rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 12.

Bolgár György kérdései a 2010. május 12-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy a jelek szerint Sólyom László is kitért az egyenes állásfoglalás elől Vona Gábor Gárda-egyenruha viselése ügyében. A köztársasági elnök szóvivője útján annyit közölt: elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjék jogsértés. Előzőleg az MSZP elnöke kérte az államfőt, figyelmeztesse a magyar demokrácia írott és íratlan szabályaira Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki egy mellényt, a betiltott Gárda egyenruhájának egyik darabját kívánja viselni a Parlamentben. Na de akkor ez most jogsértés lenne Sólyom László szerint, vagy nem?

Másik témánk, hogy a Jobbik kapja a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöki tisztségét. Egyesek szerint az MSZP a hibás, mert a Költségvetési Bizottságot fontosabbnak tartotta, és ezt átengedte a Jobbiknak - például így vélekedett Szanyi Tibor MSZP-s képviselő is. Mások szerint a Fidesz ügyesen rátolta a szocialistákra a kényes kérdést, és most mossa kezeit. Ahogy Lázár János fideszes frakcióvezető mondta: ízlés kérdése, hogy mi a nemzeti érdek. Miért nemzeti érdek, hogy a Jobbiknak alelnöke lehet egy bizottságban, elnöke meg nem? Valóban. De ha ízlés kérdése a nemzeti érdek, akkor miért sajátítják ki állandóan a más ízlésen lévők?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy Orbán Viktor meglepő módon megismételte: két héten belül érzékelhető változás lesz a közbiztonságban, holott ezt nyilvánvalóan senki nem várná el a kormánytól. Hogy lehet ilyen rövid idő alatt bármit elérni? És miért vállalja Orbán az esetleges gyors csalódottsággal járó kockázatot? Értik ezt?

És végül mit szólnak ahhoz, hogy a Fidesz szerint gazdasági vészhelyzetben van az ország, ám mára kiderült, hogy az I. negyedévben elindult a lassú növekedés. Most akkor mi a helyzet? Elképesztő adatok, ahogy a Fidesz állítja? Vagy meglepő adatok, ahogy a gazdasági szakértők mondják, akik korábban a visszaesés folytatását jósolták?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!