rss      tw      fb
Keres

„Offshore”-virágzás MagyarországonA Népszabadságban Marnitz István írt cikket Simicska és Nyerges svájci bázisa és különös ügyei címmel. Eszerint „ugyanazon a svájci címen jegyezték be Simicska Lajos és Nyerges Zsolt ’Fidesz-közeli’ vállalkozók közös cégét, mint a vörösiszap-mentesítés állami pénzeiben részesülő egyik vállalkozás egykori ismeretlen tulajdonosát. Svájc nem klasszikus offshore-színhely, de a tulajdonos ott is könnyen árnyékban maradhat. A lehetőséget a Fidesz állítólagos gazdasági holdudvara is kihasználja.”

„Aki nem szereti saját hazájában a céggel járó közterheket, csak be kell jegyeztetnie egy szerényebben adózó vállalkozást valamely diszkrét svájci helyszínen. Papíron onnan irányíthatja üzletét, miközben akár ki sem kell mozdulnia hazulról. Ha ebbéli vágyait nem szeretné világgá kürtölni, neve a nyilvános cégiratokban sem jelenik meg.”

Nemrég új közös cégben jelent meg Svájcban Simicska és Nyerges. „A Zollikon településen bejegyzett Basis Invest GmbH többségi alapítója Simicska Lajos. A kisebbségi rész Nyerges Zsolté. A társaság vezetője… a helyi illetőségű Walter Hediger”, aki „tucatnyi egyéb, ugyanazon a zollikoni címen működő vállalkozásban tölt be hasonló irányítói szerepet”.  „A Basis Investet AG cégformával alapították, de néhány hét múlva a mi kft-nkhez hasonló GmbH cégformát vette fel. A nyilvános adatokban ekkor jelent meg a két ismert tulajdonos – feltehetőleg a GmbH-kra vonatkozó szigorúbb szabályok miatt.”

„A Basis Invest két alapítóján, Simicska Lajoson és Nyerges Zsolton kívül a céghez nem találtunk más magyar vonalat. A többi ott bejegyzett cég egyike-másika viszont annál inkább kötődik Magyarországhoz. Ezek mindegyikéről elmondható, hogy a haszonhúzó háttérember – a Basis Investtől eltérően – láthatatlan. Ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben mind megjelenik ott, ahol közpénzek kerülnek magánzsebekbe.”

„Az E-OS nevű honi energiacég tulajdonosa 2009 és 2010 között az Energy Swiss Invest AG volt. Ennek főnöke Hediger, székhelye pedig a már ismert zollikoni ház. Az amúgy szintén nem túl aktív svájci társaság előtt az E-OS-t Nyerges Zsolt Arno’99 nevű cége jegyezte. Tavaly decemberben pedig az E-OS-t megvette az immár Nyerges Zsolt irányította, ismeretlen tulajdonosi körű magyar Közgép. Az E-OS másik résztulajdonosa Tóth Marianna. Ő a Fideszhez, Simicskához és a Mahirhoz kötődő, Kaya Ibrahim és Josip Tot nevével fémjelzett, 90-es évekbeli zavaros ügyek során került reflektorfénybe. Az akkori tudósítások Simicska Lajos bizalmasaként tüntetik fel. Ezt alátámasztani látszik, hogy neve máig megjelenik a Mahirnál. Az E-OS nemrég egy államilag támogatott erőmű-beruházás pályázati nyerteseként csak úgy kezdhette el a munkát, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elöljárói ezt külön kérvényezték a pályázat furcsaságait vizsgáló bizottságtól. Az NFM-et irányító Fellegi Tamás szintén már a 80-as évek elejéről, a legendás szakkollégiumi időkből ismeri Orbán Viktort és Simicska Lajost. Miniszteri kinevezése előtt médiatulajdonosként Nyerges Zsolttal is üzletelt.”

További részletek a Népszabadságban

***

Az origo.hu-n Galambos Péter Offshore-cégek játszótere a magyar labdarúgás című cikkében számol be számos magyar futballklub zavaros pénzügyi és tulajdonos hátteréről.

„Ciprus, Hollandia, Jersey, Liechtenstein, Seychelles-szigetek, Svájc, USA: közvetlenül vagy áttételeken keresztül ezekben az országokban bejegyzett, offshore vagy offshore-jellegű cégek szerepelnek több magyar első osztályú labdarúgóklubot működtető cég tulajdonosai között. A programjában az átláthatóság fontosságát hangsúlyozó futballszövetség azt állítja, nincsenek eszközei ahhoz, hogy felszámolja a zavaros tulajdoni viszonyokat; az is előfordul, hogy egy csapat résztulajdonosának nincs tudomása arról, hogy a főtulajdonos cég ellen adóvégrehajtás folyik.”

Az Újpest FC Kft. „tulajdonosai… végső soron kizárólag offshore-jellegű cégek, konkrétan két ciprusi és egy seychelle-i bejegyzésű vállalat. Az egyik ciprusi cég, a Spontefor Ltd. közvetlenül, a seychelle-i BenQ Ltd. egy száz százalékban általa birtokolt magyar kft.-n keresztül tulajdonos. A főtulajdonos City Budapest Zrt. egy magyar társaság (a Taverna Holding) és három kft. közbeiktatásával a Cipruson bejegyzett Sparceas Ltd. tulajdona. A svájci lakcímmel rendelkező Tolnai Sándor a Taverna Holding három cégjegyzésre jogosult tisztségviselőjének egyike.” De „a Honvédot, a Vasast, a Győrt és a Diósgyőrt működtető vállalatok közvetlen vagy közvetett tulajdonosai között egyaránt felbukkannak ilyen cégek.”

Az origo.hu megkérdezte „a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sportért felelős államtitkárságát, hogy létezik-e valamilyen stratégia az átláthatóbb tulajdoni viszonyok megteremtésére, illetve egyáltalán problémásnak tartja-e az államtitkárság a jelenlegi helyzetet.” A válasz: „a témában nem a Nefmi kompetens, ’ezen kérdéskört az MLSZ-nek kell kivizsgálnia’.”

Az MLSZ válasza: „A Magyar Labdarúgó Szövetségtől nem várható, hogy felszámolja a zavaros tulajdoni viszonyokat, mert rendkívül behatároltak a jogi eszközei. Korlátozottan tudjuk ellenőrizni a klubok tulajdonosi hátterét”, ezt mondta az Origónak Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője. „A tulajdonosi viszonyokba a szövetségnek nincs beleszólása, egyébként piacgazdasági környezetben egy ilyen kikötésnek nincs létjogosultsága. Ráadásul az UEFA sem engedélyezné a klubok működésébe való ilyen mélységű beavatkozást.”

Az Origo írása felidézi, hogy „Csányi Sándor, az MLSZ tavaly megválasztott elnöke az idei tusnádfürdői szabadegyetemen tartott előadásában – a Hvg.hu tudósítása szerint – azt mondta, teljesen átláthatóvá kell tenni a gazdálkodást, mert a nemzetközi cégek enélkül nem hajlandók pénzt fektetni a magyar futballba, félnek ugyanis a visszaélésektől. Kijelentette, a fejlesztések mellett az átlátható gazdálkodás megteremtése garantálhatja a magyar foci jövőjét.”

Borbály Zoltán szerint ezt úgy kell érteni, hogy az átláthatóság követelménye az MLSZ-re vonatkozik.

Az Origo megkérdezte „a magyar profi labdarúgásban uralkodó állapotokról korábban többször kemény szavakkal nyilatkozó Détári Lajos” volt válogatott futballistát – jelenleg a másodosztályú Vecsés vezetőedzőjét. Détári azt mondta, a zavaros viszonyok érezhetően rossz hatással vannak a klubok működésére. „Nem akarok senkit gyanúsítani, de a magyar mezőnyből kiemelkedni nem tudó külföldi játékosok elképesztően magas száma például felveti, hogy esetleg valamiféle, az átigazolásukhoz kapcsolódó pénzügyi manőverrel magyarázható a jelenlétük.”

További részletek az origo.hu-n


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!