rss      tw      fb
Keres

LMP: a "plázastoptörvény" a helyben élők érdekere és a környezetvédelmi szempontora is figyelemmel lenne

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 14:38

Az LMP által javasolt, a kereskedelmi központok építésének újraszabályozásáról szóló törvény a jelenleginél nagyobb mértékben venné figyelembe a helyben élők érdekeit és a környezetvédelmi szempontokat - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka.

A plázastop néven elhíresült, márciusban benyújtott előterjesztést ismertetve közölte, hogy annak alapján fél évig nem lehetne engedélyt adni a 400, illetve nagyobb településeken a 800 négyzetmétert meghaladó alapterületű kereskedelmi egységek építésére.

Javaslatuk egyúttal felszólítaná a kormányt, hogy ezalatt a hat hónap alatt dolgozzon ki egy átgondolt, új szabályozást, amelyben a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben vennék figyelembe a városképi, környezetvédelmi, helyi gazdasági és közlekedési szempontokat.

Szabó Rebeka ezt azzal is indokolta, hogy az elmúlt húsz évben a kereskedelmi központok kiszámíthatatlan módon, átgondolatlanul és "gyakran korrupcióval terhelve" épültek fel.

A javaslat úgy változtatna az engedélyezésen, hogy a jelenlegi, a beruházóból és az önkormányzatból álló rendszerbe bevonná a szakmai-ágazati szereplőket, a helyi civil szervezeteket, a kiskereskedőket, valamint az illetékes főépítészt vagy építész kamarát is.

A döntés előtt meg kellene vizsgálni, hogy az építkezés milyen hatást gyakorolna a környezetre, a helyi kereskedelemre, a közlekedésre, illetve a városképre. Az így befizetett iparűzési adót a hatásterület települései között osztanák el. Szabó Rebeka fontosnak nevezte, hogy a kereskedelmi központok jó energetikai minősítést kapjanak és ne, vagy csak kivételes esetekben épülhessenek zöldmezős területeken.