rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. október 4.

Borka-Szász Tamás az MSZP csepeli frakcióvezetője


Bolgár György: - Azt olvastam, hogy a csepeli önkormányzatban a szocialista képviselőket kizárták az összes képviselőtestületi bizottságból. Én még ilyet nem hallottam. Ön igen?

- Én sem. A csepeli demokrácia nagy dicsőségére ez is megtörtént. Igazából nem tudunk mit kezdeni a dologgal, nem tudjuk mivel szolgáltunk erre rá. Múlt csütörtökön volt ez a bizonyos testületi ülés, ahol húsz év után sikerült elérni azt, hogy egy párt vette a bátorságot magának, a Fidesz-KDNP, az új helyi hatalom gyakorlója, hogy egy választáson harminc százalékot elérő párt képviselőit, mind az öt szocialista képviselőt kollektívan kizárt minden bizottságból és karanténba helyezett.

- Valószínűleg ez a büntetés azért, hogy Csepelen sem tudtak nyerni a szocialisták, nem?

- Valószínű, hogy igen. Voltak ennek már előjelei. Tavaly októberben például én voltam az egyetlen szocialista képviselőjelölt, aki egyéniben le tudta győzni fideszes riválisát. Ezt azóta sem bocsátják meg nekem, úgyhogy engem azonnal kizártak minden bizottságból még tavaly októberben.

- Tényleg? És milyen indokkal?

- Indoklást nem szoktak ők adni.

- Így járnak a győztesek? Vagy miért?

- Így van. Ez a fülkeforradalom igazsága, a nemzeti együttműködés rendszerének példája. De akkor még a négy szocialista képviselőtársam, akik listán jutottak be, kapott helyet a bizottságokban. Most eltelt közel egy év, és a múlt csütörtökön robbant a bomba, hogy az öt szocialista képviselőt kollektíven kizárták mindenhonnan.

- De valamivel csak indokolniuk kellett, nem?

- Volt ennek egy hivatalos és egy nem hivatalos indokolása. A hivatalos indoklás úgy hangzott, hogy takarékosság. Tehát azzal, hogy az öt bizottságot megszüntették, helyette lesz most két bizottság, amiben egyetlen szocialista képviselő sem lesz benne, és néhány külső szakértőt is kidobtak. Ezzel évi hatmillió forintot spórolnak, hogy érzékeltessem, Csepelnek tizenhatmilliárdos az éves költségvetési főösszege. De legyen, azt mondtuk, hogy minden fillér számít. Az MSZP frakció képviselői beterjesztettek akkor egy ellenjavaslatot. Hogy ha takarékoskodni akarunk, akkor húzzuk meg jó vastagon, úgyhogy mi javasoltuk, hogy az összes bizottságot szüntessük meg, egyetlenegy bizottság maradjon csak, mert a törvény előírja, hogy egy pénzügyi bizottságnak kell lennie. Az összes tanácsnokot és egyéb cafrangos helyet szüntessük meg, és ezzel évi harminc millió forintot is lehetne spórolni. Sőt ebből a pénzből hozzunk létre egy alapot, amivel a csepeli bajba jutott svájcifrank-hiteleseket esetleg valami pályázati úton lehet támogatni. Gondolom, szerkesztő úr kitalálja, hogy mi lett a javaslatunk végeredménye a szavazáskor.

- El sem tudom képzelni. Lehet, hogy elutasították?

- Lesöpörték, szó szerint. A helyzet azért nagyon furcsa, mert a karantén kifejezetten az MSZP-s szocialista képviselőkre vonatkozik. A tizennégy fideszes képviselő közül természetesen mindegyik helyet kapott a bizottságban, sőt még az egy szem LMP-s és egy szem jobbikos képviselő is bizottsági elnöki funkcióban dolgozhat tovább. Tehát ez a kizárás kizárólag és kifejezetten csak a szocialista képviselőkre vonatkozik.

- Mi a nem hivatalos ok? Mert ugye eddig a hivatalos indokokat sorolta fel.

- A nem hivatalos magyarázatot, azt gondolom, Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere az előterjesztés vitájában a zárszókor az utolsó hozzászólásban elárulta. Ugyanis nagyjából azt üzente nekünk, és most hangsúlyozni szeretném, mielőtt valaki pert indít ellenem, hogy tartalmilag idézem az ő mondanivalóját, nem ezekkel a szavakkal, de nagyjából a következőt üzente a szocialista képviselőknek. „Önök fogják be a szájukat, az Önök bűnei végeláthatatlanok, mind országosan, mind a kerületben. És majd ha levezekelték ezt a büntetést, akkor jelentkezhetnek bármilyen pozícióra és akkor kinyithatják a szájukat.” És ez nem vicc. Tehát a polgármester úr egy nyílt, hangfelvétellel rögzített ülésen, nem ezekkel a szavakkal, hangsúlyozom, de ezt üzente nekünk. Az egészben az a furcsa, hogy én azt gondolom, az, hogy ki bűnös, ki nem bűnös vagy hogy ki vezekeljen, ki ne vezekeljen, ennek eldöntésére egyetlen valaki jogosult, ezek pedig a csepeli polgárok, a választók, és nem valami kis polgármesterecske. Ez a véleményem.

- Mindenesetre a polgármester úr nekünk már nem akart nyilatkozni, úgyhogy lehet, hogy szavait csak egy belső nyilvánosságnak szánta és az ország előtt nem akarná megismételni.

- Nézze, az még nem derült ki például, már kutattuk ennek a hátterét, hogy ez vajon valami teszt vagy akció lehet? Tehát a Fidesz ezt most Csepelen leteszteli, hogy működhet-e, aztán esetleg kiterjeszti az összes budapesti kerületre vagy akár országos szintre is.

- Miért ne. Az országgyűlésben is ki lehet próbálni, mindenki fogja be a száját, nem? Bűnösök.

- Igen, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy inkább a néhány csepeli fideszes vezető agymenéséről van szó, és az a vicc az egészben, hogy Ön is tudja, hogy a parlamentben micsoda kemény csaták folynak. De a parlamentben, az összes parlamenti bizottságban az ellenzék közt az MSZP is megkapta mandátumarányosan az őt illető helyeket. Budapesten, ahol Tarlós István vezeti a fővárosi önkormányzatot, neki álmában sem jutott eszébe, hogy a választás után kisöpörjön minden ellenzéki pártot vagy akár csak a szocialistákat a bizottságokból. Csepelen egy új fideszes vezető van, ebből mindenki megítélheti ennek az intézkedésnek a mély erkölcsösségét is.

- Hol van a vörös Csepel manapság?

- Én nem tudom. Tudja, ezt is sokszor megkapjuk, a polgármester úr kifejti, hogy ő a vörös jelzőt le kívánja mosni Csepel neve elől. Ami azért vicces, ha belegondol, mert a negyven év szocializmus a vörös Csepel időszaka, amikor az ország legnagyobb gyára a Csepel Művek több tízezer dolgozójával a magyar ipar egyik büszkesége volt, vagy a csepeli sport, ha eszébe jut, nagyon sok olimpiai bajnok sportoló ebben az időszakban nőtte ki magát. Ez Csepelnek mint kerületnek az egyik legszebb, legtermékenyebb időszaka. A szocializmusban volt, ez kétségtelen, igen. Ehhez képest, valaki azt az agyborulatot kapja, hogy ő a vörös jelzőt le akarja Csepel nevéről törölni, amely a csepeli történelem része. Tetszik, nem tetszik, ez a kerületünk történelmének része.

- Így van.

- Ki az az őrült, aki most a történelmet át akarja írni és a történelemből ki akarja radírozni ezt az amúgy a kerület számára rendkívül sikeres időszakot?

- Voltak már ilyenek a történelemben, mint tudjuk, akik mindenáron át akarták írni. Lehet-e valamiféle jogorvoslattal élni egy ilyen lépés után? Hogy milyen bizottságból röpülnek a szocialisták?

- Sajnos nem. Azt kell hogy mondjam Önnek, hogy a törvény jogilag semmit nem ír elő kötelezettségként egy választáson többséget kapott hatalomnak, hogy az ellenzék pártjainak, képviselőinek milyen helyeket biztosítson ezekben a fontos szakbizottságokban. Húsz éve Magyarországon, de Csepelen is a politika íratlan szabályai működtek, hogy a mindenkori hatalom, természetesen az ellenzéki pártoknak mandátumarányosan, a választói felhatalmazás alapján biztosította ezeket a helyeket. De ez a hagyomány most derékba tört. Én azt gondolom, hogy a Fidesz-KDNP ezzel a lépéssel Csepelen is valahol átlépte a Rubikont, és nemcsak hogy átlépte, de sebesen távolodik is a túlparton. Szóval igazából nagyon szomorú vagyok, hogy eljutottunk idáig, hisz ennek még messzemenő következményei lehetnek a jövőre vonatkozóan, mert ha valaki ezt megteheti, és meg is mutatja, hogy ő ezt megteheti, akkor azt gondolom, hogy más dolgokat is megtehet minden további nélkül.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái