rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 12.

Oszkó Péter pénzügyminiszter


Bolgár György:
- A ma nyilvánosságra hozott első negyedéves GDP adatok azt mutatják, hogy Magyarország kijött a válság gödréből, és elindult egy lassú, minimális növekedés az előző negyedévhez képest, és az előző év hasonló időszakához képest is. Ez meglepte szinte az összes gazdasági szakértőt. A kormányt is?

Oszkó Péter: - Valóban nem voltunk ennyire optimisták. Azonban mi mindig állítottuk, hogy nemcsak költségvetési stabilizációt, lefaragásokat és kiigazítást végeztünk, hanem rengeteg olyan intézkedést is hoztunk, amelyek eredményeként van esély a gazdasági válságból való kilábalásra és a növekedés beindítására. Természetesen ezt tovább kell fokozni, még dolgozni kell a további növekedésen. Mindig is azt mondtuk, hogy hamis az a kép, amelyik azt mutatja, hogy mi csak takarékoskodtunk. Nagyon jó látni, hogy ezt tényszerű gazdasági adatok igazolják. Az első negyedéves adatok azt mutatják, hogy volt olyan versenyképes állapotban a magyar szabályozási környezet és a gazdaság, hogy mindenkit meglepve bekövetkezett egy fordulat, és a gazdaság növekedést tudott mutatni már 2010 elején is.

- Az ellenzék első reakciója nem ennyire pozitív. Ez érthető, de azért elég súlyos jelzőt használt Szijjártó Péter. Ő elképesztőnek minősítette az adatokat, és nem elképesztően jónak. Tulajdonképpen elképesztően rossznak minősítette ahhoz képest, amit például a szlovák vagy a cseh növekedés produkál. Mondjuk az kétségtelen, hogy Szlovákiában kifejezetten meglódult a gazdasági növekedés.

- Igen, éves alapon. Azonban negyedéves alapon a szlovák növekedés 0,8 százalék, a magyar növekedés pedig 0,9 százalék. Nem lehetett könnyű feladata most annak a szóvivőnek, aki ezt az adatot negatív módon akarta mindenáron kommentálni, és nem sok társra talál szerintem az elemzők körében. Én azt gondolom, hogy kevés olyan ember van - kivéve néhány politikai szóvivőt -, aki ezt az adatot ma negatív módon értékelné Magyarországon.

- Tulajdonképpen ez bizonyos szempontból könnyíti is a következő kormány helyzetét. Ha a nyugat-európai kilábalás a válságból tovább folytatódik, akkor az exportpiacaink is bővülhetnek, tehát a magyar export is tovább növekedhet. Mindezt feltételezve, és azt, hogy 2010-re már valamelyest növekedés képzelhető el az egész évre, az ember úgy gondolja, hogy a költségvetés is egy kicsit nyugodtabb helyzetben lesz, talán nem kell annyira tartani attól, hogy elszalad a hiány.

- Legyünk korrektek, és hasonlítsuk össze a környező országokkal vagy az európai országokkal a mi költségvetésünket. Ne felejtsük el, hogy 8-9, 10-12 százalékos hiánytól kínlódik sok más ország, ehhez képest mi egy összehasonlíthatatlanul stabilabb állapotban adjuk át a költségvetést. Tehát nagyon sok tekintetben jóval nagyobb most a hazai kormány mozgástere, mint bármely más kormányé, aki mostanság veszi át a stafétát az ő elődjétől.

- Azonban úgy tűnik, mintha a mozgásteret abban akarnák meghatározni, hogy hogyan növeljék a költségvetési hiányt.

- Ezt nem tartom feladatomnak kommentálni. Leköszönő pénzügyminiszterként szeretném azt elkerülni, hogy azonnal elkezdjem kritikával illetni a következő kormányt. Ez nem lenne elegáns, és nem tűnne objektívnek. A saját időszakunkat szívesen véleményezem.

- Akkor arra gondolt, hogy annyiban nagyobb a mozgástere a mostani kormánynak, hogy nem kell azonnali megszorító intézkedéseket kilátásba helyeznie, mint például az új brit miniszterelnöknek, David Cameronnak, aki konzervatív létére azt mondta, hogy azonnal költségvetési hiánycsökkentő lépésekre van szükség.

- Pontosan erre utaltam. Meg lehet nézni, hogy ahol nincs kormányátadás, ott is milyen intézkedésekre kényszerülnek a hivatalban lévő kormányok. Romániában, Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban vaskos kiadáscsökkentések, nyugdíjcsökkentések, közszféra-bércsökkentések történnek. Ezeken mi már mind túl vagyunk. Egyszer vissza fogom keresni a tavaly ilyenkor kiadott nyilatkozatainkat. Szerintem többször elmondtuk, hogy mi végezzük el a munka nehezét, a népszerűtlen feladatokat. Ez nem azt jelenti, hogy a következő kormánynak nincs dolga. Természetesen lesz, hiszen az ország az elmúlt 80 év legnagyobb válságán van túl, és ezután kezd el építkezni. De azért ne felejtsük el, hogy mi az elmúlt egy évben ennek az építkezésnek az alapjait raktuk le, és ez volt a legnehezebb munka.

- Még egy adat kiderült az elmúlt napokban, mégpedig az áprilisi költségvetési hiányadat, amely jóval kevesebb lett az előre Önök által tervezettnél vagy becsültnél.

- Én úgy gondolom, hogy nem volt még olyan választási év Magyarországon, amikor a leköszönő kormány ennyire szigorú költségvetési politikát folytatott volna, és ennyire precízen figyelt volna arra, hogy a lehető legfegyelmezettebb, legkorrektebb állapotban adja át a költségvetést. A jelenlegi kormány ráült a csapokra, és presztízskérdést csinált abból, hogy semmilyen módon ne költekezzen túl a költségvetés addig, amíg a következő kormány azt át nem veszi. Láthatóan a következő kormány abból csinál presztízskérdést, hogy ezt az eredményt semmisnek tekintse, letagadja. De a politika már csak ilyen, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok kavalkádjából kell a választópolgárnak tájékozódnia.

- Úgy tűnik, az ellenzék sportot űz abból, hogy az eredményeket semmisnek tekintse, de Önök egy szót sem szólnak vissza. Miért van ez az önkéntes önmegtartóztató hajlama a mostani kormánynak is, meg személyesen Önnek is?

- Azért csendesen, a magunk nyugodt szakértői modorában, közöljük az eredményeket. Nem politikai küzdelem céljából vállaltuk a feladatunkat. Mi nem azért vállaltuk az egyéves szakértői kormányzást, hogy abból politikai karriert csináljunk. Úgy szerettük volna végigcsinálni, ahogy az a szakmai lelkiismeretünknek leginkább megfelel. És nem az volt az elsődleges, hogy az ellenzékkel állandóan csatározzunk, hanem az, hogy tiszta lelkiismerettel végezzük el a feladatot, és úgy adjuk át majd a stafétát, hogy az minden lelkiismereti kritériumnak megfeleljen. Ez így van, akkor is, ha valaki nem ismeri el az eredményeket.

- A fejlett ipari országokat tömörítő nemzetközi szervezet, az OECD, amelynek Magyarország is a tagja, most adta közre a 2009-es évről szóló adóállapotok statisztikáját. Ebben az szerepel, hogy az egyes országokban mekkora az adóterhelés, és ezt a mai Népszabadság is közölte. A statisztika azt állapítja meg, hogy továbbra is a legsúlyosabb adóterheket kivető országok egyike vagyunk.

- Már reagáltam is erre az elemzésre. Jeleztem a Népszabadságnak, hogy azért odabiggyeszthették volna emellé a 2010-es számot.

- Így van. Egy vezető magyar újság tudhatja, hogy 2010-et írunk, és ez a 2009-es adat azóta változott Magyarországon. Milyen mértékben változott?

- Nagyjából 9 százalékponttal csökkent az adóék. A Népszabadság azt az összehasonlítást közölte, amely jelzi, hogy a családosoknál, családi kedvezményekre jogosultaknál körülbelül 43 százalék az adóék, míg az OECD-átlag harminc valamennyi. Ez az adóék a 2009-ről 2010-re végrehajtott SZJA-változások eredményeként, az átlagbért nézve 9 százalékponttal csökkent. Tehát óriási változás történt 2009-ről 2010-re. Sajnálatos, hogy ez az összehasonlításból kimaradt. Ez természetesen nem az OECD hibája.

- Persze, mert ők a múlt évre végezeték el ezt az összehasonlítást.

- Igen, ők 2009-re végezték el az összehasonlítást. De ezt sajnos a Népszabadság úgy közölte, mintha a jelen állapotokat tükrözné, pedig ezek az adatok jelentősen megváltoztak. Ezért mondtam, hogy számos olyan intézkedést tett a jelenlegi kormány, amely már kifejezetten a versenyképességet és a potenciális növekedést igyekezett javítani.

- A változtatások alapján Magyarország ebben az OECD-sorban most hol található, az Ön becslései szerint?

- Nem ismerem a többi ország 2010-es adatait, és számos ország adónövelésbe is fogott a válság idején.

- Így van, tehát máshol éppen ellenkező folyamat zajlott le.

- Igen. Biztos, hogy jó pár hellyel előrébb került Magyarország, de mivel a többi ország pontos pozícióit nem ismerjük még, ezért ez majd később fog kiderülni.

- Jövő ilyenkor derül majd ki, ugye?

- Így van.

- Végeredményben tehát lehet azt mondani, hogy nyugodt szívvel és elégedetten adják át a kormányzást a következő kormánynak, mert elvégezték azt, amit vállaltak?

- Nem szeretnék nagyon elbizakodottnak tűnni. Az ember mindig legyen magával önkritikus, mindig találja meg azokat a pontokat, amelyeket lehetett volna jobban csinálni. Biztos, hogy mi is találhatunk ilyeneket. Tehát azt nem szeretném mondani, hogy mi mindent száz százalékban a lehető legjobb minőségben végeztünk el, biztos mindent lehet jobban csinálni. Arra a kérdésre, hogy nyugodt, tiszta lelkiismerettel állunk-e fel, a válasz egyértelműen igen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái