rss      tw      fb
Keres

Érvénytelenül zárult a józsefvárosi népszavazás

MTI 2011. szeptember 25., vasárnap 21:37

Érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt helyi népszavazás Budapest VIII. kerületében, miután a választásra jogosultak 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett – tájékoztatta Mészár Erika, jegyzőt helyettesítő aljegyző vasárnap este az MTI-t.

A városrészben 57 835-en voltak jogosultak részt venni a helyi népszavazáson, ők 60 szavazókörben adhatták le szavazataikat reggel hat és este hét óra között.

A Helyi Választási Bizottság adatai szerint 9 227-en jelentek meg az urnáknál.

A választási bizottság határozata alapján a 16 százalékos részvétel miatt a helyi népszavazás érvénytelen. A nem hivatalos végeredmény ellen 2 napig bárki jogorvoslattal élhet - mondta Mészár Erika. Hozzátette: a voksolás ideje alatt rendkívüli esemény nem történt.

A választási szelvények megszámlálása és értékelése után az is kiderült, mindhárom kérdésben az igenek kerültek többségbe: a megjelentek 85,9 százaléka támogatja, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében.

A vasárnapi népszavazás érvénytelensége miatt a feltett kérdésekben való döntés visszaszáll a képviselő-testületre.

A józsefvárosi népszavazást azért kezdeményezte Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester, mert álláspontja szerint Józsefváros a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában. A városrész vezetője hétfőn sajtótájékoztatón számol be a referendum következményeiről.