rss      tw      fb
Keres

„Felállításra kerül az ALAPTÖRVÉNY ASZTALA”"Személyre szóló alaptörvénye lehet bárkinek, aki igényli azt a lakóhelye szerinti polgármesteri hivatalban, körjegyzőségen vagy a kormányablakoknál" – írja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság honlapja (felelős: Dr. Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár).


„Személyre szóló alaptörvénye lehet bárkinek, aki ezt igényli azt a lakóhelye szerinti polgármesteri hivatalban, körjegyzőségen vagy a kormányablakoknál. Sajtóközlemény.

Magyarország Alaptörvényét Kövér László, az Országgyűlés elnöke személyes aláírásával Magyar Közlöny különkiadásaként lehet igényelni teljesen díjmentesen. 
A kormány arra kéri az önkormányzatokat, hogy szeptembertől lehetőség szerint a polgármesteri hivatalban, az ügyfélszolgálatukon állítsanak fel egy asztalt, az alaptörvény asztalát, ahol az állampolgárok egy adatlap kitöltésével személyre szólóan kérhetik az új alkotmány névre szóló kézbesítését. Az erről szóló hivatalos felkérést a napokban kapják meg az önkormányzatok a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.  Az országban elsőként Budapest V. kerület önkormányzata teremtette meg e lehetőséget az ügyfelei számára, az alaptörvény igényléséhez.
A kormány ily módon is szeretné lehetővé tenni, hogy Magyarország új alaptörvénye bárki számára megismerhető, elérhető legyen, és egyúttal – a közelgő hatályba lépés alkalmából – személyre szóló emléktárgy is lehessen.
A polgármesteri hivatalban kitöltött igénylőlap aláírásával az állampolgár hozzájárul ahhoz, hogy az alaptörvény igénylésével, kézbesítésével érintett állami intézmények kizárólag a kézbesítés teljesítéséhez szükséges feladataik ellátásához és az ahhoz szükséges időtartamban felhasználják az állampolgár által az igénylőlapon közölt adatokat (név és lakcím).
Az Alaptörvény terjesztésével összefüggő (nyomdai kivitelezés, postai terjesztés) költségekre a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében mintegy nettó 50 millió forintos költségkeretet biztosít.  Az alaptörvényt a Magyar Közlöny különkiadásaként terjesztik, ezért nyomdai anyagok előkészítését és kinyomtatását a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. végzi el. A postai terjesztést a Magyar Posta végzi, amely az állam számára – a terjesztés nagysága miatt – kedvezményesen nyújtja ezt a szolgáltatást.
Az Országgyűlés a rendszerváltás után húsz évvel, idén április 18-án fogadta  el Magyarország új Alaptörvényét, melyet Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én, húsvéthétfőn írt alá ünnepélyes keretek között. Az eddigi szovjet mintára készült, átmeneti alkotmányt felváltó új Alaptörvény négy hónap múlva, 2012. január 1-jén lép hatályba.”

Az atv.hu honlapja ehhez hozzáteszi:

„Egyetlen délutánjuk maradt a  jegyzőknek, hogy intézkedjenek az úgynevezett ’Alaptörvény Asztala’ felállításáról a polgármesteri hivatalokban és körjegyzőségeken. A Bács-Kiskun megyei jegyzőkhöz legalábbis ma, nem sokkal 12 óra előtt érkezett meg az erről szóló leirat a megyei kormányhivataltól. Az emailben mellékelik a területi közigazgatásért felelős államtitkár levelét is, amelyben Szabó Erika részletekbe menően előírja, hogy miként kell az asztalt felállítani.
Ezek szerint külön helyiséget kell biztosítani az Alaptörvény számára, ahol az meg is rendelhető. A helyiségben egy asztalt és mellé egy széket kell elhelyezni. Az asztalra – amelyet szükséges üveglappal lefedni, és dekorációval ellátni – kerül majd az Alaptörvény, fölé pedig egy táblát kell elhelyezni ’AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA’ felirattal. Az Alaptörvény Asztalának ’szolgálatára’ és ’gondozására’ külön munkatársat kell biztosítani, aki szükség esetén az állampolgároknak is segítséget nyújt az Alaptörvény megrendelőlapjának kitöltésében."

A feladatra egyébként, a levél szerint, „Miniszterelnök Úr Kerényi Imre urat kérte fel”.

A levél szövege:


(Teljes méret)


(Teljes méret)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!