rss      tw      fb
Keres

Viszlát Kontra! – Minden jót!

2010. április 30-án volt hallható utoljára a Klubrádióban Orosz József műsora, a Kontra. A VII. évfolyam 1607. adása az utolsó alkalomra a műsorvezető „kedvenceit” hívta meg laza beszélgetésre, könnyed lezárásaként egy olyan műsorfolyamnak, amely mindig komolyan vette a közéletet és önmagát.

A Kontrát sokan szerették és sokan nem szerették, sokan bírálták karakteressége miatt, mások éppen ezért kedvelték, ám mindkét csoport szorgalmasan hallgatta, mert ha történt aznap valami fontos a politikában, a közéletben, lehetett számítani arra, hogy este szó lesz róla a Kontrában. Mindig szókimondó volt, a műsorvezető kérdései alól nem lehetett kibújni, nem volt lapos, unalmas. A figyelem központjában állt, és ez a legtöbb, ami elvárható egy közéleti rádióműsortól.

Mától hiányozni fog a tájékozódásnak ez a lehetősége, és egyben megszűnik az internetező hallgatók számára egy virtuális „klub” is. Egy virtuális közösségé, amely a műsor köré szerveződött, és Orosz Józsefnek köszönhetően személyesen is találkozott néhányszor. A műsoridő alatt, változó összetételben, de rendszeresen összejött a törzshallgatók egy köre. A műsorvezető figyelte a beírásokat, a bennük talált érdekes, eredeti gondolatokat és megjegyzéseket közvetlenül felvetette a riportalanyoknak. Mindettől még élőbb, vibrálóbb volt a műsor. Orosz József „Kontra” nicknévvel reagált is a felvetésekre. Valódi interaktivitás jött létre, valódi aktivitással, nem tudom, volt-e, van-e hasonló a „piacon”. Magam is részese voltam ennek a „klubnak”. Később időnként már a műsornak is. Azok közé tartozom, akik szerették ezt a programot, és elismerték az újságírói teljesítményt, amely mögötte állt.

A Kontra megszűnésével megint csökkent az amúgy is szűk médiafelület, ahol a politikai- közéleti kérdések boncolgatása közben feltárják a valódi mozgatórugókat is. Ugyanilyen fájó szívvel vehettük tudomásul annak idején Mihancsik Zsófia „Hétzárójának” megszűnését ezen az adón, vagy a „Friderikusz Most” végét az ATV-ben.

De, tudomásul kell vennünk, hogy semmi sem tarthat örökké, egy hosszú évek óta napi rendszerességgel jelentkező műsorfolyamot akkor kell abbahagyni, amikor még a csúcson van, és a kifáradás első jeleit érzi az, aki a motorja.

Azt mindenképpen rögzíthetjük, hogy a Kontra is mély és maradandó nyomot hagyott a médiatörténetben.

Viszlát Kontra! Viszlát Orosz József! További sok sikert kívánok mindannyiunk nevében az újabb kihívásokhoz!

ELVÉ


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!