rss      tw      fb
Keres

Az Erste Group tartja profitelőrejelzését a kedvezményes végtörlesztés ellenére

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 15:39

Az Erste Group tartja magát korábbi profitelőrejelzéséhez a magyarországi devizahitelek kedvezményes végtörlesztése, illetve az európai adósságválság ellenére - mondta csütörtökön az osztrák bankcsoport elnök-vezérigazgatója.

"Nincs okunk arra, hogy ezt megkérdőjelezzük" - mondta Andreas Treichl egy bécsi pénzügyi tanácskozás alkalmából.

Az osztrák bankcsoport a második félévre korábban jelentős üzemi eredményt helyezett kilátásba. Mindamellett Treichl szerint a magyarországi fejlemények pénzügyi következményei még nem láthatóak, a bank erről előreláthatóan csak az első kilenchavi eredmények ismertetésekor fog nyilatkozni. Erre október végén kerül sor.

Treichl a héten hétfőn a Napi gazdaságnak azt mondta: mivel Magyarország már nem szavatolja a befektetések jogbiztonságát, a befektetők elfordulnak Magyarországtól és az Erste Group az üzleti fejlesztésekre szánt forrásokat nem Magyarországon fekteti majd be. Treichl szerint a régiós befektetések rövid távon inkább Csehországba, Romániába vagy Szlovákiába vándorolnak.

"Magyarország jelentős része piacunknak. Bankunkat kétszáz évvel ezelőtt alapították, és ügyfeleinkkel együtt már számos gazdasági válságot átvészeltünk" - közölte az Erste Group elnök-vezérigazgatója. Andreas Treichl hangsúlyozta, az Erste Bank stratégiája hosszabb távú és független a rossz politikai döntésektől.

A hitelpiacot sújtó rendkívül kedvezőtlen gazdasági és szabályozási körülményekre hivatkozva jelentette be nemrégiben az Erste Bank Hungary Zrt., hogy október 1-jétől megszünteti együttműködését hitelközvetítő partnereivel, de nem vonul ki Magyarországról.

Az Erste Bank Hungary közölte: a döntés értelmében az eddig a közvetítőkön keresztül is értékesített termékek október 1-jétől kizárólag a bank fiókhálózatán keresztül lesznek elérhetők.