rss      tw      fb
Keres

Economist-blog: Magyarország terrorizáló twitterezője ismét harci ösvényenA The Economist Eastern approaches című blogja számolt be augusztus elsején a Fidesz európai parlamenti képviselőjének ismert kérdéséről, amelyet a Twitteren tett fel. A bejegyzés felcíme: A Fidesz bohóckodásai


Deutsch Tamás, a magyar kormányzó párt, a Fidesz Európai Parlamentben helyet foglaló képviselője, aki leginkább twitteres buja használatáról ismert, globálisan színre lépett. Dühének legújabb célpontja Thomas Melia, aki az amerikai kormány helyettes külügyi államtitkára. Mint sok más kollégáját, beleértve főnökét, Hillary Clintont is, Melia urat aggasztja, hogyan erodálódik a fékek és ellensúlyok rendszere Magyarországon, amióta a Fidesz tavaly hivatalba lépett.

Június végén Clinton asszony kifejezésre juttatta aggodalmait, amikor együtt lépett a nyilvánosság elé Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. „Az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága és a kormány munkájának átláthatósága melletti valós elkötelezettséget” követelt.

Ezt a témát folytatva Melia úr múlt héten az amerikai kongresszus egyik bizottsága előtt beszámolt „a Magyarország demokratikus pályagörbéjét” illető „alapvető aggodalmairól”. Felszólította a Fideszt „a változások tempójának visszafogására”, és különösen felhívta a figyelmet egy új törvényre, amely – mint mondta –, rombolhatja a vallásszabadságot Magyarországon.

Deutsch úr nem habozott a válasszal. „Ki a fasz az a Thomas Melia? Minek kell naponta adnunk a szarnak egy pofont” – írta a Twitteren. Ez azonban mégis viszonylag szelíd megjegyzés volt egy korábbi próbálkozásához képest, amikor Deutsch úr az egyik volt (szocialista) miniszterelnökről kifejtette: „Vannak szemét alakok. Vannak aljas emberek. Vannak rosszindulatú örültek. Vannak irtózatos gecik. Vannak gusztustalan rohadékok. És van Gyurcsány.”

Ezúttal azonban Deutsch úrnak talán oka lesz sajnálni a sietséget. Amint a Hungarian Spectrum, egy liberális blog írja, Deutsch úr és fideszes aktivista társai Melia úr lekötelezettjei.

Amint az amerikai külügyminisztérium honlapján közölt életrajzából kiviláglik, Melia úr több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a demokrácia és az emberi jogok védelmében és előmozdításában. A kelet-európai változások legfontosabb éveiben, 1988 és 1993 között a National Democratic Institute közép- és kelet-európai programjait vezette. Ő és kollégái tanították a Fidesz politikusait a sikeres választási kampány tudnivalóira, néhányukat még az Egyesült Államokba is meghívták. Jó munkát végeztek: a fiatal aktivisták, köztük Deutsch úr, 21 mandátumot szereztek Magyarország első szabad választásain, 1990-ben. Az újdonsült parlamenti képviselők annyira elégedettek voltak a sikerükkel, hogy mindannyian aláírásukkal láttak el egy plakátot, és elküldték Melia úrnak.


Horváth Aladár felvétele

(eredeti, teljes méretű kép a plakáton szereplő aláírásokkal)

Mégis, Deutsch úr legalább önkritikus humorérzékkel rendelkezik. Nem sokkal azt követően, hogy Melia úrra vonatkozó véleményét megosztotta másokkal, Betrand Russel egyik legismertebb idézetét kürtölte világgá a Twitteren: „A világ bajainak fő oka, hogy a buták végtelenül magabiztosak, miközben az értelmesek állandó kétségek között vergődnek”.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!