rss      tw      fb
Keres

Közgazdász-vándorgyűlés - Chikán: átfogó versenyképességi politika szükséges a gyors növekedéshez

MTI 2011. szeptember 30., péntek 13:11

Átfogó és sokoldalú versenyképességi politikát kell folytatnia annak az országnak, amely gyors növekedésre építi gazdaság- és társadalompolitikáját - mondta Chikán Attila Pécsen pénteken.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén közölte: számos országban szerzett tapasztalat azt mutatja, hogy a reálgazdaság alapos figyelembe vétele nélkül nem lehet komoly versenyképességet elérni.

Az akadémikus a reálgazdaság tekintetében a versenyképesség követelményeként említette a sokoldalú és hatáskörrel felruházott többpárti versenyképességi tanácsot a munkaadók, a munkavállalók és a tudomány képviselőinek részvételével, a belső piac stabilitását és kiszámíthatóságát, és a külgazdasági stratégiát.

Chikán Attila hozzátette, hogy fontos az innováció stabil intézményi rendszere, a vállalati kutatásfejlesztés pénzügyi ösztönzése, és előnyös ha a multinacionális cégeket nem állítják szembe a kis- és középvállalkozásokkal, viszont sok energiát fordítanak a beszállítói rendszer fejlesztésére.

Az egyetemi tanár úgy látja, hogy nélkülözhetetlen a kis- és középvállalkozások érdemi támogatása, szükség van a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitására hatékonyságára, a foglalkoztatás és foglalkoztathatóság feltételeinek megteremtésére, és egyebek mellett a gazdaságot támogató intézményi rendszerre is.

Chikán Attila szavai szerint a reálgazdaságot nézve ezek együttesen szükségesek a versenyképesség növeléséhez.