rss      tw      fb
Keres

Devizahitelek - Fidesz: az MSZP-nek van a legkevesebb joga bírálni a kormányt

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 15:27

A Fidesz szerint a szocialisták a "görög útra" vitték volna az országot, így nekik van a legkevesebb joguk bírálni a jelenlegi kormány devizahiteleseket megsegítő intézkedéseit.

A kormánypárti frakció így reagált az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetőjének csütörtöki közleményére, amelyben Szekeres Imre azt írta, pártja a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés helyett a lakossági hitelkamatok referenciakamathoz kötését javasolja az ingatlan- vagy állami kezességvállalási fedezettel létrejött hitel-, illetve kölcsönszerződésekkel kapcsolatban.

A Fidesz szerint az MSZP-s politikus közleménye "tele van arcátlan, kétszínű állításokkal". Mint azt az MTI-hez eljuttatott közleményükben írják, az MSZP kormányzása idején a kamatok emelkedése további terhet rótt a devizahitelesekre, ám az akkori kabinet semmit sem tett megsegítésük érdekében, még akkor sem, amikor 2004 őszén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, 2006 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank, majd 2006 júniusában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is figyelmeztette a kormányt a devizahitelek kockázatára, valamint arra, hogy emberek milliói mehetnek tönkre. Nem foglalkoztak a szocialisták 2006 júliusában az Európai Központi Bank figyelmeztetésével és a Világbanktól érkező ugyancsak 2006-os felhívással sem - teszik hozzá.

A Fidesz hangsúlyozza, a mostani kormány első intézkedései között már ott szerepelt a devizahiteleseket megsegítő Kósa-Rogán-féle törvényjavaslat, amelyet a kamatemelési tilalom bevezetése érdekében nyújtottak be.

A nagyobbik kormánypárt szerint a szocialistáknak 2010 előtt kellett volna olyan hévvel kiállniuk a devizahitelesek mellett, mint amilyen hévvel a jelenlegi kabinet országmentő intézkedéseit támadják.