rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 12.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója


Bolgár György
: - A Stohl-ügyről kérdezném. Stohl András, az Önök egyik legismertebb, legnépszerűbb arca a napokban, a jelek szerint ittasan, súlyos balesetet okozott. Önök erre azonnal úgy reagáltak, hogy levették az éppen készülő nagy műsorsorozatuk vezetéséről Stohl Andrást, tehát igyekeztek menteni a televíziós csatornát, nehogy véletlenül valamiféle árnyék vetüljön Önökre.

Kolosi Péter: - A mi szempontunkból ennél egy kicsit egyszerűbb volt a helyzet, hiszen András már szombaton jelezte nekünk, hogy ő is úgy gondolja, ezek után ő nem vezetheti az X faktort. Nekünk igazából csak egyet kellett értenünk azzal, amit ő mondott.

- Értem. Bennem az a kérdés is felvetődött, hogy kellően megvédték-e azt a népszerű televízióst, aki éveken keresztül dolgozott Önöknek, és akinek a különböző problémáiról már a nyilvánosság is tudomást szerezhetett. Tehát, hogy megtettek-e mindent az elmúlt években azért, hogy őt megtartsák maguknak, a közönségnek, és megvédjék akár saját magától is?

- Én azt gondolom, hogy mi megtettünk mindent ezért. A válasz arra, hogy meg tudjuk-e vagy meg tudnánk-e védeni saját magától, úgy tűnik, hogy nem. Nem tudtuk megvédeni mi sem saját magától, más sem tudta és saját maga sem tudta megvédeni magát saját magától. Azt hozzá kell tennem, hogy ez nem a mi feladatunk lenne. Ahogy általában nem a munkáltató feladata, legyen az televíziós csatorna vagy sem, hogy felelősséget vállaljon a dolgozói magánéletében elkövetett cselekedeteiért.

- Ne értsen félre, nem azt mondom, hogy Önöket felelősség terheli, vagy pláne, hogy Önöket felelősségre kellene vonni ezért. Csak arra gondoltam, hogy Stohl András a televízió számára értékes ember volt. Az egyik meghatározó ember. Ha megkérdeznék a magyar tévénézőket, hogy mi jut eszükbe az RTL Klubról, valószínűleg sokaknak Stohl jutna eszébe. Azért gondoltam, hogy tehettek volna, nem tudom tettek-e, valamit az ő védelmében, ha tudomást szereznek a problémáiról. Márpedig tudniuk kellett róla, hogy életviteli problémái vannak. Esetleg lehetett volna segíteni őt akár azzal, hogy pszichológushoz küldik vagy taxicsekkeket adnak neki, hogy ne üljön autóba, vagy ki tudja, még mit találhat ki egy munkáltató azért, hogy az egyik legdrágább vagyontárgyát, azt az embert, akiből Önök is élnek, megtartsa jó egészségben és jó hangulatban.

- Amit most fogok mondani, azt inkább általánosságban mondom, nem feltétlenül csak a konkrét ügyre vonatkozóan, de természetesen erre is vonatkozik. Azért sem szeretnék erről az ügyről mélyebben beszélni, mert egy hosszú kapcsolatban, ami például az RTL Klub és Stohl András között volt, természetesen előfordul egy csomó minden, ami nem tartozik a nyilvánosságra. Akik itt dolgoznak, azt gondolom, általában elég nagy figyelemmel viseltetnek egymás iránt. Ezért sok olyan is történik ebben a kapcsolatban, ami nem derül ki, de az adott helyzetben azt gondoljuk, hogy az annak az érdekét szolgálja, akivel történik. Ez jelenthet sok esetben segítséget, vagy nem feltétlenül segítséget. De hangsúlyoznám, hogy nagyon sokszor ez valódi segítséget jelentett, és már többeknél alkalmaztuk is.

- Akkor ezt érthetem úgy is, hogy nem csak szigorú üzleti kapcsolatban állnak egymással, hanem ennél többről van szó? Van egy kicsit emberibb, kölcsönösen együttműködésre késztető kapcsolat Önök között?

- Azt gondolom, hogy természetesen a munkáltató és a munkavállaló közötti viszony mindenképpen üzleti viszony, mindenki teljesítse a rá eső dolgot. Ugyanakkor, akik nézik az RTL Klubot - és szerencsére sokan vannak – láthatják, hogy nálunk sokáig van valaki a képernyőn. Mi nem egy-két szezonra vagy egy-két műsorra szoktunk valakit foglalkoztatni, hanem azok, akik itt vannak, számíthatnak ránk hosszú távon, mert mi is számítunk rájuk hosszú távon. Szóval természetesen ez nem olyan viszony, ami csak arról szól, hogy fizetünk és vége, hanem ennél sokkal közvetlenebb kapcsolat az, ami általában a műsorkészítőkkel kialakul. És ez nemcsak a műsorvezetőkre, tehát nemcsak a képernyősökre igaz. Azt gondolom, hogy az RTL minden személyes és egyéb problémához is elég normálisan áll hozzá, a magyar cégekhez képest feltétlenül.

- Akkor úgy kérdezem, hogy kellően védte-e a saját értékeit az RTL Klub?

- Ha az eredményt tekintjük, akkor természetesen a válasz az, hogy nem, mert ebben az esetben minket veszteség ért azzal, hogy az egyik legnépszerűbb arcunkat, akinek a kisujjában lett volna egy ilyen műsor vezetése, mint az X-faktor, elveszítettük. Ha azt kérdezné, hogy vajon megtettünk-e mindent azért, hogy védjük, akkor a válaszom az lenne, hogy igen. Azaz rajtunk kívül álló okokból kerültünk abba a helyzetbe, hogy veszteség ért minket.

- Igen. Ha szabad még a dolog következményeit egy kicsit firtatni, most, hogy kölcsönös egyetértéssel megválnak egymástól, éreznek-e bármilyen kötelezettséget, hogy próbáljanak neki segíteni? Lehet, hogy ez az ember - az is lehet, hogy megérdemelten - örökre kiesik a média világából. Lehet, hogy soha többet nem jelenik meg a képernyőn, és ki tudja milyen következményei lesznek - az igazságszolgáltatási következményekről nem is beszélve - annak, amit most elkövetett. Próbálnak valamilyen módon kapcsolatban maradni vele, vagy valamilyen segítséget nyújtani neki? Nem olyat, hogy kaphat egy kis műsort és akkor hátha még visszajöhet, hanem ennél sokkal praktikusabb, gyakorlatiasabb segítségre gondolok.

- Ez valóban olyan kérdés, ami felmerülhet, hiszen többen mondhatjuk azt, hogy szinte baráti kapcsolatban vagyunk Andrással, vagy talán abban is vagyunk. Ő önhibájából elkövetett valami olyat, amiért nyilvánvalóan megérdemli a büntetést, de ettől függetlenül én is azt gondolom, amit Ön mond, hogy mint baráton, természetesen, amennyire tudunk, segíteni fogunk. Viszont ennek a részleteit nem fogjuk soha a nyilvánosság előtt elmondani, az biztos.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái