rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. április 29.

Debreczeni József közíróBolgár György:
- Két dologról kérdezem. Az egyik az volna, hogy most jelenti be Orbán Viktor várható kormányának néhány tagját, és talán ehhez is van hozzáfűzni valója, hogy a várakozásokkal némiképp ellentétben már szervezeti átalakításokról is beszélt. És Varga Mihály nemhogy pénzügyminiszter nem lesz, de még csak miniszterelnök helyettes sem, ami korábban elterjedt, hanem csupán államtitkár. Viszont nagyon fontos poszton, a Miniszterelnöki Hivatal helyett létrehozandó miniszterelnökség vezetőjeként. Ott pedig Szijjártó Péter lesz Orbán személyes szóvivője, míg Navracsics lesz a miniszterelnökhelyettes, legalábbis az egyik, és egyben közigazgatási és igazságügyi miniszter. Mond ez Önnek valamit?

Debreceni József: - Őszintén szólva olyan nagy meglepetés nem ért. Legfeljebb a posztok neve vagy a súlya változott. Mindenhol lehet látni, hogy ez az újfajta rendszer, ami csúcs- és hagyományos minisztériumok sajátos keveréke lesz, valójában hogyan is fog működni. Egyébként sincs túl nagy jelentősége, hiszen a politikai akaratképzés Orbán Viktorhoz kötődik, mint ahogy egyébként is a jelenleg érvényben lévő magyar alkotmányos szerkezet szerint a miniszterelnökhöz kötődik, hiszen neki van kormánya. Szóval én nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget ennek.

- Ebből a szempontból Ön szerint mindegy, hogy Navracsics a miniszterelnök-helyettes vagy Varga Mihály? Mindannyian Orbán szűk köréhez tartoznak, és vagy ilyen, vagy olyan fontos posztokra kerülnek?

- Igen, azt hiszem, hogy nem a címeken vagy a rangokon múlik.

- Akkor beszéljünk arról, amiről előzetesen megállapodtunk, vagyis hogy a köztársasági elnök személye érdekesen alakul. Volt egy vagy véletlen, vagy szándékos elszólás, Pokorni Zoltántól az egyik televízióban néhány nappal ezelőtt. Valahogy úgy fogalmazott, hogy ha azt kérdezik tőlem, hogy két-három év múlva Sólyom László köztársasági elnök lesz-e, akkor a válaszom az, hogy nem. Ebből mindenki azt a következtetést vonta le, hogy már nem is Sólyomot jelölnék újra köztársasági elnöknek nyáron. Viszont a Fidesz ezt nem erősítette meg és nem is cáfolta. Közben volt Orbán Viktor Sólyom Lászlónál, ott sem került szóba a dolog állítólag, ami önmagában is elég furcsa. De a két-három évnek is lehet valamiféle jelentése. Ön milyen következtetéseket vonna le mindebből?

- Induljunk ki talán abból, amit Pokorni mondott. Én már napokkal ezelőtt kiírtam magamnak ennek a szövegét a tévéfelvételről. és egy idő után lehet hogy majd kremlinológusok leszünk valamennyien és elejtett szavaknak meg vezércikkeknek a mondatait fogjuk...

- …Nem tudom, tudja-e, hogy a kremlinológusok nem a Szovjetunióban működtek, hanem azon kívül.

̶ Igen. Mondjuk, a hatalmi szférán kívül leszünk, hiszen centrális hatalmi szerkezet lesz, és mindenki más pedig ezen kívül lesz. Szóval biztos, hogy egy ilyen rutinos politikus, mint Pokorni Zoltán, egy ilyen kérdésben nem véletlenül választja meg pont így a szavait. Pontosan ezt mondta a riporternek: ha úgy fogalmazná meg a kérdést, hogy szerintem lesz-e a következő években, és egy kis szünetet tartott, vagy két-három év múlva Sólyom László lesz-e a köztársasági elnök, akkor én azt a választ adnám, hogy szerintem nem.

- Mintha nagyon is tudta volna, mit beszél.

- Igen. Ez a két-három év nagyon érdekes. Mert ha azt akarta volna mondani, hogy most nyáron nem Sólyom Lászlót választjuk meg újra köztársasági elnöknek, akkor azt mondhatta volna, hogy az év végére vagy nyár után már nem Sólyom László lesz a köztársasági elnök. De láthatóan saját magát korrigálta, tehát tudatosan mondta ezt a két-három évet. Most nyilván valószerűtlennek tűnik, amit mondok, de ha ezt komolyan vesszük, akkor ebből az is kiolvasható, hogy valameddig prolongálják Sólyom Lászlót, de két-három év múlva már valaki mást ültetnek a helyére. Bár talán nem lehet ebből ilyen messzemenő következtetéseket levonni. Mindenesetre érdekes.

- Ha ezt a következtetést gondoljuk tovább, akkor az milyen felállás volna? Most megválasztanák, nyilván a jelenlegi alkotmány szerint a következő öt évre. De közben esetleg elfogadnának egy új alkotmányt, és abban már egy más típusú rendszert hoznának létre? Tehát megszűnne a jelenlegi köztársasági elnöki poszt?

- Vagy megváltozna. Volt erről már szó korábban is, szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy Stumpf István egy korábbi rádióinterjúban, ami nagy visszhangot keltett annak idején, Orbán Viktor köztársasági elnökségéről beszélt, és a nyolcéves ciklusról. De ne ilyen régi szövegeket idézzünk. A mai Magyar Hírlap állásfoglalása vagy a vezércikke rendkívüli dolgokat tartalmaz ebből a szempontból. Megint nem akarok célzásokat tenni, de azért a Fidesz befolyása vagy a fideszes hatalmi körbe tartozó sajtó azért nem úgy működik, mint ahogy általában a sajtó.

- Hogy valakinek eszébe jut valami, és leírja.

- Ráadásul nem is csak egy publicistáról, külsősről van szó, hanem ez a szerkesztőség álláspontja. Ilyeneket írnak a mai napon, hogy a 2006-os megmozdulásokból is látható volt, hogy hiányzik egy láncszem a magyar parlamenti demokrácia konstrukciójából. Egy láncszem, amely olyan államfőt jelentene, aki „nemzeti elkötelezettségét nemcsak szavakban, hanem tettekben is ki tudja fejezni”. Például 2006 őszén éppen ezt várta a szélesebb értelemben vett közvélemény Sólyom Lászlótól, hogy legyen egy modern Mátyása az országnak, aki bárd alá űzi a kufárokat és a kiskirályokat. A kufárokat nem Mátyás, hanem Jézus, és nem bárddal, hanem korbáccsal zavarta ki a templomból, de mindegy. Értjük, hogy mit akarnak vele. Sólyom nem lett ilyen, mert nem lehetett. És aztán így folytatódik a cikk: úgy tűnhet, mintha közelíteni akarnánk a prezidenciális berendezkedés felé. Mintha úgy éreznénk, írja a Fidesz közeli lap szerkesztőségi cikke, hogy felhatalmazott és kemény ember kell a romok eltakarításához, olyan, akinek esetleges őrültségeit megakadályozza a parlament, de nem bénítják döntéseiben úton-útfélen a meddő viták. Azt tudjuk, hogy a meddő vitákat nagyon…

- …Azokat nagyon nem szereti Orbán Viktor sem.

- Igen. Ez Sarkozy kabátja, írja a szerző, amely nem illik Sólyomra. Pontosabban ez viharkabát, és nem szmoking, márpedig itt vihar pusztított nyolc évig és pusztítani is fog, Gyurcsány fújja már hozzá a szelet.

- Szinte rendkívüli állapotot követel meg, ezért kéne egy ilyen viharban edzett, kemény ember, akinek a személyére átszabnák a köztársaság jelenlegi kabátját.

- Szóval nem akarok ebből messzemenő következtetésre jutni, de nem véletlenek ezek a hangok. Egyébként visszatérve Sólyom László személyére, én úgy gondoltam, hogy a Fidesz nem fogja őt újraválasztani. Hiszen tudjuk, milyen sajátos körülmények között adódott esély Sólyom László megválasztására az előző alkalommal. De ha a Fidesz abban a helyzetben van, hogy ő maga, ráadásul kétharmados többséggel, olyan embert választ, akit csak akar, akkor egy autonóm, kevésbé határozott, kevésbé önfejű emberben gondolkodnak. Olvastam Schmitt Pál nevét is ilyen összefüggésben. Ő például, ha megmaradunk a mostani alkotmányjogi konstrukcióban, akkor egy sokkal kezelhetőbb vagy kezesebb választottja lehetne a Fidesznek.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái