rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 01. 29.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból


2010. január 27.
Új székely brand?
Amnesty International-jelentés a csíkszeredai cigány-kilakoltatásról
Transindex

„A romák kényszer-kilakoltatásának befejezésére szólította fel a román hatóságokat az Amnesty International. Az igen éles hangvételű, ’Hulladékként bánnak velük’ című jelentést kedden tették közzé Londonban. A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének 12 oldalas, fotókkal és esettanulmánnyal illusztrált jelentése szerint Románia-szerte roma családokat lakoltatnak ki erőszakkal otthonaikból, rendszerint megfelelő előzetes konzultáció, értesítés és megfelelő másik lakás felkínálása nélkül.”

„Azokban az esetekben, amikor a hatóságok fel is ajánlanak másik lakást, ezek gyakran ’igen kétes környezetben’ épültek, nincs bennük víz, villany és fűtés. A jelentés szerint az utóbbi években a kényszer-kilakoltatott romákat sokszor hulladéklerakók, szennyvízkezelő üzemek vagy külvárosi ipartelepek tőszomszédságába telepítették át. Az Amnesty International keddi állásfoglalásában felszólítja a román hatóságokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg az évek óta ilyen veszélyes körülmények között élők elköltöztetését ezekről a helyekről.

Az emberi jogi csoport esettanulmánya ismerteti egy csíkszeredai magyar roma közösség kálváriáját. A helyi hatóságok 2004 nyarán értesítették a száznál több főből álló, Nagy Imre utcában lakó közösséget, hogy 24 órájuk van a távozásra. Közölték velük azt is, hogy otthonukat lebontják, akkor is, ha nem távoznak az épületből. Megjegyzendő, hogy a romák közül sokan a '70-es évek óta laktak az épületben, törvényesen. A lebontásra ítélt épület leromlott állagú volt – ezt a roma közösség is elismerte –, ám az egyik megszólaló, Sándor szerint számtalanszor kérték az elöljáróságot a tatarozás elvégzésére, mindhiába. Másnap meg is jelentek a hatóság emberei, és a romák zöme békében eleget is tett a kilakoltatási végzésnek. Néhány család nem akarta elhagyni az épületet, de ők is távoztak, amikor a csendőrség megérkezett. A közösséget a városi szennyvíztisztító mellé költöztették, a Tavasz (Primăverii) utcába, a hatóságok által odatelepített fémkonténerekbe. A kontérek a szennyvíztisztítótól alig 300 méterre vannak elhelyezve: a jelenlegi jogszabályok szerint tilos a berendezéshez ennyire közel lakni. A terület, ahova a konténereket helyezték, ráadásul árterület – így többször is ellepte a víz a barakkokat illetve az utólag épített kunyhókat. A legzavaróbb az átható ürülékszag, főleg nyáron – panaszkodnak az ott lakók.”

„…Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester … elmondta, Csíkszereda súlyos lakásproblémákkal küszködik: sok embernek sosem volt megadva a lehetőség arra, hogy önkormányzati lakásban lakjon. A szóban forgó cigányoknak meg volt adva ez a lehetőség, azonban ők elpuskázták ezt: annyira lelakták az ingatlant, hogy azt az összedőlés fenyegette. Az önkormányzat épp ezért nem tartja jogosnak azt az igényt, hogy újabb lakást biztosítson a romáknak, melyet aztán újból lelakhatnak. ’Nem azért telepítettük ki őket, mert cigányok, hanem azért, mert nem tudnak viselkedni, és ez nem nemzetiségfüggő’ – mondta Szőke.”

„Szőke Domokos szerint kitelepítéskor valóban nem hasonló minőségű lakásba telepítették a cigányokat: a törvény nem engedte volna, hogy olyan összedőlőfélben levő ingatlanba költöztessék őket, mint amit otthagytak. Az alpolgármester szerint azt, hogy az ülepítő melletti telek ideiglenes lakhely, ők úgy értették, hogy a cigányok majd vásárolnak maguknak telket, építenek házat, és hamarosan elköltöznek onnan. Ez nem történt meg, sőt, bővítették a telepet, ezért azt kell hinni, hogy ők állandó megoldásként tekintenek erre a lakhelyre.”

„A kilakoltatott cigányok ügye egyébként jelenleg az Európai Emberjogi Bíróság előtt van.”

2010. január 26.
Az ETO még legalább 3 évig külföldieket igazol
Győri ETO FC honlapja, Kisalföld.hu

„Kérdés: Nemrégiben Szima Gábor, a Debrecen többségi tulajdonosa beszélt klubjáról és a magyar futball lehetőségeiről. A mondanivalójának lényege az volt: sok pénz nélkül szinte lehetetlen kitörni a jelenlegi helyzetből. Mikorra lehet üzlet klubszinten a magyar futball?”
Klement István edző: Történelmi időszak előtt állunk. Egyrészt parlamenti választások lesznek és amennyiben jobboldali kormány kap bizalmat a szavazóktól, akkor várható, hogy több törődésben részesül a magyar sport és ezen belül a futball, mint amennyi – a polgári kormányzás időszakát leszámítva – a rendszerváltás óta jutott neki. Ahogy a nálam sokkal okosabb Sárközy professzor fogalmazott: célul kell kitűzni, hogy a sport a magyar gazdaság egyik meghatározó ágazata legyen. Másrészt a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnököt, új elnökséget választ, ez további lendületet adhat a sportágnak.”

2010. január 26.
Villáminterjú Dzsudzsák Balázs labdarúgóval
Bede Márton blogja

„Bede Márton: Dzsudzsák úr, torkában fog dobogni a szíve, amikor majd személyesen is bemutatják ennek a sok tekintélyes, intelligens férfinak?
Dzsudzsák Balázs: Igen.
Bede Márton: Köszönöm az interjút!”

2010. január 26.
Éhezik? Mégsem tér vissza a Dinamitba Vikidál
ATV online

„Hosszú évek után újra színpadra áll a legendás Dinamit együttes…Az egykori frontember, Vikidál Gyula azonban még vendégszereplőként sem jelenik meg a februári koncerten… Vikidál Gyula elutasító magatartása furcsa, különösen annak tükrében, hogy nemrégiben látott napvilágot a hír, súlyos anyagi gondokkal küzd. Az énekes-színész egy ’segélykérő’ levelet is írt a barátainak, amiben arra kéri őket, segítsenek szorult helyzetén, és vegyék meg néhány elektronikai berendezését. ’Egyszerűen fogalmazva: nem tudom eltartani a családomat, mert alig van munkám. Tehát szeretnék dolgozni, de még kifutófiúnak sem vettek fel, ezzel a névvel (...) Bármilyen munkát vállalok, amit egy 62 éves kisnyugdíjas el tud végezni. Ha olyan, amit még nem csináltam, azt hamar megtanulom’ , írta Vikidál az ominózus levélben. A levél megjelenés után még egy felajánlás is érkezett az egyik bulvárlap szerkesztőségébe, ami arról szólt, hogy sofőrként alkalmaznák Vikidál Gyulát. (Vikidál egyébként korábban kifejezetten sikeres volt: már a P. Mobil tagjaként országos hírnévre tett szert, előtte tagja volt az Iris, a Gemler, a Pop, a Recorder, a Gesarol és a Pannónia zenekaroknak. Ezen kívül játszott a P. Box-ban és az MHV-banis, a Rockszínházban és a Vígszínházban is énekelt, továbbá Koppányt alakította az István, a király című rockoperában.)
Vikidál Gyuláról egyébként néhány évvel ezelőtt derült ki, hogy ’Dalos’ fedőnéven a pártállami titkosszolgálat ügynökeként jelentett megbízóinak.”
„A Népszabadság felkereste Szűcs Antal Gábort, az együttes szólógitárosát, vállalta-e végül Vikidál, akárcsak a vendégszereplést a koncerten. ’Gyula visszautasította a felkérést, indokkal pedig nem szolgált’, mondta a zenész, és hozzátette, Vikidálnak szinte teljesen elment a hangja az utóbbi időben, a Dinamit számai pedig megkövetelik a magas hangon való éneklést, így nagy valószínűséggel, ha vállalta volna a felkérést, akkor sem lett volna túl sikeres az együttműködés.”

2010. január 23.
Ittas vezetés: feltűnően kemény ítélet
JogIQ blog

„…A napokban, az egyik hajdú-bihari vidéki bíróságon a bíróság elé került egy ittas járművezetés esete, ahol a delikvens (aki elkövette) szervezetében éppen hogy csak bűncselekményi értékhatár felett volt az alkohol-koncentrátum. A vádlott sosem állt büntető ítélet hatálya alatt, valamint ellene sosem volt szabálysértési eljárás lefolytatva.
Itt kell tennem egy kis kitérőt. 2010. január elsejével változott a Büntető törvénykönyv is, ami érintette a pénzbüntetés minimum és maximum összegét, ami a következők szerint alakul jelenleg: ’A pénzbüntetés legkisebb mértéke harminc, legnagyobb mértéke ötszáznegyven napi tétel. Egy napi tétel összegét legalább kettőezer-ötszáz és legfeljebb kettőszázezer forintban kell meghatározni.’ Tehát a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a minimum összeg 75 000 forint, a maximum összeg pedig 108.000.000 forint.
Ezen kicsi kitérő után visszakanyarodnék az említett jogesethez. Nos, a bíróság ítélete a következőképpen alakult: 1 év 4 hónap járművezetéstől eltiltás, valamint 224 napi tétel - egy napi tétel 2500 forint. A bíróság összességében 560 000 forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!