rss      tw      fb
Keres

OGY - A tavalyi zárszámadásról és a nemzeti energiastratégiáról dönt a Ház

MTI 2011. október 2., vasárnap 4:40

A tavalyi zárszámadásról, a nemzeti energiastratégia elfogadásáról és több mint nyolcszáz országgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről dönt hétfőn a parlament. Kedden a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elmúlt évi jelentését vitatják meg a képviselők.

A 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte - törvényjavaslat szerint a Bajnai-kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek, így a hiány a 7 százalékot is meghaladta volna. Mivel a zárszámadáshoz csak egy, a normaszövegből épp ezt a megállapítást száműzni igyekvő, az előterjesztő által nem támogatott MSZP-s módosító javaslat érkezett, a parlament már hétfőn határozhat a jogszabály elfogadásáról.

Döntenek a képviselők a nemzeti energiastratégiáról is. A kormány még júliusban hagyta jóvá a dokumentumot, amelynek értelmében csökkenteni szükséges az importfüggőséget és erősíteni az állami szerepvállalást. A stratégia úgy számol, hogy 2030-ra 30 százalékkal nő az ország villamosenergia-igénye.

Szavaz a Ház hétfőn arról a határozati javaslatról is, amellyel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 865 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését indítványozta, köztük 171 olyanét, amelyet még az 1990 májusában tartott szabad választások előtt fogadtak el. Szintén zárószavazás lesz a fideszes Hörcsik Richárd javaslatáról, ez a közbeszerzési törvény építési beruházásokra vonatkozó szabályait módosítaná.

A napirend előtti felszólalásokat, az interpellációs időszakot és a határozathozatalokat követően részletes vitákkal zárja hétfői napját a parlament. Így megtárgyalják a képviselők a Gazdasági Versenyhivatal elmúlt évi beszámolójához, illetve az uzsora-bűncselekmények szigorúbb szankcionálását javasló kormányzati előterjesztéshez fűzött módosító indítványokat.

Kedden a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2010. évi jelentését vitatja meg a Ház, majd folytatja annak az LMP-s javaslatnak a tárgyalását, amely a kereskedelmi központok építésére és működtetésére vonatkozó szabályok megalkotásáig plázastopot rendelne el. A keddi ülésnap az állatvédelmi törvény módosításának általános vitájával zárul.