rss      tw      fb
Keres

Szakszervezeti demonstráció - Csaknem megtelt a Kossuth tér

MTI 2011. október 1., szombat 15:04

A mintegy száz érdekvédelmi és társadalmi szervezet által támogatott szombati szakszervezeti demonstráció kezdetére csaknem megtelt a Parlament előtti Kossuth tér; a tiltakozók a Vértanúk tere és a Kossuth-szobor között, valamint az Alkotmány utcában gyülekeznek.

A rendőrség lezárta a környéket a gépkocsik elől, a BKV járművei módosított, illetve rövidített útvonalon közlekednek a demonstráció ideje alatt.

A demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi- és munkavállalói jogokért tüntetők a beszédek elhangzása után átvonulnak a Clark Ádám térre, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a csütörtöki demonstráció előtt az MTI-nek azt mondta, a demonstrációsorozattal elsősorban az új alaptörvény, illetve a munka törvénykönyve ellen, valamint a nyugdíjak és a sztrájkjog védelméért tüntetnek. Később átnyújtották Schmitt Pál államfőnek címzett tízpontos petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának; a dokumentumban egyebek mellett a méltányos és igazságos adórendszer visszaállítását és az új munka törvénykönyvének elfogadását megelőző egyeztetést követelnek, továbbá a petíció tartalmazza a szolgálati korengedményes és korkedvezményes nyugdíj visszaállításának igényét is.

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy "egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe" - írták.

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

A kormányszóvivői iroda a közleményben kitért arra is, hogy a miniszterelnök és a belügyminiszter már eddig is több alkalommal egyeztetett az érintett érdekvédelmi szervezetekkel, a kormányfő legutóbb az elmúlt héten ült tárgyalóasztalhoz a legnagyobb munkaadói és a munkavállalói szervezetekkel; a konzultációk azóta is folyamatosak.