rss      tw      fb
Keres

Búcsúzott a Red Sox – bent van a PhilliesCsütörtök hajnalban véget ért az amerikai első osztályú profi baseball liga (MLB) alapszakaszának (Regular Season) versengése. A rájátszásba (Post-Season) bejutott nyolc csapat:

American League: New York Yankees, Texas Rangers, Detroit Tigers;

National League: Philadelphia Phillies, Milwaukee Brewers, Arizona D-backs;

illetve a két Wild Card-győztes: a Tampa Bay Rays és a St. Louis Cardinals.


A Boston Red Sox kudarca

A Boston Red Sox szeptember 3-án még kilenc játékkal vezetett a saját csoportjában [American League East] a Wild Cardért folytatott versengésben, majd jött a szeptemberi összeomlás, és az utolsó meccsen, csütörtök hajnalban elszenvedett vereség Baltimore-ban, az Orioles pályáján, miközben a vele egyidőben játszó vetélytárs, a Tampa Bay Rays nyert a Yankee Stadiumben.

A Boston Globe a baseball-történelem legnagyobb lefulladásaként ír a kudarcról.

Dan Shaughnessy, a cikkíró szerint „a ’valaha volt legjobb csapat’ a playoffból is kiesett. A baseballtörténelem legnagyobb lefulladása azon az egyetlen módon ért véget, ahogy véget érhetett: a Red Sox száját végleg betömték a Camden Yards füvén [a Baltimore Orioles pályáján]. Mintha az istenek megbüntették volna a Red Sox népét a hübriszéért és az arroganciájáért.”

„A Red Sox már bekészítette a pezsgőt. Vezetett 3–2-re az Orioles ellen, a Tampa Bay Rays 7–0-s vesztésre állt a New York Yankees pályáján a nyolcadik inningben. A Red Soxnak tehát néhány egyszerű outra lett volna szüksége, hogy pénteken megkezdhesse a Post-Season Divison Series szakaszát Texasban.”


„De ekkor a föld megnyílt a Sox alatt, és elnyelte a szurkolóival együtt. A sztoikus Jonathan Papelbon [a Red Sox befejező dobója] közel járt ahhoz a kilencedik inningben, hogy teljesítse ezt a néhány outot, két Orioles-játékost kidobott, ám ekkor Carl Crawford, a Sox 142 milliót érő hátsó védője nem tudott elkapni egy labdát (ami nála tipikus), s ez egy kétbázisos futást eredményezett, meg a Red Sox 4–3-as vereségét.”

„Néhány pillanattal később a Sox már a klubházban volt, amikor Evan Longoria [a Tampa Bay ütője] a 12. inningben beütötte a maga hazafutását (home run), amelytől zengett az egész környék, és amellyel a Tampa Bay 8–7-re leterítette a Yankeest.”
„Mondjunk búcsút Terry Franconának [2004 óta a Red Sox menedzsere]: Mondjuk neki, hogy nyugodtan tárgyaljon csak a Chicago Cubsszal. Ez lehetett az utolsó menete Papelbonnnak, Tim Wakefieldnek [a Sox dobói], Jason Variteknek [a Sox elkapója] Big Papinak [kedvenc ütőm – designated hitter – a Soxban, polgári nevén David Ortiz] és sok mindenki másnak is, akit szerettünk az elmúlt években.”

„A Sox-fan Stephen King sem tudna kitalálni egy ilyen rémisztő éjszakát. A klub 111 éves történetének legkülönösebb éjszakája volt.”


John W. Henry Liverpool-meccsen 

Ha hinnék a horrortörténetekben meg az emberről emberre (sőt, csapatról csapatra) vándorló gonosz szellemekben, akkor most arra gyanakodnék, hogy az történt a Red Soxszal, amit a Gonosz művelt Denzel Washington filmjében (Letaszítva) az emberekkel: ha kifújt a gazdaszervezet az egyik helyen, gyorsan átköltözött egy másikba.

John W. Henry, a Fenway Sports Group alapítója, a Red Sox tulajdonosa ugyanis tavaly megvette (sőt, megmentette) a Liverpool FC-t, amely akkor már vagy másfél éve komolyan betegeskedett. Azóta a Liverpool csapata (remélhetőleg végleg) visszanyerte az életkedvét és a játéktudását. Majd mit ad isten, most a Red Sox omlott össze egyetlen hónap alatt (szeptemberben 27 meccséből 20-at elveszített), és a csütörtök hajnali kudarc végleg beteljesítette a sorsát. Ha nem a gonosz működött és vándorolt (és nem!), meg nem is az isten (és nem!), ahogy Adrian Gonzalez, a Red Sox egyik legjobb ütője gondolja, hogy ugyanis „Istennek terve van, és Isten tervei közt nem szerepelt, hogy ott legyünk a playoffokban”, akkor előbb-utóbb remélhetőleg meglesz a klub ügyeiben rejlő magyarázat. Mert az nem magyarázat, hogy csak a Regular Seasonben 162 meccset kell lejátszaniuk (azaz majdnem minden nap van egy meccsük), hiszen ezzel az összes többi csapat is így van.


Mindenesetre legalább ott van a Post-Seasonben, és nem is szabadkártyás helyen, a Philadelphia Phillies, úgyhogy van kiért drukkolni a World’s Championship Series, azaz a világbajnoki (így hívják, mit csináljak, noha csak amerikai csapatok vesznek benne részt) címért folyó versenyben. Ha a Phillies ezzel a pitcher-gárdával (a dobóival) meg Ryan Howarddal nem nyer, akkor nincs igazság a földön.


Roy Halladay no-hittere a tavalyi post-season kezdetén

Legkésőbb október 27-én kiderül, hogy kifejezetten rám utazik-e a Gonosz.

mzs                    


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!