rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 6.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője


Bolgár György:
- Gyurcsány Ferenc megírta elemzését, vitairatát, de vajon az MSZP és a párt vezetősége, elnöksége hogyan fogadta ezt?

Mesterházy Attila: - Ugyanúgy fogadtuk, mint az összes többi hasonló tanulmányt vagy elemzést, hiszen nagyon sok érkezik politológusoktól, magánszemélyektől vagy pártközösségektől. Az a helyes, ha az MSZP-ben minél többen, akár írásban is véleményezik az elmúlt időszakot és javaslatot tesznek a következő évek feladataira.

- De Gyurcsány Ferenc nem politológus vagy elemző, vagy közösség, vagy alapszervezet, hanem volt miniszterelnök.

- Így van, de a pártunk a tagja, és ilyen jogon teljesen természetes, hogy lehetősége van véleményt mondani. Az lenne a baj, ha Gyurcsány Ferenc - aki az elmúlt 8 évünkből legalább 5 évet meghatározott, mert miniszterelnök és pártelnök is volt - nem mondaná el, hogy ő hogyan látta a saját időszakát, hol látott hibákat és hogyan képzeli el a következő időszakot. Tehát szerintem az övé egy fontos vélemény.

- Azt akarja ezzel mondani, hogy ha nem is örömmel, de jó szívvel fogadták az ő önkritikáját és kritikáját, valamint javaslatait?

- Nem véletlenül mondom azt, hogy szerintem az lett volna a baj, ha ő nem értékeli az elmúlt időszakot és nem mondja el a véleményét a saját szemszögéből, amit biztosan nagyon sokan vitatnak is. De ez, az összes többi elemzésre is ugyanúgy igaz, hiszen aki ír egy ilyen elemzést vagy véleményt, az a saját szemüvegén keresztül tudja megítélni a folyamatokat. És lehet, hogy aki más szemüvegen keresztül nézte, az egy kicsit másképpen látja. De pont ebből a sokszínűségből tud talán előállni az úgymond kollektív bölcselet, ami ahhoz szükséges, hogy pontosan lássuk és értsük azt, hogy mit rontottunk el az elmúlt években, milyen társadalmi folyamatokat értelmeztünk félre, és hol hibáztunk. És fontos, hogy ezeket a hibákat a jövőben ne kövessük el, és be tudjuk építeni a jó meglátásokat a jövőről való gondolkodásunkba.

- Nem kellett volna az MSZP elnökségének, vagy akár személy szerint Önnek valamiféle elővágással élnie, hogy Önök elemezzék először a vereség következtében kialakult helyzetet, és hogy mi vezetett oda vagy hogyan látják a kiutat? Mert így Gyurcsány Ferenc kezében van a kezdeményezés. Ő az, aki először előállt egy alaposnak látszó értékeléssel.

- Én nem szeretném minősíteni, hogy ez alapos vagy nem alapos, ráadásul nem ő volt az első. Hiszen még egyszer mondom, számos más ilyen elemzés is érkezett már hozzánk különböző helyekről. Ez egy elemzés azok közül, amik megjelentek az elmúlt időszakról. Szerintem nem külön az elnökségnek kell értelmeznie, mondjuk párthatározatban, hogy ő hogyan látta az elmúlt időszakot, hanem mindenkinek meg kell adni ezt a lehetőséget. Valószínűleg az elnökség tagjai is külön-külön és együtt is másképpen látják az elmúlt időszak egy-egy eseményét. Én a magam részéről pedig azt gondolom, hogy nem voltam olyan a pozícióban az elmúlt 8 évben, hogy markánsan befolyásolni tudtam volna az események menetét. Részese voltam, ezt sohasem tagadtam, és büszke is vagyok nagyon sok momentumára ennek az elmúlt időszaknak. Alapvetően hiszek abban, hogy a szándékaink mindig tisztességesek és helyesek voltak, de sokszor volt tévedés a kivitelezésben, vagy adott esetben hibás politikai döntés született. De nem hiszem, hogy ez egy versenyfutás kell hogy legyen, hogy ki tudja előbb megnyomni az "elküldöm" gombot, és ki tudja előbb kitenni a pontot egy-egy dolgozat végére.

- Gyurcsány Ferenc, bár nem nevezte meg Önt, bírálta a kampányt és azt, hogy egyértelműem a kormányfőjelöltre, Önre összpontosították a fő figyelmet, pedig tudták eleve, hogy nyerni nem nagyon van esélyük. És szerinte ebből kifolyólag elsikkadt az MSZP fő üzenete, mert egy nem reális célt tűztek ki a választók elé. Ön mit gondol, ebben van igazság?

- Én azt gondolom erről, hogy ez az ő véleménye, amit én tiszteletben tartok. Mások viszont másképpen gondolják ezt a kampánnyal kapcsolatos dolgot is, meg sok minden mást is, ami szerepel ebben a tanulmányban. Én viszont nem szeretném azt csinálni, hogy a nyilvánosság előtt kritizálom adott esetben a kollégáimat vagy barátaimat, vagy politikustársaimat. Szerintem ez nem a nagy nyilvánosságra tartozik ilyen szempontból, hanem sokkal inkább belső vitákban kell kiértékelni vagy elmondani a véleményeket. Ezért járom most az országot, mert fontosnak tartom, hogy meghallgassuk ezeknek a baloldali közösségeknek a véleményét. Szerintem az a szerencsés, ha nagy odafigyeléssel és aktív hallgatással veszünk részt ezeken a megbeszéléseken. Ezen a héten is, és a jövő héten is szinte minden nap nagyon sok helyre megyek vidéki közösségekhez, hogy meghallgassam ki, mit gondol az elmúlt időszakról, és hogyan látják az MSZP jövőjét. Ezek a megbeszélések zártak, és azoknak a közösségeknek szólnak, akik ott vannak. Nem is lenne szerintem szerencsés, ha mindegyikről tudósítana a média.

- Ebben Önnek igaza van. Nyilvánvalóan egy pártnak, főleg egy ilyen komoly vereség után, szüksége is van arra, hogy belülről helyrehozza, helyrerázza magát. De ugyanennyire szükség van a nyílt vitára is, és Gyurcsány már ki is vitte ezzel a vitairattal a nyilvánosság elé a belső problémákat, meg az ő javaslatait. Önöknek meg szükségük van arra, hogy megnyerjék, vagy lelket öntsenek abba az egymillió választóba, aki mégiscsak Önökre szavazott. Szóval egyszerre kell belső és nyilvános vita.

- Ebben teljesen igaza van. Éppen ezért mondom azt, hogy az MSZP-ben be kell fejezni a "vagy"-ok politikáját, és helyette "és"-ekben kell gondolkodni. Nagyon sok olyan feladat áll a szocialista párt előtt, amit egymással párhuzamosan kellene elvégezni. Ez értelemszerűen még nagyobb kihívás. Én is megkaptam a dolgozatot, egyidőben az újságíró kollégákkal. Én azt gondolom, nagyon helyes, hogy vannak különböző elemzések, de mindennek megvan a maga helye és ideje. Szerintem az őszinte szembenézésnek először a párton belülről kell indulnia, és amikor már látjuk azokat a pontokat, amelyek kvázi kollektív bölcseletet is jelentenek, akkor érdemes ezt kifelé is megmutatni. Én abban hiszek, hogy nincsenek egy-egy igazságok, nem lehet egy ember által meghatározni a problémákat és a feladatokat. Mindenki külön-külön hozzá tud tenni valamit a döntéshez. Szerintem az a helyes, ha ezt kollektívan, együtt tesszük meg, és nem kizárólagosságra törekszünk.

- Milyen formában fogják ezt megtenni? Mert Ön azt mondja, hogy születtek más dolgozatok is. Gyurcsányé nyilván hangsúlyos, hiszen ő nem volt akárki az MSZP-ben, meg az elmúlt évek kormányzatában. Szóval lesz annak valamiféle menetrendje, hogy hogyan, hol, milyen formában vitassák meg ezeket az elemzéseket, vagy esetleg a kongresszusra hagyják az egészet?

- Természetesen folyamatosan is zajlik ezeknek az anyagoknak az értékelése, elemzése, az erről való beszélgetés. A kongresszusnak magának majd a kicsúcsosodásának kell lennie ennek az értékelésnek. És teljesen természetes, hogy azok a személyek hangsúlyosabb szerepet kapnak, akik az elmúlt 8 évünket markánsan meghatározták, így a volt miniszterelnök is.

- Attól nem tart esetleg, hogy Gyurcsány kritikájának - bár volt benne önkritika is nem kevés - hatására, ami a kampányra vonatkozik vagy a cselszövés mestereire utalt, vagy a pénztárnok nagy befolyására, lesznek olyanok a pártban, akik ugyancsak a nyilvánosság előtt azt mondják, hogy Gyurcsány Ferenc meg ebben és ebben hibázott?

- Nem tudom, hogy lesznek-e ilyenek. Én a magam részéről ezzel kapcsolatban önmérsékletet tanúsítottam eddig is, és a jövőben is így fogok tenni. Szerintem nem a média nyilvánossága előtt kell ezeket a véleményeket elmondani, nem ott kell elsősorban ilyen típusú vitát kezdeményezni, mert ez mindig nagyon sok sérüléssel jár, és ez nem szolgálja most a magyar baloldal érdekét. Én abban hiszek, hogy jelenleg annak az 1,1 millió embernek az érdekét kell szem előtt tartanunk, akik megbíztak bennünk és támogattak. Minden cselekedetünkkel azt kell szolgálni, hogy őket segítsük, támogassuk, megszolgáljuk, jó értelemben, az ő bizalmukat. Szerintem a szocialista párt nincs olyan helyzetben, hogy bárkit is elveszíthessen a fontos, meghatározó emberei közül. Úgyhogy én a magam részéről minden olyan vitát, cselekvést támogatok, ami a tartalmat előreviszi, és az egységet segíti.

- Nem tart a bomlástól? Látni egy-két erre utaló jelet. Kisebb-nagyobb vidéki szervezetekből vagy frakciókból lépnek ki, önkormányzatokban vagy különböző elnökségekben mondanak le. Nem a kudarc következményei érlelődnek, és esetleg már a gyakorlatban is látjuk ezt?

- Szerintem, ha a meghatározó politikusok önmérsékletet tudnak tanúsítani, és a közösség érdekét a saját személyes érdekeik elé tudják helyezni, akkor jóízű, tartalmas, akár szenvedélyes viták után, a szocialista párt meg fogja találni az új útját. Újjá tudja majd szervezni magát, és a váltópárti jelleggel élni tud. Ez azt is jelenti, hogy meg fogja tudni őrizni az egységet. Én csak ebben hiszek. Azt tartom a legfontosabb feladatnak, hogy az új utat megtaláljuk, és az egységet megőrizzük.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái