004–2009) és Bajnai Gordon (2009–2010) miniszterelnököket érintené.

Szijjártó csütörtökön bejelentette: szükség esetén módosítani kell a törvényeket, hogy a volt kormányfőket bizonyosan bíróság elé lehessen állítani, amennyiben a jelenleg érvényes jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

Számos ellenzéki politikus ennek nyomán azt vetette az Orbán-kormány szemére, hogy visszamenőleges hatályú törvényekkel meg akarja sérteni a jogállamiság alapvető elveit. Szijjártó, Orbán szóvivője egyben az államadósság kérdéseit vizsgáló különleges parlamenti bizottság alelnöke is.

A Fidesz magyar kormánypárt kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így gyakorlatilag bármit keresztül tud vinni. Már eddig is hozott visszamenőleges hatályú törvényeket a vállalatokra kiszabott különadó, valamint az elbocsátott állami alkalmazottak végkielégítése terén.

Az Európai Unióban Magyarországot a vitatott médiatörvény miatt is élesen bírálták.

***

Pester Lloyd: Hogyan akarnak az új magyar hatalmasok börtönbe juttatni három ex-miniszterelnököt

A Fidesz magyar kormánypárt „nép nevében” folytatott leszámolási hadjárata eddig csak mérsékelten volt sikeres, a nagy nevek még hiányoznak a konzervatív forradalom füstölgő coltjainak markolatain, írja m.s. aláírású szerkesztőségi cikkében a budapesti német nyelvű napilap. A kormánypárt meg akarja kreálni, és visszamenőleges hatállyal alkalmazni akarja a megfelelő törvényeket ahhoz, hogy három „szocialista” kormányfőt börtönbe zárjon. Így az „államadósság-csinálás” büntetendő cselekménnyé válna – csak ne legyen belőle öngól.


A baloldal ügyének ábrázolni a csalást és a hivatali hatalommal való visszaélést

„A Magyarország válságáért felelősök megbüntetése” a ma kormányzó Fidesz egyik központi választási témája volt, a tavaly tavaszi hatalomátvétel óta a kormányfő egy-egy különkomisszárja – illetve leszámolási megbízottja – dolgozik azon, hogy az előző kormányok lehetőleg prominens képviselőit bíróság elé állítsa és mielőbb börtönbe, illetve ha az nem sikerül, legalább nyilvánosan pellengérre állítsa. Az ártatlanság vélelme, a perrendtartás vagy éppenséggel az adatvédelem Budai Gyula, Orbán bosszúálló angyala számára nem érvényes, a törvényhozáson kívül ténykedik, az ilyesmit azelőtt politikai biztosnak nevezték.

A feldolgozás mögött az a megfontolás áll, hogy az elődök általános kudarca, egyéni hibái alapján, amelyeket már pusztán csak a mennyiség alapján is szabad rendszerszerűnek nevezni, bűnözőknek bélyegezzék „a szocialistákat” általában, és különösen vezetőiket. A cél, hogy egyszer s mindenkorra mindenki számára világossá váljon: a csalás, a hűtlen kezelés, a hivatali hatalommal való visszaélés mögött a saját szocializmusuk mögé bújó, és a népet patologikusan fosztogató „offshore-lovagok” „internacionalizmusa” áll.


A komisszár becsvágyában elaprózta magát

Eddig alig jutottak túl az országra jellemző, a nagyszínpad számára azonban marginális botrányokon, olyanokon, amelyeken Magyarországon már senki nem csodálkozik: volt államtitkárokat megbüntettek túl olcsón átvett minisztériumi lakások miatt, a BKV néhány volt vezetője, egy volt alpolgármester, néhány kerületi nagyság házi őrizetben vagy vizsgálati fogságban van, bíróság előtt áll korrupció, hűtlen kezelés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt, Gyurcsány és Bajnai volt miniszterelnököket kapcsolatba hozták állami telkek olcsó áron való eladásával egy kaszinó számára. Ám a nagy siker eddig még várat magára. A különleges nyomozó annyira elaprózta magát becsvágyában, hogy több pert kell megvívnia saját védelmében, mint amennyit indítani tud „a nép ellenségei” ellen.

Névtelen és arctalan állami tisztségviselők indoklás nélküli, bár sokszor alaptalan elbocsátása –  néhány ezren voltak –, valamint  néhány leszerepelt színházi ember, kulturális tisztségviselő és filozófus eltemetése, akiket amúgy is csak az irreleváns külföldön tisztelnek, bizonyára fontos lépések voltak a totális hatalomátvételben, PR-értékük azonban a növekvő rendszerességgel gyengült, nem utolsó sorban azért, mivel a népben tudatosult, hogy a vizsgálati fogházak ugyan zsúfoltabbak lettek az elmúlt évben, de az ő pénztárcája üres maradt. A bűnnek újra színpadra van szüksége.


Az erkölcstelenség nem büntethető

Különösen Gyurcsány „költségvetési hazugsága” az a központi elem, amelyhez újra szeretnének visszatérni. Az új hatalmasok azt vetik a régiek szemére, hogy tudatosan félrevezették a népet, a Számvevőszéket és az ellenzéket az államkassza tényleges állapotát illetően, és ráadásul az újraválasztás céljából közpénzeket gazdaságilag ésszerűtlen kiadásokra szórtak el. Ennyi igaz, de börtönbe ezért egy európai köztársaságban még messze nem kerül az ember, különös tekintettel arra, hogy az adósságcsinálás kvázi egy korszerű pénzügyminiszter munkaköri leírásához tartozik. Az erkölcstelenség sajnos nem büntethető, különben a politikusok többsége világszerte dutyiban lenne. Orbánnak tehát, ha következetes lenne, rendeletileg meg kellene szüntetnie a kapitalizmust, de ehhez még neki sincs mersze. Viszont a demokráciával kevésbé finnyás.

A kormány most a nevezett vétkeket bűncselekménnyé nyilváníthatja, és ezeket a törvényeket – nem újság az új Magyarországon – visszamenőleges hatállyal alkalmazhatja  Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfőkre és pénzügyminisztereikre, hogy legalább forrásponton tartsa a néplelket, mi több, hogy elterelje a figyelmét a jelen jó néhány kipukkadó álmáról.


Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai – a Trio infernale

Ők képviselik a prototípusokat, hogy úgy mondjuk, a gonosz szentháromságát, a trio infernalét: Medgyessy mint  a régi rendszer képviselője, amelyet pénzügyminiszterként szolgált, és aki e minőségében a piacgazdaságra való áttérés idején a váltókat állította a régiek rablásaihoz, és a mértéktelen nyitással a multiknak való kiárusításhoz. Gyurcsány mint a szürke privatizáció klasszikus terméke: self made milliárdos, aki a nép vagyonából gazdagodott meg, és aztán kormányfőként ezt a népet még cinikusan az orránál fogva vezette. És Bajnai Gordon, mint pártonkívüli, aki a szocialistáknál és a Nemzetközi Valutaalapnál a nemzetközi pénzügyi tőke készséges technokrata végrehajtójaként szerzett érdemeket, amikor Magyarországi kívülről kellett megmenteni. Bajnai takarékossági programjai, legalábbis a Fidesz olvasatában, végleg kómába fojtották a magyar gazdaságot.

Szijjártó Péter, Orbán szóbuborékja még csak nem is igyekezett leplezni főnöke furcsa jogértelmezését. Azt mondta ugyan, hogy „megbízzák az illetékes parlamenti bizottságot annak megvizsgálásával, hogy a jelenleg érvényes törvények lehetővé teszik-e, és hogyan teszik lehetővé a magyar államháztartás hiányáért felelősök azonosítását és azt, hogy ezeket a személyeket felelősségre vonják”. Körülményeskedés nélkül úgy folytatta azonban: hogy „ha ez pillanatnyilag nem lehetséges, a Fidesz megteszi a szükséges intézkedéseket”. Pont. Az új alkotmány miatt szerinte „úgyis rengeteg új törvényre van szükség”, így igazán be lehet illeszteni egy kis fejezetet, amely „az államháztartás rendben tartása érdekében a politikai mellett a büntetőjogi felelősséget is tartalmazza”. Miért is ne?


Az „igazságosság” fontosabb, mint a jog

Ahhoz, hogy rátehessék a kezüket az elődökre, ezeket az új törvényeket a három delikvensre kellene szabni, és aztán visszamenőleg kellene alkalmazni, ami a jogállamiság alapelveinek brutális megsértése lenne – állapították meg többek között egyáltalán nem baloldali jogászok is sápadt rémülettel. Ez a kormány azonban már más esetekben is demonstrálta, hogy „a nép igazságérzete”, amelynek az egyetlen igazi képviselője, magasabbra értékelendő, mint a nemzetközi jogi huncutságok és az alapjogok, amelyeknek – ha alkalmaznák őket – fel kellene tartóztatniuk a Fideszt missziója teljesítésében.

A szocialisták, akiknek akasztófahumora csak rosszul leplezi rossz lelkiismeretüket, amiért valahogyan mégiscsak felelősek a jelenlegi atrocitásokért, figyelemre méltónak találják, hogy Magyarországon az a szándék, hogy politikusokat „az államadósság megemelkedése miatt” börtönbe lehessen zárni. Dialektikusokként követelhetnék, hogy egyúttal tartóztassák le a bankárokat is, akik adósokká tesznek államokat, ezzel legalább visszatérnének történelmi feladatuk ösvényére, de ez olyan lenne, mintha Orbántól azt követelné valaki, hogy legyen demokrata.

Az MSZP tudatta, hogy türelmetlenül várja a pereket, mivel bizonyítani tudja, hogy az Orbán-kormány 2001–2002-ben, amikor nyilvánvalóvá vált közelgő választási veresége, költségvetési intézkedéseket hozott – választási ajándékok –, amelyek Orbán mai miniszterelnököt ugyanoda helyeznék, ahová ő az elődeit teszi, nevezetesen a vádlottak padjára. Valójában a költségvetési hiány csak a magukat szocialistának nevező utódai alatt emelkedett, de az ő hivatali idejében hozott törvények miatt. A történet jól jön a Jobbik stramm népvédelmezőinek, akik – értelemszerűen – csak annyit mondtak, igen, akasszátok fel egyből mindet….


Az Európai Néppárt tapsa szinte szagolható…

Mindenki biztos lehet azonban abban, hogy a kormánypárt a Lex Gyurcsány tervezetét úgy alakítja, és szükség esetén úgy datálja, hogy Orbán urat a későbbiekben se lehessen kellemetlen kérdésekkel megakadályozni nemzeti forradalmának véghezvitelében. Hát igen, a mai kormánypárt antidemokratikus pimaszsága és jogállami züllöttsége mostanra már könnyedén mérhető elődei erkölcsi és szakmai kudarcához, és kétség esetén bizonyára odáig is elmegy, hogy Orbánt név szerint kiemelje egy ilyen törvény hatálya alól. Aki bírákat, államfőket, ügyészeket és különleges megbízottakat párthűség alapján nevez ki, kiheréli az alkotmánybíróságot, és a gyanúsítottaktól megtagadja az ügyvédet, aligha retten vissza a politikai ítélkezéstől. Aztán már ugyanis csak kicsi a lépés odáig, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák, ha valaki szocialista, vagy egyéb szempontból nem tetsző.

Miért is ne? Ki tarthatná fel Orbánt? Európa? Az Európa Néppárt frakció több mint egy éve védelmezően figyeli, amint testvérpártja tisztán demokratikus eszközökkel szétszedi a demokráciát, és nem akarja észrevenni, hogyan hagyja el maga is a liberális-demokratikus alapkonszenzus talaját. A frakció csendes tetszésnyilvánítását szinte szagolni lehet, és közben az a borzalmas gondolat jut az ember eszébe, hogy Magyarország éppen hozzálátott annak bizonyításához, hogy a demokrácia bűzölöghet is.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!