rss      tw      fb
Keres

Tíz korbácsütésre ítéltek egy szaúdi nőt autóvezetés miatt

MTI 2011. szeptember 28., szerda 9:51

Tíz korbácsütésre ítéltek egy szaúd-arábiai nőt autóvezetés miatt kedden, két nappal azután, hogy Abdalláh király szélesebb jogköröket, így a négy év múlva esedékes önkormányzati választásokon való aktív és passzív részvétel - választójog és választhatóság - lehetőségét ígérte a gyengébb nem tagjainak.

Az ultrakonzervatív muszlim országban a nőkre vonatkozóan régóta fennálló, a hagyományokból eredő autóvezetési tilalom megsértése esetén az ügy általában úgy zárul, hogy a jogsértő személy írásban megfogadja: a jövőben nem ül volán mögé. A szaúdi nők júniusban kampányt indítottak a világon egyedülállónak számító korlátozás feloldására, s azóta egyre több hölgy dacol a tilalommal.

Szamar Badavi szaúdi aktivista szerdán elmondta, hogy a harmincas éveiben járó Saima Dzsasztainát bűnösnek találták, csak mert engedély nélkül vezetett. A korbácsütésekről szóló ítéletet várhatóan egy hónapon belül hajtják végre. Az elítélt fellebbezett a bírói döntés ellen.

Az Országos Emberjogi Társaság nevű kormányzati szervezet egyik prominens nőtagja szerint a mostani ítélet a király vasárnapi bejelentésének megtorlása az ország keményvonalas vallási vezetői részéről, akik a bíróságot és a rendőrséget is ellenőrzésük alatt tartják.