rss      tw      fb
Keres

2011 - Gazdaságilag sikeres volt az idei év Latin-Amerika számára

Európához és az Egyesült Államokhoz képest jól szerepelt idén Latin-Amerika, amely gazdasági stabilitást és irigylésre méltó növekedési adatokat mutatott fel, miközben újabb lökést adott a térségi integrációnak, és növelte súlyát a nemzetközi porondon.

Nehéz éve volt a svéd királyi háznak

A király botrányait taglaló könyv és a királyné idegösszeomláshoz közeli állapotáról szóló híresztelések tették "nagyon nehézzé" az évet a svéd uralkodóháznak - derült ki abból a csütörtökön sugárzott interjúból, amelyet XVI. Károly Gusztáv és neje, Szilvia királyné adott.

Dán EU-elnökség - Hidak és vizek

Többnyire a "hídépítést" emlegetik a dán politikai vezetők, amikor megfogalmazzák január elsején kezdődő EU-elnökségük fő célkitűzését. A képzeletbeli híd az euróövezetet kötné össze a zónán kívüli uniós tagországokkal - vagyis Koppenhága erőfeszítése nagyrészt arra irányul majd, hogy a közös pénznemmel fizető 17 tagország csoportján belül tervezett mélyebb gazdaságpolitikai és pénzügyi integrációval párhuzamosan ne táguljon áthidalhatatlanná az a szakadék, amelynek túlpartján a saját fizetőeszközt használó EU-államok találhatók.

2011 - Franciaország: már az elnökválasztásra hajtanak

Franciaországban a 2011. esztendő egyértelműen a jövő évi elnökválasztás jegyében telt el: míg a kormányoldal számára az volt a kérdés, hogy Nicolas Sarkozy államfőnek sikerül-e eléggé javítania imázsán ahhoz, hogy a jobboldal nyugodtan vághasson bele a jövő év elején kezdődő elnökválasztási kampányba, a baloldalnak a szexbotrányai miatt diszkreditált Dominique Strauss-Kahn helyére kellett olyan "pótembert" találnia, aki mögé az ellenzék hajlandó lesz egységesen felsorakozni.

Londoni elemzők elhúzódó IMF/EU-tárgyalásokra számítanak

Londoni felzárkózó térségi elemzők szerint várhatóan folytatódik a magyar piacokra nehezedő nyomás, mivel a kormány "korlátozott rugalmasságot" mutat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val szemben, és ez felveti annak a kilátását is, hogy elhúzódnak a tárgyalások egy majdani új - "akár elővigyázatossági, akár másféle" - hitelprogramról.

2011 - Törökország - Az "arab tavasz" egyik diplomáciai nyertese: Ankara

A Time című amerikai magazin online felmérése alapján Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök lett 2011 legnépszerűbb és egyben legnépszerűtlenebb embere. Az ellentmondásos végeredmény Törökország nemzetközi megítélését is tükrözi, amely a harmadik kormányzati ciklusát koptató, iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezetésével a közel-keleti térség egyik legbefolyásosabb, ugyanakkor sokat bírált politikai szereplője lett.

Több száz ellenzéki tüntetett Moszkvában

Több százan gyűltek össze Moszkva központjában csütörtök este, hogy Szergej Udalcovnak, a Baloldali Front ellenzéki mozgalom őrizetbe vett vezetőjének szabadon bocsátását követeljék.

Ukrajna nemzetközi bírósághoz fordulna az orosz gázár miatt

Ukrajna nemzetközi döntőbíróságtól kérne jogorvoslatot az Oroszországgal kötött korábbi gázmegállapodás kapcsán, ha a két ország nem tudna megállapodni a jelenleginél alacsonyabb gázárról - olvasható Mikola Azarov ukrán kormányfőnek a Facebookon megjelent írásában.

Kim temetése árulkodik az észak-koreai hatalmi erőviszonyokról

Valószínűleg nem vett részt Kim Dzsong Il, a december 17-én elhunyt észak-koreai vezető temetésén féltestvére és két idősebbik fia, a Kedves Vezető lányát azonban felfedezték a szertartásról szóló képeken - számoltak be dél-koreai források csütörtökön.

Görögországban 9,2 százalékkal emelkedik az áramdíj

Görögországban átlagosan 9,2 százalékkal emelkedik a lakossági és az ipari nagyfogyasztók áramdíja januártól a csütörtöki kormánydöntés értelmében.

A dán a legnépszerűbb európai uralkodóház

A királyi család minden korábbinál népszerűbb Dániában, ahol minden tízből közel nyolc dán támogatja a monarchiát - derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit a héten tették közzé, néhány nappal II. Margit királynő január 14-i negyvenéves uralkodói jubileuma előtt.

2011 az elefántok legrosszabb éve

Az elefántcsont kereskedelem 1989-es betiltása óta az idei volt az ormányosok legrosszabb éve a virágzó illegális kereskedem miatt.

Karácsonyi Tesco-húsvét Nagy-Britanniában

Még véget sem ért karácsony ünnepe, de a brit Tesco áruházakban már beköszöntött a húsvét.

Súlyos egészségügyi veszélyt jelent, hogy az uniós gyerekek 20 százaléka kövér

Az Európai Unióban élő gyermekek mintegy 20 százaléka kövér, vagy elhízott. Ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent: korán megjelenő cukorbetegséget, magas vérnyomást, az izületek fejlődésének zavarait. Ráadásul a túlsúlyos gyerekből sokkal gyakrabban lesz kövér felnőtt, mint a súlytöbblet nélkül növekedőből.

Tőzsde - Erősödéssel nyitott New York

Erősödéssel kezdték a csütörtöki kereskedést a legfontosabb Wall Street-i tőzsdeindexek.

Szíria - Jogvédők: a karhatalom a tömegbe lőtt egy damaszkuszi elővárosban

A szíriai karhatalom csütörtökön a tüntető tömegbe lőtt Damaszkusz egyik északi elővárosában, Dumában, húsz embert megsebesítve - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet (SOHR, francia rövidítése: OSDH).

Nőtt a munkanélküli segélykérelmek száma Amerikában

Az Egyesült Államokban az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma 15 ezerrel nőtt a december 24-ével záródott héten. A szakértők 8 ezres növekedést vártak.

Rekord mértékben ingadoztak az üzemanyagárak az idén Németországban

Németországban minden korábbinál többször és nagyobb mértékben változtak az üzemanyagárak az idén, a piacvezető Aral adatai szerint 254 alkalommal csökkentették, 362 alkalommal pedig emelték az árakat a kutakon.

Monti bemutatta konjunktúraélénkítő csomagját

Konjunktúraélénkítő gazdasági reformcsomaggal állt elő csütörtökön az olasz kormányfő, aki a 30 milliárd eurós megtakarítási csomag múlt heti parlamenti megszavaztatása után most kormányprogramja "második szakaszát" indítja el az olasz államháztartás rendbetételére.