rss      tw      fb
Keres

Az Operaház művészeinek nyílt leveleNyílt levél Orbán Viktor Miniszterelnök Úrhoz, Réthelyi Miklós Miniszter Úrhoz, valamint Szőcs Géza Államtitkár Úrhoz

A Magyar Állami Operaház művészeti dolgozóinak nevében azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy az Operaház jelenlegi vezetői tisztségét betöltő megbízott főigazgató, illetve megbízott főzeneigazgató tevékenységi jogkörét döntéshozatali, illetve aláírási jogát kizárólag az Operaház napi működtetésére szíveskedjenek korlátozni.

Az Operaháznak 2011. június 4. óta, közel két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, amelyre a Ház történetében még nem volt példa.

Az utóbbi hetek történései méltatlanok az Operaház 127 éves múltjához, a most ünnepelt Erkel Ferenc évfordulóhoz és semmilyen jövőképet nem mutatnak.

A jelenleg ideiglenesen működő megbízott vezetés olyan lépéseket készített elő, olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és amely döntések veszélyeztetik a Magyarországon egyedül lehetséges működési formát, a társulati rendszert!

Értesülésünk szerint 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész, 30 karénekes azonnali elbocsátását készítik elő, gazdasági okokra hivatkozva. Megdöbbentő és érthetetlen számunkra, hogy a tervezett leépítés szinte kizárólagos érintettjei az Operaház aktív művészei.

Bármilyen elhamarkodott döntés maradandó és visszafordíthatatlan károsodást okozna a magyar nemzeti operajátszásban. Egy gazdasági válsághelyzetben mindenkinek részt kell vállalnia a válságkezelésben, meggyőződésünk, hogy csak építő jellegű és értékmegtartó művészi munka által tudjuk ezt megtenni.

Ismételten hangsúlyozni szeretnénk, hogy kérésünk egy törvényes és kiszámítható helyzet halaszthatatlan megteremtésére irányul, amely méltó a Nemzeti Ügyek Kormányához, és a Magyar Állami Operaház múltjához.

Ezért tisztelettel kérjük Önöket, hogy döntésükkel segítsék az Operaház ügyét, a jelenlegi vezetőség ámokfutását fékezzék meg, hogy az állandó feszültség és félelem légkörét végre váltsa fel a nyugodt, kiszámítható, a normális emberi kommunikáció szintjén zajló művészi munka.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Állami Operaházban jelenleg nyári szünet van, ezért a művészek legnagyobb része csak telefonon vagy interneten keresztül volt elérhető, ezért igen sokan csak szóban tudták kifejezni egyetértésüket a levelünkben foglaltakkal. Mi, a levél aláírói azonban vállaljuk, hogy az Operaház művészei többségének álláspontját képviseljük.

Tisztelettel a Magyar Állami Operaház művészei:

TOKODY ILONA sk.
Kossuth-díjas, Kiváló- és Érdemes művész
örökös tag
magánénekes

KOVÁCS JÁNOS sk.
Kossuth-díjas Érdemes művész
Örökös-tag
karmester

MEDVECZKY ÁDÁM sk.
Kossuth-díjas Érdemes művész
Örökös-tag
karmester

LUKÁCS GYÖNGYI sk.
Kossuth-díjas Érdemes művész
magánénekes

SÜMEGI ESZTER sk.
Liszt-díjas, Érdemes művész
magánénekes

RÁCZ ISTVÁN sk.
Liszt-díjas Bartók-Pásztory díjas
magánénekes

FRANKÓ TÜNDE sk.
Liszt-díjas, Érdemes művész
magánénekes

TEMESI MÁRIA sk.
Liszt-díjas, Bartók-Pásztory díjas
magánénekes

WIEDEMANN BERNADETT sk.
Liszt-díjas
magánénekes

GÉMES KATALIN sk.
Bartók-Pásztory díjas
magánénekes

WENDLER ATTILA sk.
Simándy-díjas
magánénekes

BALATONI ÉVA sk.
Bartók-Pásztory díjas
magánénekes

KOVÁCS ANNAMÁRIA sk.
Bartók-Pásztory díjas
magánénekes

AMBRUS ÁKOS sk.
Juventus-díjas
magánénekes

SZVÉTEK LÁSZLÓ sk.
Juventus-díjas magánénekes
Budapest, 2011. augusztus 1.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!