rss      tw      fb
Keres

A Charta levele Schiffer Andrásnak – és a válaszA Magyar Demokratikus Charta szóvivőinek levele Schiffer Andráshoz

Schiffer András frakcióvezető úrnak
Lehet Más a Politika

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Az Ön feljelentése alapján az ügyészség büntetőeljárást indított Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök ellen. Ennek lefolytatásához kéri most a nyomozóhatóság a volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését. Bizonyára emlékszik azokra a nyilatkozatokra, amelyekben a Fidesz több vezetője – Kövér László, Lázár János – megelőlegezte Gyurcsány börtönbe juttatását. Nyilván az sem kerülte el a figyelmét, hogy időközben a Fidesz bizalmi embere került az ügyészség élére, és a fideszes többség által elfogadott alaptörvény megszünteti a bíróságok függetlenségének garanciáit. Mára olyan helyzet alakult ki, amikor Orbán Viktor politikai ellenfele nem számíthat sem a nyomozati szervek, sem az igazságszolgáltatás elfogulatlan eljárására.

Ön a feljelentését [Sukoró-ügyben] arra alapozta, hogy mivel a tervezett beruházást kiemeltté nyilvánító rendelet tervezete nem került fel előzetesen az internetre, és nem végeztek hatásvizsgálatot, így megvalósult a hivatali hatalommal való visszaélés tényállása. Szembetűnő, hogy Ön a jelenlegi miniszterelnök vagy kormányának tagjai ellen nem tett hasonló feljelentést. Hadd emlékeztessük arra, hogy például az egykulcsos személyi jövedelemadót és a különadókat bevezető adótörvény, illetve a magánnyugdíjrendszert felszámoló törvény tervezete sem került előre nyilvánosságra az interneten, nem volt mód társadalmi részvételre, s azokról sem végeztek hatásvizsgálatokat. Ugyanakkor – a sukorói fejlesztésre vonatkozó rendelettől eltérően – ezek esetében kimutatható az előnyszerzés, illetve indokolatlan hátrány okozása, ami a hivatali hatalommal való visszaélés nélkülözhetetlen tényállási eleme. Ön e törvények benyújtásával kapcsolatban mégsem tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök vagy Matolcsy György, az előterjesztő miniszter ellen.

Tisztelt Frakcióvezető úr! Ha nem kíván egy koncepciós eljárás előkészítésének részesévé válni, ha nem akarja, hogy az Ön neve is összeforrjon a jogállami normákat sárba tipró bosszúhadjárattal, akkor azt javasoljuk, hogy még mielőtt az Országgyűlés szavazna Gyurcsány Ferenc képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, vonja vissza feljelentését!

Bauer Tamás, Márton László, Vitányi Iván
a Magyar Demokratikus Charta szóvivői

***

Schiffer András válasza

(az MTI-nek adott nyilatkozat)

Az LMP frakcióvezetője szerint a Magyar Demokratikus Charta szerdai levele több ponton is „rendkívül képmutató és provokatív”. Egyébként is, „Gyurcsány Ferenc elvbarátai és a '92-es demokratikus charta zászlóvivői egész egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy ma bárkit ebben az országban a jogállami normákról kioktassanak”.

Schiffer az MTI-nek azt mondta: a feljelentése nyomán közvádas eljárás folyik, és ilyen esetben nem lehet visszavonni a feljelentést. Nem tartja valószínűnek, hogy „Bauer Tamás és fegyvertársai ezzel ne lennének tisztában”. A Charta levele azért is képmutató, mert „úgy hírlik, korántsem csak az LMP által tett feljelentés miatt kérte ki a Legfőbb Ügyész Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát”.

A levél második feléről Schiffer András azt mondta: amikor az elmúlt hónapokban a jelenlegi kormányzat törvénysértését észlelték, az LMP számos esetben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A levélben szereplő törvények és az LMP feljelentésének összehasonlítását Schiffer András „ócska csúsztatásnak” nevezte, mert az LMP a parlamentben leszavazta az említett törvényjavaslatokat. Ráadásul Schiffer szerint a levél íróinak összehasonlítása azért is „képmutató és hazug”, mert a sukorói telekcsere kapcsán egy kormányrendeletnél merült fel a nyilvánosság szabályainak megsértése, míg a levélben törvényekről írnak a charta szóvivői. „Amíg a kormányrendelet esetében annak tartalmáért a miniszterelnök személyében felelős, addig a törvényt az Országgyűlés fogadja el”, mondta Schiffer, aki szerint egyébként „rendkívül ártó, hogy az eddig hatalom lévő politikai erők egymás szennyesére mutogatva próbálják a sajátjukat tisztára mosni. Emellett bár Orbán Viktor valóban néhány hónap alatt felszámolta az alkotmányosságot, ettől még az embereknek joguk van tisztán látni nemcsak Sukoró, hanem például a kormányzati negyed vagy a 2006-os rendőri jogsértések ügyében is”.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!