rss      tw      fb
Keres

Államadósság 2002-2010 - Szijjártó: szövetségre lépett az LMP és az MSZP

MTI 2011. augusztus 2., kedd 13:58

A miniszterelnök szóvivője szerint bebizonyosodott, hogy szövetségre lépett egymással az LMP és az MSZP, és ez a szövetség - az emberekkel szembe helyezkedve - az államadósságot, valamint az országot "bűnös módon eladósító" döntéshozókat mentegeti.

Szijjártó Péter erről kedden beszélt újságírók előtt, komolytalannak nevezve egyúttal az LMP részéről azt a felvetést, amely - mint mondta - az önkormányzati vezetőket tenné felelőssé az államadósság kialakulásáért. Nyilvánvalóan még Schiffer András LMP-s frakcióvezető sem gondolja komolyan, hogy polgármestereket, önkormányzati képviselőket kellene, vagy lehetne hibáztatni hazánk bűnös mértékű eladósításáért - fogalmazott.

Mint mondta, az önkormányzatok és vezetőik mozgástere behatárolt, alapvetően kormányzati döntésektől függ, és ha "az elmúlt nyolc évben a szocialista kormányok nem sodorták volna a csőd szélére az önkormányzati rendszert", akkor ma a települések és a helyhatóságok sokkal jobb helyzetben lennének.

Ráadásul - folytatta a szóvivő - a szocialista kormányok bűnös módon olyan PPP-beruházásokba kergették bele az önkormányzatokat, amelyekkel egyrészt az államadósságot növelték, másrészt települések helyzetét tették hosszú távon nehézzé azzal, hogy e beruházások profitját a magánszféra élvezi, kiadásai pedig a közszférát terhelik.

Múlt csütörtökön Szijjártó Péter újságíróknak elmondta - és az illetékes albizottság azóta el is fogadta ilyen tartalmú jelentését -, kezdeményezik, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság 2002-2010 közötti növelése miatt a jogi következmények és felelősség megállapítására. Ha nem - tette hozzá -, kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy "a jövőben ez így legyen".

Az MSZP alelnöke aznap úgy reagált, demokratikus országokban példátlan lenne, ha az államadósság növekedése miatt bíróság elé állítanának politikusokat, az LMP pedig - amely a szocialistákkal együtt nem vett részt az albizottság munkájában - politikai és jogi nonszensznek minősítette, hogy Szijjártó Péter "börtönnel fenyegetett meg korábbi kormányfőket". Az LMP felvetette: miért nem kezdeményezi rögtön azon fideszes önkormányzati vezetők meghallgatását, akik az elmúlt öt évben csődbe vittek, vagy csőd közeli helyzetbe sodortak több tucat magyar önkormányzatot.