rss      tw      fb
Keres

A nem létező közép

Tanulságos, ahogy nyelvünk fokozatosan képtelenné válik a dolgok közötti lényeges különbségek jelzésére. Néhány évvel ezelőtt kezdett terjedni egy hamis szembeállítás, hazug egyensúlyozás: e szerint a szélsőjobboldali, neonáci ideológia és rasszizmus és a következetes liberális álláspont egyforma távolságra van a normális középtől. Ez a torz szemlélet a médiát és a politikai mezőt is ilyen logika alapján osztja fel: egy liberális jogvédő szervezet az egyik, egy rasszista pedig a másik oldalon áll. Mi normálisak, meg középen. Csakhogy ilyen közép nem létezik.

Ezúttal mégsem az ismert jelenség természetéről, hanem egy újabb megjelenési formájáról írok. A HVG onlájn változata – a HVG az a hetilap, amely kényesen ügyel a tárgyilagosságára – vitát kezdeményezett a magyarországi cigányság integrációjáról. A kezdeményezés fontos, az eddigi hozzászólásokból érződik e kérdés kiforratlansága. De hogyan kommentál a szerkesztőség? Milyen keretbe illeszti a hetilap a változatos szinvonalú szövegeket? Azért indították a vitát, mert Megelégeltük, hogy roma-ügyben – kis túlzással – vagy képmutató, szemforgató, a ’Rózsadombról mi így látjuk’  jellegű, vagy, ami a másik véglet: indulatos, gyűlölködő írások jelennek meg.”

A félreértések elkerülése végett: a rózsadombiak azok, akik a liberális jogállam elveiből indulnak ki, ragaszkodnak a többségi társadalom felelősségéhez és az állampolgári jogegyenlőséghez, de vitapartnereik szerint azért megértőek a cigányokkal, mert nem élnek köztük. Majd egy következő szerkesztői felvezetés így szól: „Szerkesztőségünk kapott hideget-meleget, bírálták szélsőjobbról éppúgy, mint szélsőlib körökből.” A hvg.hu tehát, nyilván egy új korszakra készülve, erre a nem létező középre pozicionálja magát, a szélsőjobb és a szélsőlib közé. Ott azonban olyan űr van, ahonnan kiszorul az értelem.


http://hvg.hu/velemeny/20091014_roma_cigany_integracio/page2.aspx