rss      tw      fb
Keres

MSZP: a pécsi jutalmak ügye csak figyelemelterelés

MTI 2011. szeptember 30., péntek 12:39

Az MSZP pécsi szervezetének elnöke szerint a napokban kipattant "jutalombotrány" csak azt szolgálja, hogy a pécsi fideszes városvezetés elterelje a figyelmet a város valós gondjairól.

Nyőgéri Lajos pénteki sajtótájékoztatóján - miután Páva Zsolt fideszes polgármester nyilvánossá tette a volt helyi önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét - közölte: a pécsi városvezetés olyan gyakorlat miatt kiált ügyészségért, bíróságért, amelyet maguk is alkalmaztak, alkalmaznak, s amelyet más fideszes városokban is alkalmaznak.

A szocialista politikus azt mondta: 2009 és 2011 között, Páva Zsolt polgármestersége alatt mintegy 856 millió forint jutalmat osztottak ki, Nagy Csaba alpolgármester pedig 2009-ben és 2010-ben 2,5 millió forint jutalmat vett fel.

Az MSZP pécsi elnöke hozzátette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a Páva Zsolt által 1990 és 1994 között alpolgármesterként felvett, továbbá az általa 1994 és 1998 között polgármesterként jóváhagyott jutalomkifizetéseket. Nyőgéri Lajos szerint figyelemelterelés zajlik, mint mondta, a városvezetés "meg van zavarodva" a Pécsi Vízmű ügyében várható nagy összegű kártérítés miatt.

Páva Zsolt polgármester pénteken tette nyilvánossá a pécsi volt önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét. A listához csatolt közleményében ezt azzal indokolta: a pécsiek "megérdemlik, hogy tudják", hiszen lényegében az ő pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték. Hozzátette: vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetért a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

A PécsMa.hu internetes oldalon megjelent és a városháza által az MTI-hez is eljuttatott lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel. Az egykori szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor mintegy 10,5, Kunszt Márta 7,3, Tóth Bertalan 3,4, Meixner András 2,7 millió forintot kapott, ugyancsak nettó összegként.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nőtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, köztük volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.