rss      tw      fb
Keres

Nem tetszik a rendszer – Szijjártó véleménye; új párt alakul


Szijjáró miniszterelnöki szóvivő hétfőn az MTV Az Este című műsorában a vasárnapi tüntetésről:

„Ha számszerűsíteni akarnánk, 10 és 30 ezer között szórtak a becslések… Én egyetértek azokkal a tüntetőkkel, akik azt mondják, hogy nem tetszik a rendszer, hiszen mi is azért kaptunk kétharmados felhatalmazást, hogy megváltoztassuk a rendszert.”

A kérdésre, hogy de hiszen a tüntetők az Orbán-rendszer ellen tüntettek: „Akkor ők egy olyan dolog ellen tüntettek, ami még nincsen. Tehát amire mi felhatalmazást kaptunk, hogy átszervezzük Magyarországot, az reményeink szerint az idei esztendő végével, a jövő esztendő elejével tud véget érni, és a jövő év már az elrugaszkodás éve lesz. Szerintem a hivatásos félelemkeltők és a hivatásos rettegők ezúttal vakvágányra tereltek néhány embert vagy néhány csoportot, mert hogy az, ami ellen ők tüntetnek, az nincsen. Nem tetszik a rendszer? Persze, nekünk sem, ezért változtatunk mindenen, ezért szervezzük újjá Magyarországot, és nagyon remélem, hogy azok, akiket most tévedésbe ejtettek, ők is világosan látni fogják, hogy a régi, válságot okozó rendszernél az új rendszer sokkal jobbat jelent a számukra is. Mi ezen dolgozunk.”

***

Párt létrehozását kezdeményezi a Negyedik Köztársaság mozgalom

Párt létrehozását kezdeményezi a Negyedik Köztársaság mozgalom (4K!). A mozgalom képviselői „egy új baloldali patrióta párt szervezésének elindításáról” tartanak szerdán sajtótájékoztatót Budapesten.

„A 4K! úgy látja, hogy a jelenlegi politikai helyzetben, ahol az Orbán-rendszer munkavállaló- és szegényellenes politikájára a korábbi baloldal szétesése miatt nem érkezik hatásos válasz, az év elején elindult tiltakozó civil mozgalmak logikus továbblépése egy új baloldali párt megszervezése kell legyen.”

Az új párt 2012 májusában tartja alakuló kongresszusát, a programját és az alapszabályát a csatlakozók határozzák meg egy féléves konzultációs folyamat során. Az alakulási folyamatot a Negyedik Köztársaság mozgalom kezdeményezi és koordinálja.

A civil szerveződés 2007-ben alakult meg, s azóta több tucat közösségi akciót, megmozdulást szervezett. A mozgalom „az illegitim alkotmányozás miatt kapcsolódott be az ellenzéki tüntetésekbe és fordult határozottan politikai irányba”. Képviseltette magát a „Nem tetszik a rendszer?!” címmel tartott, az Egymillióan a sajtószabadságért facebook-csoport által meghirdetett vasárnapi, fővárosi civil tüntetésen is.*

Az Index információi szerint az új pártnak kétfajta programja lesz. A hosszú távú célokat, így elsősorban a képviselendő rétegek meghatározását és a politikai szereplők konszenzusán alapuló új, köztársasági alkotmány megteremtését rögzítő programot a párttagság közösen írja majd, részvételi alapon. A szervezők ennek megfelelően olyan mozgalmi struktúrában gondolkoznak, amelyben folyamatos a vélemények becsatolása.

A pillanatnyi helyzethez igazodó, konkrét választási programot szakértők írják. A pártnak lesz egy szűkebb profi politikusi rétege, a tagság által megszabott program végrehajtói. A demokratikus, képviseleti működés és a hatékonyság egyesítésével a 4K!-sok szerint elkerülhető az a csapda, amelybe az LMP beleesett: a túlságosan bázisdemokratikus működés miatt a tagság bármit könnyen megvétózhat, és a párt nem képes igazán karakteres megnyilvánulásokra.

A háttérbeszélgetésen – melyen a szervezőket Istvánffy András, Nagy András és Salha Omar képviselte – elhangzott, hogy a 40-es évek óta egy nagy tömb van a baloldalon, és ha valaki innen kilépett, eltűnt a süllyesztőben. Ehhez képest a komoly erőnek tekinthető Gyurcsány-csoport kilépése az MSZP-ből jelentős fordulat, és bár a választók többsége számára az MSZP-ben maradók és a távozók is hiteltelenek, a lépés következményei egyelőre beláthatatlanok. Arra viszont, mint mondták, óriási szükség van, hogy az öregedő, hagyományos baloldal bomlási folyamatait új, külső, hiteles szereplő is befolyásolja. Bár véleményük az MSZP-ről és a Gyurcsány-féle DKP-ról a lehető legrosszabb, a Jobbikot kivéve az ellenzék bármelyik erejével elképzelhetőnek tartják a taktikai együttműködést a Fidesz-kormány leváltására. Annál is inkább, mert a politikai pályát a választási törvény reformjával a Fidesz írja, és a kormánypárt nyilván abban érdekelt, hogy az egyfordulós rendszerrel az új baloldali szereplőket összekényszerítse a lejáratódott posztkomunistákkal.

Ezért a 4K!-nak az LMP és az MSZP közötti beszédképtelenség feloldásában is kulcsszerepe lehet: az új párt nem fog kínosan egyensúlyozni a Fidesz és a szocialisták között, mint az LMP, és így kívülről törheti fel a két párt közötti patthelyzetet.

Olyan, a svédországihoz hasonló, „fejlesztő állam” megteremtésében gondolkoznak, amely az oktatás és a gazdaság prioritásainak összehangolására törekszik. „Aki kisebb államban, neoliberális gazdaságpolitikában reménykedik, ne a 4K!-ban keresse a matolcsyzmus ellenszerét” – mondták.

_______________

* Lásd korábbi hírösszefoglalónkat: Nem tetszik a rendszer – tüntetés október 23-án
és írásunkat: Lendületes semmittevés, avagy egymillányi tüntetés (Krémer Ferenc )


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!