rss      tw      fb
Keres

Florida felborította az amerikai előválasztások rendjét

Florida, amely alapvetően presztízsokokból hozta előre a döntés napját ezzel minden jel szerint lépéskényszerbe hozta azt négy államot - Iowát, New Hampshire-t, Dél-Karolinát és Nevadát - amelyek hagyományosan elsőként döntenek az elnökjelölt személyéről. A négy állam, amely eddigi tervek értelmében február 6. és 28. között tartotta volna meg jelölőgyűléseit, illetve voksolását, várhatóan januárra, sőt, decemberre hozza előre a saját választásának időpontját.

A palesztin kérés ügyében összeült a BT tagsági bizottsága

Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet a tagsági kérésekkel foglalkozó testület zárt ülése után közölte, a bizottság szakértőket fog felkérni annak eldöntésére, hogy a palesztin kérés megfelel-e az ENSZ-alapokmány követelményeinek. Araud szerint a szakértők a jövő héten ülnek össze először, hogy megvizsgálják a folyamodvány "technikai aspektusait", s még többször üléseznek majd, mielőtt a bizottság jelentést tesz a 15 tagú Biztonsági Tanácsnak.

Rasmussen: Romney és Christie is komoly kihívója lenne Obamának

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Chris Christie, New Jersey állam első embere is komoly kihívója lenne Barack Obamának, mert az elméleti párosításban megközelítőleg egyenlő a támogatottságuk az elnökével - derült ki a Rasmussen Reports pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.

Tőzsde - Gyengülés zárás előtt New Yorkban

Másfél százalékot meghaladó mínuszban voltak a New York-i tőzsde vezető mutatói pénteken, a kereskedés zárása előtt másfél órával.

Távozik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezetője

Megbízatásának lejárta előtt távozik hivatalából a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatója, Juan Somavia személyes okokkal indokolta lemondását.

Visszaállítják Nagy-Britanniában a heti szemétszállítás rendszerét a kéthetesről

Az utóbbi években a brit önkormányzatoknak több mint a fele tért át a kéthetente való szemétszállításra, ezért jelentősen megnőtt a patkányok és egyéb veszélyforrások száma a városokban. "Úgy gondolom, hogy minden brit háztartást megillet az az alapvető jog, hogy hetente elszállítsák a szemetüket" - mondta Eric Pickles, a brit önkormányzati minisztere.

Koszovó - Élénk katonai mozgás Jarinje térségében

Az észak-koszovói Jarinje határátkelő környékén levő dombokon csatárláncba fejlődve kétméterenként fegyveres amerikai KFOR-katonák várakoznak és szemmel tartják a térséget, senkit sem engednek a helyszín közelébe. Az átkelőhöz folyamatosan érkeznek a katonákat és az üzemanyagot szállító helikopterek - jelentette pénteken a helyszínről a Beta szerb hírügynökség.

Irakban felrobbantottak egy temetési menetet

Irakban felrobbantottak péntek este egy temetési menetet. A merényletben legalább 18 ember életét vesztette - közölték a hatóságok.

Az amerikaiak 90 százaléka szerint rosszul áll a gazdaság

Az amerikaiak 90 százaléka úgy véli, hogy az ország gazdasága még most, három évvel azután is rossz állapotban van, hogy a pénzügyi válság mély recesszióba taszította az Egyesült Államokat - derült ki a CNN és a ORC International pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Japánban plutóniumra bukkantak a fukusimai atomerőmű területén kívül

Kis mennyiségben plutóniumra bukkantak Japán északkeleti térségében a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerő területén kívül - közölte a szigetország tudományos ügyekben illetékes minisztériuma pénteken.

Azonos nemű párokat fognak összeesketni az amerikai tábori lelkészek

Azonos nemű párokat adhatnak össze ezentúl az amerikai tábori lelkészek, amennyiben ez nem ütközik törvénybe, vagy nem ellenkezik a meggyőződésükkel - derült ki a Pentagon pénteken nyilvánosságra hozott új rendelkezéseiből.

Szíria - Több tízezres tüntetések, folytatódó harcok

Tüntetők tízezrei követelték pénteken Szíriában az országát önkényuralmi módszerekkel vezető Bassár el-Aszad elnök távozását, a középső országrészben pedig folytatódtak a kormányerők és lázadó fegyveresek közötti harcok, amelyekben az elmúlt két napban hét kormánykatona halt meg.

Mintegy 6,5 millió ukrán dolgozik vendégmunkásként külföldön

Külföldön vállal munkát mintegy 6,5 millió ukrán, Ukrajna teljes lakosságának 14,4 százaléka - közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ukrajnai képviselete.

Nagy-Britannia gyorsít az autópályákon

Nagy-Britannia gyorsít: 2013-tól az eddigi 70 mérföldről 80 mérföldre emelkedik az autópályákon megengedett legnagyobb óránkénti sebesség a kormány által pénteken bejelentett tervek szerint. Csaknem fél évszázada ez lesz az első komolyabb sebességkorlátozási változtatás a brit KRESZ-ben: a jelenleg érvényes - 112 kilométer/órának megfelelő - felső limitet 1965-ben határozták meg.

Őskori "művészeti oktatás" nyomait fedezték fel Franciaországban

Kisgyerekeknek tartott "őskori művészeti" oktatás nyomait fedezték fel Franciaországban, a Dordogne megyei Rouffignac-barlangokban - a felfedezésről pénteken számoltak be brit és amerikai kutatók a Cambridge-i Egyetem konferenciáján.

Belgrádban betiltották a melegek felvonulását

A szerb belügyminisztérium pénteken délután betiltott minden hét végére bejelentett nyilvános megmozdulást, így a melegek vasárnapra tervezett felvonulását is.

Soros: három lépés a globális recesszió megelőzésére

A magyar származású nagybefektető szerint az európai politikusok nem képesek úrrá lenni a válságon, és a tőkepiacokon kialakult helyzet recesszióba sodorhatja az egész világot. Soros felszólította az európai vezetőket, hogy hozzanak létre egy közös európai pénzügyminisztériumot, tőkésítsék fel a bankokat, és védjék meg a sebezhető államokat. Mindamellett Soros György szerint most a legfontosabb feladatként "biztosítékokat kell kidolgozni arra, hogy Görögország esetleges bedőlése nem terjedjen tovább".

Brüsszeli portál: kaotikus állapotok az EU külügyi szolgálatánál

Feltűnően sokan hagyják el az Európai Unió 1500 embernek munkát adó legfrissebb intézményét, az Európai Külügyi Szolgálatot (EEAS) – hívta fel a figyelmet az uniós politikával foglalkozó EUobserver Brüsszelben szerkesztett honlap.

Az athéni sztrájkok akadályozzák a válságtárgyalásokat

A kereskedelmi minisztériumot és a pénzügyminisztériumot is elfoglalták a durva megszorítások ellen tiltakozó közalkalmazottak, ezért a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság küldöttsége más helyszínt és időpontot volt kénytelen keresni a megbeszéléseknek, amelyeknek az a tétje, hogy Görögország megkaphatja-e a pénzügyi mentőcsomag következő részletét. A "trojka" a hónap elején kifogásolta, hogy Athén nem tesz eleget költségvetési céljai teljesítése érdekében.

Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Javult szeptemberben a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban egy pénteken megjelent felmérés szerint, az adatok azonban azt mutatják, hogy továbbra is nagy az aggodalom az amerikaiak körében a munkaerőpiaci helyzet és a személyes anyagi helyzet alakulását illetően, ami visszafoghatja a lakossági fogyasztást a következő időszakban.

Visszaadta a namíbiai koponyákat a berlini múzeum

Namíbiai törzsfőnököknek vették át pénteken húsz egykori honfitársuk koponyáját, amelyeket száz évvel ezelőtt a német gyarmatosítók vittek ki az országból rasszista kísérletek céljából.