rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 6.

Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa


Bolgár György
: - Biztos olvasta a Népszabadság mai véleményét, vagy egyik vezércikkét, amelynek az a címe, hogy "Lóvátétel". Ebben a cikkben meglehetősen szkeptikusan ír a szerző Overdose-ról mint jelenségről, és arról is, hogy ezek szerint mégsem sikerült az, amit terveztek, hogy elindítsák egy versenyen ezt a kiváló versenylovat. Szóval valami olyasmit ír ez a lap, hogy ezt a lovat már le is írták, már csak a tulajdonosok állítják, hogy jól van, miközben nincs remény már Overdose felépülésére. Mi az igazság erről?

Mikóczy Zoltán: - A cikket nem olvastam, így arról véleményt mondani nem tudok, de az Ön által elmondottakhoz azt tudom hozzátenni, hogy messze nincs ok ilyen mértékű aggodalomra. Az első ok, amiért Berlin mellett döntöttünk, az, hogy a berlini pálya futófelülete alkalmasabb Overdose-nak a patagyulladás utáni állapotban lévő lábaihoz, tehát a puha mélytalaj jobban megfelel, mint a kemény talaj a Kincsem Parkban. Ezért a magyarországi futam helyett a német futamot tűztük ki. A másik ok pedig, amiről nem beszéltem, az, hogy miért az eszemmel és nem a szívemmel döntöttem. Mert én attól is féltem, hogy olyan mértékű médiaérdeklődés kíséri Overdose minden mozdulatát, hogy az ő esetében azt a legapróbb lépést, ami a galoppfuttatók esetében teljesen természetes, hogy egyik pillanatról a másik pillanatra döntenek, vagy akár még azt is, hogy a futam reggelén úgy látják, hogy nem megfelelő a futófelület, vagy a lónak éppenséggel rossz napja van, és lemondják a futamot, hogy abból ne legyen nemzeti katasztrófa. Ezért is nem Magyarországon volt a futam, hogy én ne legyek kitéve annak a nyomásnak, hogy márpedig a lónak mindenáron startolnia kell, még akkor is, ha éppen az adott idegállapota, edzettségi állapota, egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé.

- De ahogy olvasom, ennél egy kicsit rosszabb a helyzet, mert nemcsak az idegállapota vagy a pillanatnyi állapota indokolta a verseny lemondását, hanem, legalábbis a Népszabadság tudósítása szerint, újból sántít a ló.

- A sántaságnak vannak különböző fokozatai. Ha egy ló nem jár tisztán, az nem azt jelenti, hogy véglegesen lesántult. Overdose esetében arról volt szó, hogy Ribárszki Sándor vasárnap jelezte, hogy nem tetszik neki a ló mozgása. Ugyanis az élsportolóval ellentétben a ló nem tudja elmondani, hogy mit érez, őnála rá kell érezni, hogy valami probléma vagy gond van. Ezért utaztam ki a másik trénerrel, sőt még egy harmadik szakembert is vittem magammal, mivel én nem vagyok hozzáértő, hogy ők mondják meg, mit látnak. Ugyanis ha nem Overdose-ról lett volna szó, ezzel a kis, mondhatnám talán úgy is, szépséghibával lehet, hogy száz lóból kilencvenkilencet engedtek volna startolni. Viszont mi úgy döntöttünk, hogy Overdose nem érdemli meg azt, hogy esetleg a későbbiek folyamán olyan hatással legyen ez a futam rá, hogy esetleg tartós károsodást okozhasson.

- Szóval jobb az óvatosság.

- Így van. Meg vagyok róla győződve, hogy ha starthoz engedtük volna, akkor ebben az állapotában is, ismerve az indulók névsorát, akikkel neki futnia kellett volna, ő ezt a versenyt megfutotta volna, és a szívének köszönhetően biztosan győzött is volna.

- De nemcsak szívről szól ez, hanem négy lábról is!

- Erről van szó, hogy sokkal fontosabb a későbbi jövő, amire készülünk, mint az, hogy most esetleg nem százszázalékos egészségi állapotban fusson. Ezért döntöttünk úgy, hogy még a startlistára sem tesszük a lovat. Ez mutatja valójában az Overdose iránti érdeklődést nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, hogy ami más lovak esetében teljesen mindennapi gyakorlat, arra rögtön ráirányul újra a figyelem, és elindulnak olyan jellegű értékelések, mint amit itt Ön említett.

- Értem. De itt nem arról van szó, hogy ezen a héten nem tudott futni, vagy múlt héten nem tudott futni, hanem hogy összesen hány hete nem fut már?

- Április 19-én futotta utolsó versenyét.

- Akkor több mint egy éve.

- Így van, azóta eltelt egy év, a nehezén túl vagyunk. Én nem szeretném azt a hibás lépést meglépni, hogy elhamarkodottan, korábban engedjük a lovat versenyezni, mint ahogy azt az egészségi állapota megengedné. Ha tudtunk várni türelmesen már több mint egy évet, akkor még további két hetet vagy egy hónapot, vagy még az is lehetséges, hogy két hónapot - de ezt majd a ló mondja meg, nem én - megadunk neki mindazért, hogy még további örömeket tudjon nekünk okozni, és főleg azért, hogy ez a sikersztori folytatódhasson. Mert ha nem egy veretlen lóról lenne szó, akkor az ember azt mondaná, hogy fusson, esetleg nem nyeri meg a versenyt.

- Legfeljebb megverik.

- Igen, de Overdose esetében ezt nem engedhetjük meg magunknak. Csak akkor engedhetjük a futamban futni, ha mindnyájan meg vagyunk róla győződve, hogy a topon van, és a maximumon tud teljesíteni, mert tőle mindenki csak a győzelmet várja és fogadja el.

- Értem. A szakemberek és az állatorvosok mivel bíztatják Önt? Mert az ember úgy gondolja, hogy egy ló életében is nagyon hosszú idő a több mint egy évig tartó betegség. Azt lehet mondani nyilván, hogy vannak lassabban és nehezebben gyógyuló betegségek. De ha ennyi ideig eltart, akkor lassan már-már reménytelennek tűnik, hogy abba a formába vissza lehessen hozni a lovat, mint amilyenben volt a betegség előtt.

- Ezért is volt az az elképzelésem, hogy egy könnyű felkészítő versenyt fusson, ahol elsősorban az önbizalmát tudjuk növelni. Neki erre van szüksége, még mielőtt esetleg a világ legjobb lovaival megmérkőzne. Először egy önbizalomnövelő, könnyű verseny kell, hogy mi magunk is lássuk, hol tart a ló.

- Vannak lópszichológusok is?

- Nincsenek.

- Mert annyira úgy beszél erről, mintha tényleg a ló lelkét kéne megérteni.

- Nem. Én gépészmérnök vagyok, de már lassan ló-állatorvossá is avanzsálok.

- Lóhoz nem tudom mennyire értő emberek, mindenestre lovak körül sürögnek-forognak, talán értenek is hozzá, akik azt mondják, hogy ez egy olyan típusú betegség, amiből nem szoktak kijönni a lovak, vagy legalábbis nagyon kevés.

- Igen, én is hallottam már ilyet, sőt azt is állították, hogy a lovak többsége nem is éli túl. Ennek ellenére Overdose nagyon jó egészségi állapotban van, és mindnyájan, az egész csapat bízik abban, hogy vissza fog térni, és ott fogja folytatni, ahol abbahagyta.

- Azt mivel magyarázza, hogy ezen a német versenyen a szervezők nem is tették fel a honlapra Overdose indulását. Tehát mintha ők nem bíztak volna abban, hogy el fog indulni, ellentétben Önnel.

- Ez megint téves információ. A startlista a mai nap folyamán záródott le, ma 11 órára volt a sajtótájékoztató meghirdetve a versenyfuttatók szempontjából. Pont este beszéltem a versenypálya tulajdonosával, aki még arra kért, hogy ha egy mód van rá, akkor az állatorvosunk, Dr. Szmodits Zsolt vegyen részt ezen, mivel vélhetően ki fognak térni Overdosera. Csak az adott újság korábban lehozta a hírt, mint ez a sajtótájékoztató megtörtént volna. A pénzdíját tekintve ez lett volna a nap második legnagyobb futama, az első egy előre meghirdetett verseny, ami az egész versenynap nevét hordozza és arra már félévekkel előtte lekötötték a szponzort. Az ő szervezésében, a mai nap 11 órára volt a sajtótájékoztató Berlinbe meghirdetve.
Tehát kicsit korábban előttük a puskaport, mint kellett volna.

- Értem. Azt is olvasom - és erősítse meg, hogyha így van -, hogy a lovat megröntgenezték, és nem láttak semmi elváltozást, semmi kórosat a patáján.

- Így van.

- Ez azt jeleneti, hogy akkor minden megy úgy, mint eddig? Figyelnek ugyan, hogy nincs-e valami rossz mozdulat vagy jól érzi-e magát a ló, de a felkészítés a korábbi ütemben és tervek szerint halad tovább?

- A korábbi ütemben és tervek szerint nem, mert a korábbi ütem és tervek szerint vasárnap versenyt kellett volna neki futni.

- Ez igaz.

- De a jó hír az, hogy semminemű elváltozás nincs, a patacsont állása tökéletes. Az, hogy nem ment tisztán, vélhetően valamiképpen megtörténhet, de újra mondom, hogy mivel a ló nem tud beszélni, nem tudja elmondani, hogy mi történt vele, lehetséges, hogy rosszul lépett és egy rövid ideig tartó érzékenység lépett fel nála és ez váltotta ki a menedzsmentben ezt a döntést.

- Azt mondja meg nekem végezetül, hogy naponta hány órát foglalkozik azzal, hogy Overdose hogy van?

- Most szinte csak vele foglalkozok.

- Azért alszik?

- Igen. Van úgy, hogy Overdose még az álmaimban is visszatér.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái