rss      tw      fb
Keres

Új Színház - Tarlós István figyelmeztette Csurka Istvánt

MTI 2011. október 31., hétfő 17:09

Tarlós István főpolgármester felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól - derült ki a főpolgármesteri hivatalnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.

Tarlós István úgy fogalmazott, ilyen jellegű nyilatkozataival Csurka István "veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését.

"Csurka úrnak a közelmúltban megjelent írásai és nyilatkozatai" miatt volt szükség erre a lépésre - válaszolta az MTI érdeklődésére hétfőn a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága, példaként említve Csurka Istvánnak a Magyar Fórum című lapban Ascher Café címmel megjelent írását.

Dörner György színművész Csurka István drámaíróval, a MIÉP pártelnökével közösen nyújtott be pályázatot az Új Színház vezetésére. Tarlós István Dörner Györgyöt nevezte ki a teátrum élére, a döntést azonban sokan - köztük hazai és külföldi szakmai szervezetek és intézmények - bírálták, a kinevezés ellen tüntetés zajlott, petíció született.

Sajtóhírek szerint több író - Závada Pál és Szakonyi Károly - jelezte, nem szeretné, ha a színház az ő darabjaikat játszaná. Ugyanígy vélekedtek Sütő András és Sarkadi Imre örökösei is.

Tarlós István a Hír TV Rájátszás című szerdai műsorában Dörner György intendánsáról, Csurka Istvánról azt mondta, hogy ha nem politikusként, hanem drámaíróként gondolunk rá, akkor kijelenthető, hogy "korunk egyik legnagyobb drámaírója".